Οι Πρυτάνεις κατά την Σύνοδο τους εξέδωσαν ψήφισμα για το νέο Νόμο Πλαίσιο με το οποίο «διαπιστώνει τα αδιέξοδά του και επιβεβαιώνει την ομόθυμη στάση της για την προάσπιση του Δημόσιου και Αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου». Ενώ έριξαν τα βέλη τους προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατηγορώντας την για εκβιαστικά διλήμματα.
«Οι εκβιασμοί, οι απειλές του υπ. Παιδείας»
Όπως αναφέρουν στην απόφαση τους οι πρυτάνεις «η εξέλιξη της διαδικασίας για την εκλογή των νέων Διοικήσεων με εκλογικό σύστημα αγνώστου περιεχομένου, με άδηλους κανόνες και με διορισμένες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εφορευτικές επιτροπές, συνιστά θεσμική εκτροπή.
Τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει σε απάντηση το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προκαλούν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και κλιμακώνουν την ήδη υφιστάμενη ένταση. Οι εκβιασμοί και οι απειλές για διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης, για μη απονομή πτυχίων, για απώλεια της εξεταστικής περιόδου και του εξαμήνου αποκαλύπτουν το βαθύ έλλειμμα ουσιαστικής εκπαιδευτικής πολιτικής».
Στο ψήφισμα τους οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι «τα Ακαδημαϊκά Όργανα των Ιδρυμάτων θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αφορούν στην απονομή των πτυχίων, την εξεταστική περίοδο και το εξάμηνο, στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς τους και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Ιδρύματος».
Για το άσυλο
Ακόμη, κάνουν αναφορά στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από τις πρυτανικές αρχές. Όπως αναφέρουν η σχετική διάταξη «δίδει έδαφος σε δυνάμεις και πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και την Ακαδημαϊκή μας παράδοση».
Τέλος, «η Σύνοδος εκφράζει τη ριζική της αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εργασιακής εφεδρείας ή απόλυσης προσωπικού των Πανεπιστημίων, που ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας τους. Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται και η οικονομία της χώρας καταρρέει, τα Πανεπιστήμια αγωνίζονται για να μείνουν όρθια».
Διαβάστε επίσης: Επί τάπητος ο νόμος Πλαίσιο και η διάσωση της εξεταστικής