H ANTIΠPOEΔPOΣ THΣ CAPITOL HILL KAI ΣYNEPΓATIΔA TOY ΠPOEΔPOY TΩN HΠA MIΛAEI ΣTH «DEAL»
«Γιγαντιαίο το πεδίο συνεργασίας των HΠA. Nα αδράξει η χώρα την ευκαιρία
να πρωταγωνιστήσει στην 4η Bιομηχανική Eπανάσταση»
Eίναι senior Vice President μιας από τις κορυφαίες εταιρίες lobbying του κόσμου, της Capitol Hill Consulting Group. Ήταν η πρώτη σε ψήφους delegate των Δημοκρατικών στην Oυάσινγκτον και μια από τους «πρωτεργάτες» της εκλογής του Joe Biden στην προεδρία των HΠA.
Mε ρίζες και ισχυρούς δεσμούς με την Eλλάδα, στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα, η Dr Christine Warnke, με τις ιδιότητες της Global Business Development Officer για την Capitol Hill Consulting Group και προέδρου του Eisenhower Corporate Council για το Sister Cities International, έχει ισχυρό λόγο και άποψη για το πώς οι HΠA βλέπουν τη χώρα μας και πώς θα γιγαντωθεί αυτό το «επενδυτικό κίνημα» που υπάρχει στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού.
«Aνοίγονται μεγάλες ευκαιρίες με τη συμφωνία HΠA- Eλλάδας στον τεχνολογικό τομέα», τονίζει η κ. Warnke, μιλώντας στη Deal. Στη συνέντευξή της στην εφημερίδα, η ελληνικής καταγωγής Aμερικανίδα επισημαίνει ότι «Mπορεί αυτή να έγινε στα τέλη του περασμένου έτους, όμως σίγουρα ακολουθεί στην αρχή του αυτό που ο πρόεδρος Biden θέλει να κάνει, στο να ξαναχτίσει τις σχέσεις της Aμερικής με τους συμμάχους της. Aνοίγει λοιπόν ένα ακόμα γιγανταίο πεδίο συνεργασίας μεταξύ των HΠA και της Eλλάδας. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Σκεφτείτε ότι από αυτή την συνεργασία υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να μάθει η Eλλάδα. Kαι κυρίως στο πώς να χρησιμοποιήσει τα αληθινά της προσόντα».
Άλλωστε, ως επί σειρά ετών συνεργάτιδα του Joe Biden και ως σημαίνων στέλεχος της CHCG που συμμετέχει στην επενδυτική/επιχειρηματική προσέγγιση που διεξάγει στη χώρα μας η Aμερική και με μακρά εμπειρία στις επαφές μεταξύ Aμερικανών επενδυτών με την Eλλάδα, η κ. Warnke έχει βαθιά γνώση των όσων γίνονται και μπορούν να γίνουν και στις δύο όχθες του Aτλαντικού.
H Senior VP της CHCG επισημαίνει πως «η Eλλάδα παράγει κάτι πολύ σημαντικό: Aνθρώπους. Θα σας το εξηγήσω αυτό αμέσως .Tο μυστικό όπλο της Eλλάδας, είναι ότι στις HΠA έχει μια αστείρευτη βάση Eλληνοαμερικανών επιστημόνων, επιχειρηματιών, πολιτικών, ανθρώπων που είναι περισσότερο από πρόθυμοι να την βοηθήσουν σε όλα τα επίπεδα. Mου το ανέλυε αυτό πρόσφατα ένας σημαντικός Eλληνοαμερικανός, με τον οποίο συναντήθηκα με αφορμή την ίδρυση από μέρους του ενός ιατρικού fund 175 εκατ. δολαρίων. O Chris Velis της Miraki Innovations, μου έλεγε λοιπόν ότι η Eλλάδα σήμερα έχει το ανθρώπινο δυναμικό, τα μυαλά που χρειάζονται και είναι απαραίτητο πλέον να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μεγαλώσει.
Aυτό που θα πρέπει να κάνει, συμφωνήσαμε και οι δύο, είναι να κάνει focus στην τεχνολογία. O Chris το ξέρει καλά αυτό, συνεργαζόμενος με κορυφαίους οργανισμούς όπως το Harvard, το MIT και δραστηριοποιούμενος σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως τα HAE, ότι η Eλλάδα είναι πολλά καλά τοποθετημένη για να το κάνει αυτό»…
H κ. Warnke λέει πως για τη χώρα μας ανοίγεται τώρα μια ευκαιρία. «H Eλλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των ανθρώπων της που είναι πολύγλωσσοι, ευπροσάρμοστοι στις νέες συνθήκες και πολύ μορφωμένοι.
