Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία, με τους Έλληνες εξαγωγείς να εστιάζουν στις μεταφορές, διανομές, logistics, καινοτόμες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, τουρισμός, καταναλωτικά αγαθά, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού, κινητή τηλεφωνία και χρηματοπιστωτικός τομέας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το διμερές εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ελλάδος, μόλις το 2010 σημείωσε – για πρώτη φορά στην πενταετία – πλεόνασμα ύψους 1 εκατ. ευρώ υπέρ της χώρας μας. Το πλεόνασμα ήταν φυσική κατάληξη ενός συνεχώς μειούμενου ελλείμματος κατά την τελευταία πενταετία, όπως φαίνεται από την παρακάτω χρονική σειρά, κυρίως λόγω της σχεδόν σταθερής αύξησης των εισπράξεων στον τομέα των υπηρεσιών που άπτονται στα ταξίδια, τομέας που προσφέρει το 91,1% των ελληνικών εισπράξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία περί του διμερούς εμπορίου Ελλάδος – Ουκρανίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το εξάμηνο του 2011 σε σύγκριση με το εξάμηνο του 2010, οι ελληνικές εξαγωγές στη χώρα φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.
Συγκεκριμένα, για την εν λόγω περίοδο, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 17,7% από 27,608 εκατ. ευρώ σε 32,504 εκατ.ευρώ. Η αντίστοιχη αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές για ολόκληρο το 2010 ήταν 12,4%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ουκρανία, κατά το εξάμηνο του 2011, παρουσίασαν επίσης αύξηση, κατά 6% σε 104,535 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο με την Ουκρανία συνέχισε να είναι έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας (-72,031 εκατ. ευρώ) καθώς διευρύνθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο κατά 1,4%.
Ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Επιτροπής της Ουκρανίας, το σύνολο των εισερχομένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία ξένων άμεσων επενδύσεων ανερχόταν την 1 Ιανουαρίου 2011 σε USD 328 εκατ. μειωμένο κατά USD 3 εκατ. κατά τη διάρκεια του 2010. Κατά την εν λόγω ημερομηνία, οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούσαν το 0,9% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα.
Μεταξύ των 45 ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται οι: Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Όμιλος “Μηχανική”, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula, Νεοχημική.
Σημειώνεται, επίσης, ότι υπάρχουν συμμετοχές ελληνικών κεφαλαίων σε καταστατικά επιχειρήσεων που έχουν καταχωρηθεί ως εισερχόμενες από άλλες χώρες και όχι από την Ελλάδα, όπως π.χ. δεν έχει καταχωρηθεί ως ελληνική η επένδυση της Eurobank, ύψους άνω των USD 300 εκατ., η οποία έχει πραγματοποιηθεί μέσω της μητρικής εταιρίας στην Ελβετία και δεν προσμετράται στα επίσημα στοιχεία ως ελληνική.
Στον τομέα του Τουρισμού
Οι τουριστικές σχέσεις της Ουκρανίας με την Ελλάδα είναι δυναμικά αναπτυσσόμενες και φαίνεται ότι παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουκρανικής Στατιστικής Επιτροπής, το 2010, συνολικά 63.467 Ουκρανοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα (από 39.445 Ουκρανούς το 2009, ήτοι αύξηση 61%), εκ των οποίων 34.037 μέσω τουριστικών πρακτόρων (2009: 24.374) και 22.750 ως ιδιώτες (2009: 11.528) (οι υπόλοιποι για υπηρεσιακούς λόγους). Για το 2011 αναμένεται σημαντική αύξηση.