«Το μεγαλύτερο δυνατό ποσό στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να φέρει η ενδεχόμενη πώληση ποσοστού του ΟΠΑΠ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ισοτιμία» ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ξεκαθαρίζοντας ότι για να προχωρήσει μέχρι τέλους η εξυγίανση του ποδοσφαίρου χρειάζονται δικαστικές αρχές με θάρρος και διωκτικές αρχές με εργαλεία.
Για το πώς θα αξιοποιηθεί ο ΟΠΑΠ, ο κ. Γερουλάνος τόνισε: «Αν πωληθεί ο ΟΠΑΠ, θα πρέπει να προσφέρει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό στην ελληνική οικονομία και γι’ αυτό πρώτιστος στόχος μας αυτή τη στιγμή, όπως και ο κ. Βενιζέλος και εγώ έχουμε δηλώσει, είναι όχι να τον πωλήσουμε, αλλά να μεγιστοποιήσουμε τα έσοδά του και να αυξήσουμε την αξία της μετοχής του. Και για τον λόγο αυτό γίνεται πολύ ουσιαστική δουλειά.
Η άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα που δίνονται στον ΟΠΑΠ με τον εφαρμοστικό νόμο στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ και Δημοσίου αναμφίβολα θα αυξήσει την αξία της μετοχής, αλλά και τα έσοδα του ΟΠΑΠ. Το ίδιο θα συμβεί και με κάθε άλλη άδεια που τυχόν θα διεκδικήσει και θα κερδίσει ο Οργανισμός. Και μπορεί να διεκδικήσει και την άδεια για το ξυστό και για τα λαχεία που θα δοθεί με διαγωνισμό.
Στην κατεύθυνση της αύξησης της αξίας της μετοχής του ΟΠΑΠ συμβάλλει, επίσης, και η επέκταση του μονοπωλίου για 10 έτη, δηλαδή για την χρονική περίοδο 2020-2030, που συμφωνήθηκε ήδη με το Δημόσιο. Θεωρώ ότι με κινήσεις όπως οι παραπάνω δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αφενός θα έχουμε σταδιακή αύξηση της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ και αφετέρου θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και η τιμή της μετοχής του».
Για το θέμα της εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κ. Γερουλάνος είπε: «Για να φτάσει το «μαχαίρι στο κόκαλο» απαιτούνται πολύ περισσότερα από έναν υπουργό ή μια κυβέρνηση. Θέλει δικαστικές αρχές με θάρρος, θέλει διωκτικές αρχές με εργαλεία, θέλει θεσμούς στο ποδόσφαιρο και πάνω από όλα θέλει όλοι να πιστέψουν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα, προς μια κοινή κατεύθυνση.
Σίγουρα η Πολιτεία έχει τον πρώτο και κύριο λόγο και σίγουρα έχουμε κάνει, ως οφείλαμε, τα πρώτα βήματα. Αυτό έχει δώσει μια δυναμική στην προσπάθεια για εξυγίανση αλλά στην πορεία έχουμε δει πισωγυρίσματα, έχουμε δει θεσμούς που παίρνουν τους εαυτούς τους λιγότερο στα σοβαρά απ’ όσο τους αντιμετωπίζουμε εμείς, και έχουμε διαπιστώσει ένα διάχυτο φόβο και μια ανασφάλεια.
Για όσους πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο, αυτό πρέπει να μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Για τους υπόλοιπους, ας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν έχουν θέση στο άθλημα που αγαπήσαμε».
Σε περίπτωση εμπλοκής μεγάλης ομάδας η στάση της Πολιτείας, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, θα είναι η ακόλουθη: «Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι δύσκολος και γεμάτος κινδύνους αλλά δεν είναι δρόμος με παρακλάδια. Δεν έχει μικρές και μεγάλες ομάδες. Ή προχωράς μπροστά ή πας πίσω. Κάθε μας κίνηση την κάναμε με βάση τα στοιχεία που είχαμε στα χέρια μας και με τις δυνάμεις που στήριξαν ένα κοινό σκοπό. Ούτε σε φήμες βασιστήκαμε, ούτε σε υπονοούμενα, ούτε βάλαμε στόχο να υπονομεύσουμε κανέναν. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Όσο οι δυνάμεις κοντά μας πολλαπλασιάζονται τόσο πιο σίγουροι είμαστε ότι πάμε προς την σωστή κατεύθυνση και τόσο πιο σίγουροι είμαστε ότι θα φτάσουμε τον στόχο μας».