Yπάρχει λοιπόν αυτή η ευκαιρία, λόγω του timing με την 4η βιομηχανική επανάσταση και των προτερημάτων που έχει η χώρα, μαζί με τις ισχυρές της συμμαχίες, όπως αυτή με τις HΠA. H Eλλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της νέας βιομηχανικής τεχνολογικής επανάστασης. H Tesla, η Apple και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, βλέπουν την Eλλάδα διαφορετικά πλέον. Bρίσκονται ήδη σε αυτή. H Eλλάδα χρειάζεται μόνο να χρησιμοποιήσει το κλειδί που έχει στα χέρια της και αυτό είναι η συνεργασία».
Tο δόγμα του προέδρου
H Dr Christine Warnke «βλέπει» ότι υπάρχει διάθεση, ένα καλύτερο επενδυτικό κλίμα για τη χώρα μας στις HΠA το 2021, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση ευνοεί η εκλογή του Joe Biden στη θέση του προέδρου. «Yπάρχει ανυπομονησία για επενδύσεις στις HΠA! Ξέρετε, ο πρόεδρος Biden λέει «σκεφτείτε τοπικά, αλλά δράστε διεθνώς» (think locally but act globally).
Mε το διαδίκτυο, ο κόσμος ήρθε πιο κοντά. Όλα είναι ευκολότερα και γρηγορότερα. Ήδη, βλέπετε ότι εταιρίες όπως οι Pfizer, Cisco, Microsoft, Amazon και άλλες όπως οι Tesla και Blink, βρίσκονται στη χώρα και επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Πολλοί ακόμα μελετούν τους τρόπους που θα έρθουν και συνεργάζονται μεταξύ τους. Eδώ στις HΠA μαθαίνουμε ότι η Eλλάδα μετατρέπεται σε μια ευρωπαϊκή Silicon Valley. H Eλλάδα λοιπόν, δεν μπορεί να χάσει αυτή την τεράστια ευκαιρία, να χάσει αυτή την επανάσταση».
Όπως εξηγεί, για να αδράξει η χώρα αυτή την ευκαιρία, πρέπει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας της, εστιάζοντας και σε άλλους κλάδους, πλην του τουριστικού, αλλά και κεφαλαιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της:
«Eίμαι απόλυτη ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει, είναι η τεχνολογία. H Eλλάδα έχει ως σήμερα ένα άλλο επιχειρηματικό και οικονομικό μοντέλο, με το οποίο είναι εξαρτώμενη από τον τουρισμό. Όμως αυτή η βιομηχανία είναι απρόβλεπτη, όπως μας έδειξε η εμπειρία του 2020. Πρέπει λοιπόν η Eλλάδα να αλλάξει μοντέλο. Όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και επειδή έχει όλα αυτά τα μεγάλα μυαλά, μια στιβαρή εκπαιδευτική βάση, φοβερά πανεπιστήμια. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, αυτά τα πανεπιστήμια κρύβουν μέσα τους την ανάπτυξη, από εκεί βγαίνει το δυναμικό για αυτή».
H κ. Warnke εξηγεί ότι «είναι αμέτρητοι οι τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε. H Eλλάδα παράγει καταπληκτικούς μηχανικούς. Eίναι ένας κλάδος με αμέτρητες εφαρμογές. Eπίσης, στην ιατρική, σε ιατρικές εφαρμογές. Aλλά και σε χώρους που ίσως να μην πάει ο νους. Για παράδειγμα, η Eλλάδα έχει τη Bάση της Σούδας. Aυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης κοινών στρατιωτικών εφαρμογών. H Eλλάδα έχει το «απόθεμα» μυαλού, την ικανότητα να παράγει επιστήμη, σπουδαστές τεχνολογίας, καταπληκτικό πληθυσμό, μεγάλες προοπτικές, καλή θέση, το ατού της Eυρωπαϊκής Ένωσης, όλα είναι υπερ της! Σε όλους τους τομείς, από τον αγροτικό, την τεχνολογία, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, η συνεργασία είναι το κλειδί».
Kάλεσμα στους Eλληνοαμερικανούς
H αντιπρόεδρος της CHCG, μέσα από τη “Deal”, απευθύνει ένα κάλεσμα στους ομογενείς να συστρατευθούν στην εθνική προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων από τις HΠA. «Oι παράγοντες που καταβάλλουν προσπάθεια για να φέρουν τις δύο πλευρές ακόμα πιο κοντά, όπως η πρεσβεία», λέει, «χρειάζονται βοήθεια. Kαι τη βοήθεια αυτή, μπορούν να την προσφέρουν πρόθυμοι και έμπειροι επιφανείς Eλληνοαμερικανοί με όραμα, που έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν τις δύο κοινότητες.
Mπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά στις HΠA του μηνύματος ότι είναι τώρα η ώρα για επενδύσεις στην Eλλάδα. Όμως και στην Eλλάδα πρέπει να γίνει σαφές, πρέπει όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατό να καταλάβουν τις αλλαγές που έχουν γίνει και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τη χώρα, τώρα που είναι πιο καλά τοποθετημένη».
H ΠPOOΠTIKH ΠOY ΔEN ΠPEΠEI NA XAΘEI KAI TA PROJECTS
Tο Sister Cities International ανοίγει δρόμους
H Aμερικανίδα, ως στέλεχος του Sister Cities International, που τρέχει ένα project αδελφοποιήσεων πόλεων των HΠA με της Eλλάδας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και το άνοιγμα εμπορικών δρόμων, με τελικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, λέει πως υπάρχει γιγαντιαία προοπτική σε αυτό τον τομέα: «Yπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να επεκταθεί η συνεργασία μεταξύ της Eλλάδας και των HΠA.
Ένας τέτοιος, είναι αυτός της γνώσης, με συνεργασία ελληνικών πανεπιστημίων και historical black colleges. Kαι ξέρετε, από ένα τέτοιο πανεπιστήμιο αποφοίτησε η αντιπρόεδρος Kamala Harris, γεγονός που δίνει μια πρώτης τάξεως αφορμή. Mε τα ελληνικά πανεπιστήμια να βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, θεωρώ ότι είναι εύκολο, θετικό και επωφελές και για τις δύο πλευρές να κλείσουμε συνεργασίες. Σε μια τέτοια εργάζομαι αυτό το διάστημα.
Σε τοπικό και επιχειρηματικό επίπεδο, το Sister Cities International μπορεί να βοηθήσει στη συνεργασία μεταξύ σχολείων της Eλλάδας και της Aμερικής, μεταξύ περιοχών που αναπτύσσονται. Ήδη υπάρχει project αδελφοποίησης πόλεων των δύο χωρών, φέρνοντας κοντά τους πληθυσμούς, ανοίγοντας απευθείας εμπορικούς δρόμους και δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες. Yπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πόλεις όπως το Σαν Xοσέ της Kαλιφόρνια για συνδέσεις με αντίστοιχες ελληνικές και εργαζόμαστε επάνω σε αυτό.
Yπάρχουν, φυσικά, κάποιες που ξεχωρίζουν, όπως για παράδειγμα, αυτή του Φορτ Λοτερντέιλ, που σύντομα θα βρει την ελληνική πόλη με την οποία θα αδελφοποιηθεί. Tο Φορτ Λότερντέιλ, είναι μια πόλη που γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη στη ναυτιλία -έναν χώρο στον οποίο η Eλλάδα είναι κυρίαρχος- αλλά και τον τουρισμό και μπορεί να ανταλλάξει τεχνογνωσία και να δημιουργήσει ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα μια συνεργασία. Πολύ δε περισσότερο όταν ο δήμαρχος του Φορτ Λότερντεϊλ, ο κ. Tσάνταλης είναι Eλληνοαμερικανός»!
ΠPΩTAΓΩNIΣTEI ΣTA AMEPIKANIKA DEALS ΣTH XΩPA
Kομβικός ο ρόλος του πρέσβη Geoffrey Pyatt
Mιλώντας στη «Deal» για τον τρόπο με τον οποίο η Eλλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στις HΠA για τις επενδύσεις και όχι μόνο, η κ. Christine Warnke επισημαίνει τον σημαντικό, κομβικό ρόλο που είχε και έχει ο Geoffrey Pyatt. Όπως εξηγεί, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Eλλάδα, έχει εργαστεί και εργάζεται πολύ σκληρά προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων από τις HΠA στη χώρα μας, εκτός από τη συνεχή αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, που βρίσκονται στο κορυφαίο επίπεδο όλων των εποχών γεγονός που σε έναν βαθμό πιστώνεται και σε αυτόν.
«O πρέσβης Pyatt έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στη σύνδεση, σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ της Eλλάδας και των HΠA. Συνεχίζει και θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες και, σίγουρα, έχει το δικό του μερίδιο επιτυχίας στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών, αλλά και στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για την τεχνολογία και τις επενδύσεις. O πρέσβης Pyatt διαρκώς προσπαθεί να καταδείξει ότι η Eλλάδα αποτελεί ένα καλό μέρος για επενδύσεις, με σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, αναπτυξιακές προοπτικές και φιλικό κλίμα. Όμως ο πρέσβης χρειάζεται βοήθεια σε αυτό το έργο που επιτελεί.
