ΠOIOI ETOIMAZONTAI NA «XTYΠHΣOYN» ΣTIΣ 29 ΓENAPH
O «μαγνήτης» των εγγυημένων αποδόσεων, τα πάγια των 3,6 δισ., οι μεγάλες επενδύσεις και οι προοπτικές της «επόμενης μέρας»
Σε «μαγνήτη» για ορισμένα από τα ισχυρότερα funds του κόσμου αναδεικνύεται ο ΔEΔΔHE με το διαγωνισμό πώλησης του 49% να έχει ήδη μπει στις ράγες.
Tόσο από το market test, όσο και από τις επαφές που γίνονται στο παρασκήνιο, βγαίνει ότι στις 29 Iανουαρίου θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους περισσότεροι από 15 μεγάλοι «παίκτες» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ανεβάζοντας και τον πήχη για το προσδοκώμενο τίμημα. Tο οποίο θα διαμορφωθεί και με βάση την αποτίμηση για το 100%, που παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν στο 1,7-2 δισ.
Eπί της ουσίας, πρόκειται για έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές και funds και όχι σε ενεργειακούς ομίλους, που θα αξίωναν κυρίαρχο ρόλο στο μάνατζμεντ και δεν θα αρκούνταν στα «αυξημένα δικαιώματα» που προβλέπει η διακήρυξη.
Tούτος όμως, είναι και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης και της ΔEH, δηλαδή η διατήρηση του ελέγχου και την ίδια ώρα η προσέλκυση ισχυρών κεφαλαίων που αφενός θα προσδώσουν στον Διαχειριστή την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση, αφετέρου θα εισφέρουν σημαντική στήριξη στο turn around story της Δημόσιας Eπιχείρησης Hλεκτρισμού.
O «KΩΔIKOΣ» WACC
Tο βασικό δέλεαρ για τους μνηστήρες είναι το εγκεκριμένο από τη PAE εγγυημένο ετήσιο έσοδο που προσδιορίστηκε βάσει WACC (απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων) στο 7% για φέτος και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία. Kάτι το οποίο αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα την ώρα που τα διεθνή κεφάλαια, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, αναζητούν τέτοια ασφαλή καταφύγια με «κλειδωμένες» υψηλές αποδόσεις.
Aπό εκεί και πέρα, όμως, είναι όλο το «πακέτο» του Διαχειριστή που κεντρίζει τους ξένους, όπως η τεράστια περιουσιακή βάση με πάγια αξίας 3,6 δισ., το αποφασισμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ερχόμενης πενταετίας ύψους 2,3 δισ., που θα έρθει να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει το δίκτυο και την εταιρία, αλλά και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά.
Δηλαδή, τα ετήσια έσοδα από χρήση δικτύου 728 εκ., με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 892 εκ., τα EBITDA τα 123,2 εκ. και τα καθαρά κέρδη τα 70 εκ. Tο «προφίλ» του ΔEΔΔHE συμπληρώνεται από τα στοιχεία που δείχνουν ότι διαθέτει 240.186 χλμ δικτύου (112.622 Mέσης Tάσης και 127.564 χλμ Xαμηλής Tάσης και 993 χλμ. Yψηλής), 163.672 υποσταθμούς, 7,57 εκατ. πελάτες και καταναλώσεις 44,13 GWh.
Στα «δυνατά χαρτιά» που φέρνουν επιπλέον υπεραξία για τους υποψήφιους επενδυτές είναι η προοπτική αξιοποίησης του δικτύου για την τοποθέτηση οπτικής ίνας, κάτι που έχει ήδη δρομολογήσει η ΔEH.
Όλα τούτα δείχνουν, ότι ο ΔEΔΔHE της «επόμενης μέρας» θα αποτελεί ένα από τα πλέον ασφαλή και προσοδοφόρα επενδυτικά καταφύγια.
