Ο σύλλογος εργαζομένων της Alpha Bank σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί πως βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι συζητήσεις Συλλόγου – Τράπεζας για τη διαμόρφωση του νέου συστήματος αξιολόγησης και ανάπτυξης του προσωπικού.
«Ο διάλογος και η ανταλλαγή σοβαρών επιχειρημάτων, ειδικά σε ένα τόσο κορυφαίο θέμα, οδηγεί για μία ακόμη φορά σε συγκλίσεις με βασικό κριτήριο και των δύο πλευρών την αποδοχή αυτής της νέας δομής από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Οι αποστάσεις των δύο πλευρών, στην αρχή των συζητήσεων, ήταν σημαντικές, όμως μέσα από ουσιαστική διαβούλευση και κοινή αντίληψη για την επιτυχία του εγχειρήματος στο τέλος επικράτησε η λογική και κυρίως η θέση για τη δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης που θα είναι απόλυτα διαφανές και κυρίως δίκαιο», σημειώνει.
Οι θέσεις του Συλλόγου
«Από την πρώτη στιγμή των διαβουλεύσεων ο Σύλλογος προσήλθε στο διάλογο με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων που βασίσθηκε στη μέχρι τώρα εμπειρία μας, ως πρακτική εφαρμογή συστημάτων αξιολόγησης, και στήριξε τις θέσεις του μέσα από τις θέσεις της Ειδικής Συμβούλου της ΟΤΟΕ Βασιλικής Γεωργακοπούλου (Δρ. Οικονομίας της Εργασίας) που η προσέγγισή της στο συγκεκριμένο θέμα είναι μοναδική, σύγχρονη, επιστημονικά επεξεργασμένη και μας οδήγησε στη διατύπωση ουσιαστικών επιχειρημάτων.
Η βασική μας θέση για τη δημιουργία του νέου συστήματος αξιολόγησης συνοψίζεται στα παρακάτω:
-Η δομή του νέου συστήματος πρέπει να είναι ξεκάθαρη, να διασφαλίζει σε μέγιστο βαθμό τη διαφάνεια και να εξασφαλίζει τη συντριπτική αποδοχή των εργαζομένων.
· Το νέο σύστημα πρέπει να βασίζεται α) στην Διοικητική Υπευθυνότητα β) την αναγνώριση της προσωπικής συνεισφοράς για την αποτελεσματική επιτυχία των ομαδικών στόχων και γ) την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Τονίσαμε με ξεκάθαρο τρόπο:
-Σε καμία περίπτωση η νέα δομή αξιολόγησης δεν θα πρέπει να έχει ως αυτοσκοπό την τιμωρητική διάθεση του εργαζόμενου ή εκ των προτέρων την ποσοστιαία αποτυχία.
-Σε καμία περίπτωση η νέα δομή αξιολόγησης δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.
-Σε καμία περίπτωση η νέα δομή αξιολόγησης δε θα μπορεί να παραβιάζειμισθολογικά ζητήματα ούτε μέσω στοχοθεσίας να οδηγεί στην παραβίαση κανόνων ωραρίου.
-Και φυσικά σε καμία περίπτωση η νέα δομή αξιολόγησης δε θα μπορεί να βασίζεται σε κοινωνικές διακρίσεις όπως: θρησκευτικές αντιλήψεις, διαφορετικότητα, πολιτικές αντιλήψεις, αρνητική διάθεση για ΑΜΕΑ κλπ.
Για όλες αυτές τις θέσεις μας ζητήσαμε και έγιναν αποδεκτές οι παρακάτω προτάσεις:
-Στο νέο δελτίο θα υπάρχει πρόβλεψη του συστήματος για την καθοδήγηση του εργαζόμενου και τον εντοπισμό των εκπαιδευτικών του αναγκών.
-Θα υπάρχει δυνατότητα από κρίση άλλων αξιολογητών σε περιπτώσεις διαφωνίας αξιολογούμενου και αξιολογητή.
-Καθιερώνεται η αυτοαξιολόγηση και αντίστροφη αξιολόγηση.
-Δημιουργείται: Ειδική Επιτροπή Γνωστοποίησης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης με ευθύνη της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και συμμετοχή του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου.
Η συνολική μας τοποθέτηση σε όλες τις συναντήσεις κατέληγε πάντα στην πάγια θέση μας: «Θέλουμε ένα σύγχρονο, διαφανές και δίκαιο σύστημα αξιολόγησης, ενταγμένο στην στρατηγική του Ομίλου που βασίζεται στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη». Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την ευνοιοκρατία