Μια έξαρση χειμερινών κρουσμάτων κορωνοϊού οδηγεί όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κλείσουν τα σχολεία, καταρρίπτοντας το προηγούμενο consensus για διατήρηση της διδασκαλίας στην τάξη.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Δανία και ορισμένες περιοχές της βόρειας Ιταλίας έχουν δώσει εντολή να κλείσουν όλα τα σχολεία για αρκετές εβδομάδες για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις μολύνσεις.
Η μεταβολή της ευρωπαϊκής στάσης οφείλεται εν μέρει στην ανησυχία για νέα, πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού, τα οποία έχουν συνδεθεί με την αύξηση των ποσοστών μόλυνσης σε ορισμένες χώρες.
«Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν οι γονείς τα παιδιά και πόσο σημαντική είναι η μάθηση για τα παιδιά…», δήλωσε την Τρίτη ο Markus Söder, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ότι τα σχολεία της θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Ιανουαρίου. Ηταν μια «δύσκολη απόφαση», είπε ο κ. Söder.
Οι ευρωπαϊκές χώρες κράτησαν σε μεγάλο βαθμό τα σχολεία ανοιχτά το περασμένο φθινόπωρο, ακόμη και όταν επέβαλαν ένα δεύτερο lockdown, κλείνοντας μπαρ, εστιατόρια, χώρους αναψυχής και μη απαραίτητα καταστήματα. Ήταν μια έντονηαντίθεση με το πρώτο «λουκέτο» την άνοιξη, όταν πολλοί πέρασαν στην εξ αποστάσεως μάθηση, παρά τις προειδοποιήσεις των δασκάλων και των εμπειρογνωμόνων ότι θα επιδείνωνε τις εκπαιδευτικές ανισότητες και θα είχε ψυχολογικές ακόμη και διατροφικές αρνητικές επιπτώσεις.
Η συγκριτικά συνεπής ευρωπαϊκή δέσμευση να διατηρήσουν τα σχολεία ανοιχτά ήταν επίσης σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η συζήτηση σχετικά με το εάν θα ανοίξουν ξανά ή θα μείνουν κλειστά τα σχολεία μαίνεται όλον το χρόνο σε σχολικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν παγκοσμίως πέρυσι έδειξαν ότι τα σχολεία δεν είχαν γίνει εστίες μόλυνσης, αν και τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να εξαπλώσουν τον ιό από τους νεότερους μαθητές.