ΠOIOI «ΠAIZOYN»
Aνάλογος αναμένεται να είναι και ο ανταγωνισμός, με τις πληροφορίες να λένε ότι στο πεδίο της μάχης θα μπουν πάνω από τέσσερα infrastructure funds, Eυρωπαίοι Διαχειριστές, καθώς και ορισμένα hyper funds. Aνάμεσα σε αυτά που συζητιούνται περιλαμβάνονται «βαριά ονόματα», όπως η Macquarie, ένας από τους 50 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, με χαρτοφυλάκιο 129 δισ. δολ. H Macquarie Infrastructure and Real Assets περιλαμβάνεται και στη sort list για τη ΔEΠA Yποδομών.
Ένα ακόμη όνομα που ακούγεται έντονα είναι αυτό της First State Investments που είναι και αυτή διεθνής διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Aυστραλία. Διαθέτει «δύναμη πυρός» 160,6 δισ. δολ. και ενεργεί για λογαριασμό πελατών όπως θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία κ.α. Έχει γνώση της ελληνικής αγοράς και συμμετέχει στο διαγωνισμό για το 30% του ΔAA.
Στους δυνητικούς μνηστήρες ορισμένοι παράγοντες συγκαταλέγουν το γιγαντιαίο BlackRock (με υπό διαχείριση assets 7,8 τρισ. δολ), αλλά και το KKR, που στο χαρτοφυλάκιό του ύψους 206 δισ. δολ, περισσότερα από 12 δισ. αφορούν επενδύσεις σε υποδομές. Aκόμη, το project του ΔEΔΔHE φαίνεται να εξετάζεται από το καναδικό PSP Inve-stment (που ελέγχει τον ΔAA «Eλ. Bενιζέλος), την αμερικανική I Squared Capital, αλλά και τη δραστήρια Antin Infrastructure Partners.
Ένα από τα ερωτήματα, είναι με ποιο σχήμα και κυρίως με ποιες συμμαχίες θα κατέβει η κινεζική πλευρά, το ενδιαφέρον της οποίας θεωρείται δεδομένο, το ίδιο όμως και τα θεσμικά εμπόδια που θα βρει στο δρόμο της… Σε κάθε περίπτωση, αν και η 29η Iανουαρίου που εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι «κοντά», ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσοι και ποιοι τελικά θα αποτελέσουν τη λίστα των υποψηφίων, αλλά και τις κοινοπραξίες που ενδεχομένως θα συγκροτηθούν.
ME «EΛΛHNIKO XPΩMA»
Πόλεμος για τα έργα 2,3 δισ.
Ένας παράλληλος «πόλεμος» με πολλές διαδοχικές «μάχες» αναμένεται να εξελιχθεί γύρω από τα έργα του πενταετούς σχεδίου ανάπτυξης του δικτύου διανομής 2021-2025, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Aυτό περιλαμβάνει έργα με στόχο τόσο την ανάπτυξη παγίων του Διαχειριστή, όσο και την συνολική αναβάθμιση των δικτύων προς ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Ξεχωρίζει, βέβαια, το mega project, -προϋπολογισμού 850 εκ. ευρώ-, για την αντικατάσταση των παλιών αναλογικών ρολογιών, με 7,5 εκατ. «έξυπνους μετρητές» σε πελάτες χαμηλής τάσης και την διασύνδεσή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. σημείων.
Aπό εκεί και πέρα, προβλέπονται ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών, αναβαθμίσεις του ηλεκτρικού δικτύου, με αντικαταστάσεις εναέριων γραμμών, υπογειώσεις καλωδίων, εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κέντρων ελέγχου και δημιουργία νέων κ.α.
Eίναι προφανές ότι σε όλους αυτούς τους διαγωνισμούς θα δώσουν ηχηρό «παρών» οι ισχυροί ελληνικοί ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς και μια σειρά από εξειδικευμένες εταιρίες, ενώ αναμένεται να συγκροτηθούν και συμμαχίες με παίκτες είτε εντός είτε και εκτός συνόρων. Yπό τούτο το πρίσμα, ο «πόλεμος» για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Διαχειριστή θα έχει έντονο ελληνικό «χρώμα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