Στην Ανατολική Μεσόγειο για «σεισμικές έρευνες» βρίσκεται από χθες το γνωστό για τον προπαγανδιστικό του ρόλο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις».
Το πλοίο απέπλευσε από τα Βουρλά με πλήρωμα 21 ατόμων, μεταξύ των οποίων δέκα επιστήμονες, ενώ ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, στο οποίο ανήκει το «Πιρί Ρέις», διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν απέκλεισε να ζητηθεί η συνοδεία πολεμικών πλοίων «αν χρειαστεί».
Μήκους 36 μέτρων και πλάτους 8,10 μέτρων, το πλοίο, που είχε «πρωταγωνιστήσει» στην «κρίση του Μαρτίου» το 1987 στο Αιγαίο, ενώ για περιπολία στην περιοχή έχουν βγει από χθες και τα τουρκικά πολεμικά πλοία Σαλίχ Ρεΐς, Σοκολού Μεχμέτ Πασά και Οντζού.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Χουρριέτ», ένα από αυτά «θα βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση 6 μιλίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά».
«Οι Ελληνοκύπριοι στην Πάφο θα μπορούν να βλέπουν το πλοίο αυτό, ενώ τα άλλα δύο θα περιπολούν στην περιοχή», αναφέρει η εφημερίδα, διευκρινίζοντας πάντως πως τα πλοία του τουρκικού στόλου «δεν θα επέμβουν στο οικόπεδο 12, αφού αυτό δεν περιλαμβάνεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» ή του ψευδοκράτους.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam, στα ανοικτά της Αττάλειας έφθασε το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας Veritas που θα εκτελέσει σεισμικές έρευνες μετά από συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας «για ενοικίαση του σκάφους έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων». Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως «η εταιρία δεν έχει επιφυλάξεις για έρευνες νότια της Κύπρου».
Τον τόνο έχει δώσει ήδη από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του, ζητώντας να… ανακληθεί στην τάξη η Λευκωσία και να σταματήσει τις έρευνες, με την προειδοποίηση πως οι ενέργειές της βλάπτουν τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού!
Σε ανακοίνωση της Γραμματείας των ΗΕ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης σε Λιβύη, Συρία και Σομαλία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την έκθεση Πάλμερ και τις συνομιλίες του Κυπριακού.
Όσο για τον Τούρκο πρωθυπουργό, επανέλαβε τις απειλές του και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη την ενέργεια της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατηγόρησε τόσο την Κύπρο, όσο και το Ισραήλ, ότι προκαλούν στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι έρευνες της Λευκωσία, «θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν την ένταση, ενώ προχωρούν σε μια τέτοια ενέργεια τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και αρχές της επόμενης να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα.
«Η Τουρκία», τόνισε, «θα συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες για λύση εντός των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, αν όμως συνεχιστεί η αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων», διεμήνυσε, «τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν θα εγκαταλείψει τους Τουρκοκυπρίους».