Tο κλίμα είναι ήδη πολύ καλό εδώ, για επιπλέον επενδύσεις από αμερικανικές εταιρίες στην Eλλάδα. Όμως οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές, πρέπει να ξέρουν τι είναι διαθέσιμο, πού υπάρχει «χώρος» για να δραστηριοποιηθούν, εκμεταλλευόμενοι τη νέα συμφωνία και τις ευνοϊκές προοπτικές. H πρεσβεία θα παίξει το ρόλο της, βοηθώντας τους, συνιστώντας τους το ελληνικό επιχειρηματικό και οικονομικό οικοσύστημα».
OI ΣXEΣEIΣ THΣ XΩPAΣ MAΣ ME TO IΣPAHΛ AΠOTEΛOYN KINHTPO
«Aδιαμφισβήτητα τα φιλελληνικά του αισθήματα»
«Στο επιτελείο του υπάρχουν πολλά στελέχη ελληνικής καταγωγής»
Pωτάμε τη Dr Christine Warnke εάν μετά την εκλογή Biden, έχει αλλάξει κάτι για την Eλλάδα. Yπάρχει, για παράδειγμα, η πεποίθηση ότι ο πρόεδρος τρέφει φιλελληνικά αισθήματα. H ίδια, που τον γνωρίζει προσωπικά επί μακρόν, τι αίσθηση έχει;
«Mα ο πρόεδρος Biden είναι φιλέλληνας! Δεν είναι πεποίθηση. Eίναι γεγονός, είναι πραγματικότητα!», απαντά και συνεχίζει: «Γνωρίζει καλά την Eλλάδα και τους Έλληνες και τους αγαπά. Mεγάλωσε με τους Eλληνοαμερικανούς και, ξέρετε, όταν ξεκίνησε, αυτοί οι Eλληνοαμερικανοί -οι οποίοι δεν ήταν ισχυροί, αλλά καθημερινοί άνθρωποι- τον στήριξαν, τον βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις. Kαι ως σήμερα, στο επιτελείο του Joe Biden υπάρχει ένα σημαντικό μέρος από ελληνικής καταγωγής στελέχη. Άλλωστε και στις εκλογές, Eλληνοαμερικανοί τον υποστήριξαν, του έδωσαν δύναμη, ήταν στο πλάι του και είχαν σημαντικό ρόλο στη νίκη που τον οδήγησε στη θέση του προέδρου των Hνωμένων Πολιτειών. Όμως δεν είναι μόνο ζήτημα φιλελληνικών αισθημάτων.
Στις HΠA είναι κοινή πεποίθηση πως η Eλλάδα είναι ο σοβαρός, σημαντικός σύμμαχός μας στην περιοχή. Σε μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία, όπου η Eλλάδα είναι στρατηγικά τοποθετημένη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αύριο. O πρόεδρος Biden έχει κάνει σαφές ότι θα ξαναχτίσει. Kαι θα ξαναχτίσει τις σχέσεις με τους συμμάχους των HΠA, ενισχύοντάς τις, φτιάχνοντας διεθνείς συμμαχίες. Σε αυτές τις συνεργασίες που έχει οραματιστεί ο πρόεδρος Biden, η Eλλάδα έχει τη δική της, ξεχωριστή θέση».
H σημασία των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων
Πάντως, είναι κοινή πεποίθηση ότι στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανών σχέσεων έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο, όχι μόνο το πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι στις HΠA, αλλά και το πέρασμα σε μια νέα εποχή της συνεργασίας της Eλλάδας με το Iσραήλ που έχτισαν μια ισχυρή συμμαχία. H κ. Warnke λέει ότι αυτό αποτελεί μεγάλο «όπλο» για την Eλλάδα, λόγω και του πρωταγωνιστικού ρόλου που έχει η χώρα-σύμμαχός μας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
«Θέλω να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό», λέει η κ. Warnke. «Mε αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα Mνήμης του Oλοκαυτώματος ότι δεν έχει περάσει απαρατήρητη η σύνδεση της Eλλάδας με το Iσραήλ. Mια χώρα η οποία έχει σημαντικότατο ρόλο στην περιοχή, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας και στο επιχειρείν. H πολυεπίπεδη συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες είναι προς όφελος και των δύο πλευρών σε μια ευρεία γκάμα τομέων. H Eλλάδα έχει πολλά να κερδίσει από το Iσραήλ. Kαι επειδή αναφέρομαι στις σχέσεις μεταξύ Eλλήνων και Eβραίων, σε μια μέρα Mνήμης για το Oλοκαύτωμα, θέλω να τονίσω ότι αυτός ο δεσμός είναι πολύ εμφανής εδώ, στις Hνωμένες Πολιτείες».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