Οι δορυφορικές εικόνες που υφίστανται επεξεργασία με τη βοήθεια αλγορίθμων υπολογιστή του University of Bath μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό νέο εργαλείο για την επιτήρηση και την προστασία ειδών άγριας ζωής που βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Μπαθ στην Μ. Βρετανία.
Με μια πρώτη ματιά, αυτές οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν γκρι μάζες ανάμεσα σε πράσινες κηλίδες, αλλά με προσεκτικότερη παρατήρηση πρόκειται για ελέφαντες που περιπλανιούνται ανάμεσα σε δέντρα.Οι φωτογραφίες προέρχονται από έναν δορυφόρο παρατήρησης της Γης, που είναι σε τροχιά σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.
Με το πρωτοποριακό αυτό τεχνολογικό εργαλείο μπορεί να γίνει έρευνα σε έκταση έως και 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε μία μέρα χωρίς σύννεφα, στο φυσικό περιβάλλον που ζουν οι ελέφαντες. Η καταμέτρηση γίνεται με τη χρήση ενός αλγορίθμου που είναι «εκπαιδευμένος» να αναγνωρίζει τους ελέφαντες σε διάφορα τοπία.
«Απλά παρουσιάζουμε παραδείγματα στον αλγόριθμο και του λέμε ‘αυτό είναι ελέφαντας, αυτό δεν είναι’», δήλωσε η δρ. Όλγκα Ισούποβα, από την ερευνητική ομάδα. «Κάνοντάς το αυτό μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μηχάνημα να αναγνωρίζει μικρές λεπτομέρειες που δεν θα μπορούσαμε να πιάσουμε με γυμνό μάτι», συμπλήρωσε.
Αρχικά οι επιστήμονες εξέτασαν το Addo Elephant National Park, στη Νότια Αφρική. «Έχει υψηλή πυκνότητα ελεφάντων και έχει περιοχές με συστάδες δέντρων και ανοιχτές σαβάνες. Είναι ένα υπέροχο μέρος για να δοκιμάσουμε την προσέγγισή μας», δήλωσε η δρ. Ίσλα Ντούπορτζ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ενδιαφερθεί για τη χρήση αυτής της μεθόδου, αντικαθιστώντας τις έρευνες με τη χρήση αεροσκαφών. Αν και το κόστος για πρόσβαση σε εμπορικούς δορυφόρους και τις εικόνες τους δεν είναι αμελητέο, αυτή η τεχνολογική μέθοδος μπορεί να βελτιώσει ευρέως την παρακολούθηση των απειλούμενων πληθυσμών ελεφάντων σε οικότοπους που απλώνονται πέρα από τα σύνορα των χωρών που δεν απαιτείται άδεια για εναέριες έρευνες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας. Επιπλέον, επειδή οι εικόνες είναι από το διάστημα, δεν χρειάζεται να βρίσκεται κανείς επί τόπου, κάτι ιδιαίτερα βοηθητικό την εποχή της πανδημίας, επεσήμανε η δρ. Ντούπορτζ.
Σημειώνεται ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες επελέγησαν για τους σκοπούς της έρευνας αυτής επειδή είναι το μεγαλύτερο ζώο που ζει στη Γη, και ως εκ τούτου το ευκολότερο στον εντοπισμό- ωστόσο οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα είναι δυνατός σύντομα ο εντοπισμός και μικρότερων ειδών από το διάστημα.