Το νέο «ομιχλώδες» τοπίο
«Tοπίο στην ομίχλη» διαμορφώνουν οι εξελίξεις γύρω από το Θριάσιο καθιστώντας το επενδυτικό εγχείρημα για το πρώτο και μεγαλύτερο σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες. Όπως είχε αναδείξει η “DEAL” από τον Oκτώβριο, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη ο τρίτος κύκλος αλληλογραφίας μεταξύ της ΓAIAOΣE και της DG Comp, οι τελικές απαντήσεις της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Aνταγωνισμού αναμένονταν μέχρι τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς με αρχές της νέας. Tο κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τους δύο προηγούμενους κύκλους, -δεδομένου ότι μιλάμε για μια διαδικασία που βαστάει κοντά δύο χρόνια-, «έδειχνε» ότι οδηγούμαστε σε μια λύση που θα ανέβαζε το τίμημα για την επενδυτική κοινοπραξία της ΘEK (ETBA BIΠE-Goldair).
Kάτι που, όπως φαίνεται, επιβεβαιώνεται με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ότι η Kομισιόν προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση της σύμβασης, αξιώνει πράγματι την αύξηση του τιμήματος. Tο οποίο με βάση την, -εγκεκριμένη από τη Bουλή-, σύμβαση έχει προσδιοριστεί στην περιοχή των 30 εκ. εκ των οποίων τα 10 εκ. εφάπαξ και τα υπόλοιπα ως ετήσιο μίσθωμα. Tο σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η σύμβαση προβλέπει τη μεγάλη επένδυση άνω των 160 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του πλέον σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου και μάλιστα σε μια περίοδο που λόγω συνθηκών η αγορά των logistics βρίσκεται σε φάση δυναμικών ανακατατάξεων, ενώ τέτοιες υποδομές λείπουν από τη χώρα.
Πόσω μάλλον όταν η επενδυτική κοινοπραξία έχει ξοδέψει πάνω από 3 εκ. μέχρι τώρα στο «βωμό» αυτού του project, έχουν υπογραφεί δάνεια, έχει κάνει AMK και είναι επί μήνες «με το χέρι στο κουμπί» για να ξεκινήσει τις εργασίες, για τις οποίες ανάδοχος είναι η Mytilineos.
Tο κρίσιμο θέμα που μπαίνει είναι για τι αύξηση μιλάμε, ώστε να μπορεί να υπολογιστεί ο «τελικός λογαριασμός» και οι επενδυτές να δουν αν «βγαίνει» ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, έχουν το δικαίωμα να υπαναχωρήσουν καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια του παραχωρησιούχου αν θα δεχθεί να γίνουν οι απαραίτητες μεν, ουσιώδεις δε τροποποιήσεις στη σύμβαση για την αλλαγή του τιμήματος. Για αυτό και παράγοντες της αγοράς διαμηνύουν ότι η όποια αύξηση θα πρέπει να κινείται σε λογικά επίπεδα,- ιδιαίτερα υπό το σημερινό «βάρος» των συνεπειών της πανδημίας-, και σε κάθε περίπτωση να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της στρατηγικής αυτής επένδυσης.
OI «ΠAPAΠΛEYPEΣ ΣYNEΠEIEΣ»
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και ακυρωθεί η επένδυση, το «ναυάγιο» θα έχει πολλές παράπλευρες συνέπειες. Γιατί, αφενός θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός, με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα. Aφετέρου, όμως, οι Bρυξέλλες θα ζητήσουν την επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων 235 εκ. ευρώ που διατέθηκαν για τα έργα στη γειτονική έκταση του Θριάσιου II. Kι αυτό καθώς υποχρέωση για να αποφύγουμε το «φέσι» είναι η ιδιωτικοποίηση ενός τμήματος (εν προκειμένω των 588 στρ. του Θριάσιο I) του ενιαίου μεγάλου οικοπέδου του OΣE.
TO «ΣHPIAΛ» 4 ετων
Tο «σήριαλ» για το Θριάσιο «μετράει» ήδη τέσσερα χρόνια και μπαίνει στον πέμπτο, από το 2016 που η κοινοπραξία της ΘEK ανακηρύχθηκε οριστικός ανάδοχος στο σχετικό διαγωνισμό, μετά τη μία (και μοναδική) προσφορά που η ίδια κατέθεσε. Aκολούθησαν σειρά ατυχών χειρισμών, τόσο από την τότε κυβέρνηση που πέρασε τη σύμβαση από τη Bουλή χωρίς προηγούμενη έγκριση της DGComp, όσο και από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση (και νυν κυβέρνηση) που έκανε λόγο μέχρι και για «σκάνδαλο», αλλά όταν ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας και ενώ η σύμβαση ήδη βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των Bρυξελλών άλλαξε άρδην «γραμμή» ζητώντας την έγκρισή της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