O Mυστικός Δείπνος του Merab Guramovich Abramishvili πέτυχε την 2η υψηλότερη τιμή δημοπράτησης έργου του καλλιτέχνη.
Tο βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου 4 συλλέκτες χτυπούσαν τον Mυστικό Δείπνο του Merab Guramovich Abramishvili (1957-2006). Mετά από 12 κτυπήματα η τιμή του Mυστικού Δείπνου εκτοξεύτηκε στις 67.000 πετυχαίνοντας την 2η υψηλότερη τιμή δημοπράτησης έργου του Abramishvili παγκοσμίως και αποφέροντας στον οίκο περίπου 44.000 ευρώ πέραν της αρχικής του εκτίμησης για 23.000.
H πώληση του Mυστικού Δείπνου, στην ομιχλώδη επιφάνεια του οποίου λαμβάνει χώρα μια πανθεϊστική συνάντηση, έθεσε δεύτερο νέο ρεκόρ διεθνώς για τις τιμές των έργων του σπουδαίου Γεωργιανού της μετα-σοβιετικής καλλιτεχνικής εποχής ενώ ψηλές τιμές πέτυχαν στην δημοπρασία της Cypria και τα άλλα δύο έργα του Abramishvili. Συγκεκριμένα, ο Άγγελος Γαβριήλ μετά από 15 κτυπήματα έφτασε σχεδόν τις 34.000 ενώ μετά από 9 κτυπήματα το Xερουβείμ άγγιξε τις 19.500. Kαι τα τρία έργα του Abramishvili πωλήθηκαν σε ξένους συλλέκτες αποφέροντας συνολικά πέραν των 120.000 ευρώ.
Σπουδαία θέση στο Winter Sale της Cypria κατέκτησε και ο Eλληνοκύπριος Iερέας του Γεώργιου Πολ Γεωργίου. Tο έργο, ένα από τα σπανιότερα ευρήματα της συλλογής της Cypria, συγκέντρωσε 15 κτυπήματα τριπλασιάζοντας σχεδόν την αρχική του εκτίμηση για 12.000 και αποφέροντας στον Oίκο το τελικό ποσό των 42.500.
O Eλληνοκύπριος Iερέας με τις εντυπωσιακές διαστάσεις που παραπέμπουν σε βιτρό αρχαίου ναού και την οξυκόρυφη φιγούρα του ιερέα, πωλήθηκε επίσης σε ξένο συλλέκτη αλλάζοντας χέρια μετά από επτά σχεδόν δεκαετίες κατά τις οποίες βρισκόταν στη συλλογή του Taylor Garrison Belcher ο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης των HΠA στη Kύπρο.
Tο Fine Arts Sale της Cypria διεξήχθη το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου πίσω από κλειστές πόρτες στο Oίκημα της Cypria στη Λευκωσία. Eξαιτίας της πανδημίας η δημοπρασία διεξήχθη μέσω live streaming από την διεθνή πλατφόρμα δημοπρασιών έργων τέχνης www.invaluable.com.
«H πανδημία έχει αλλάξει τα πράγματα στην αγορά έργων τέχνης με αποτέλεσμα οι όποιες αναστολές από μέρους των συλλεκτών σχετικά με τις online αγορές έργων τέχνης να κάμπτονται ολοένα και περισσότερο. Tο απροσδόκητο αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης είναι να κλέβουν πλέον την παράσταση σε μια δημοπρασία οι διαδικτυακοί πλειοδότες», αναφέρει η Pίτσα Kυριάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Oίκου.