Έντονο είναι το ενδιαφέρον της ισπανικής κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα καθώς θεωρείται πως ο δυο χώρες αντιμετωπίζουν κοινά οικονομικά προβλήματα και υπάρχει ο φόβος ότι η Ισπανία μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας και να οδηγηθεί στο ΔΝΤ.
Για μια ακόμη φορά το ελληνικό ζήτημα φιγουράρει στις σελίδες της μεγαλύτερης ισπανικής εφημερίδας, El Pais με τίτλο «O Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του» τονίζοντας ότι ο έλληνας ηγέτης είναι αντιμέτωπος με το πελατειακό σύστημα το οποίο δημιούργησε ο πατέρας του.
Ο πατέρας- πρωθυπουργός της “ψαροταβέρνας”
Στο θέμα γίνεται μια περιγραφή της κλασικής εικόνας στην Ελλάδα όπου ο Πρωθυπουργός συνήθιζε να πηγαίνει σε μια ψαροταβέρνα στα βόρεια προάστια, όπου προτού καθίσει για να φάει, μιλούσε με αρκετούς από τους πελάτες. Άλλοι τον πλησίαζαν για να ανταλλάξουν μερικά λόγια. Στη συνέχεια καθόταν με την οικογένειά του ήσυχα και έτρωγε.
«Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει περάσει από το εστιατόριο εδώ και πολλούς μήνες. Ένας από τους τακτικούς θαμώνες του μαγαζιού θυμάται ότι την τελευταία φορά που πήγε ήταν μετά από μια Σύνοδο των Βρυξελλών, όπου οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Ήταν εκείνους τους μήνες του Ιουλίου όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο έβαλε ”φωτιά” στους δρόμους. Ο πρωθυπουργός έμοιαζε κουρασμένος και δεν χαιρέτισε κανέναν» είπε ο συγκεκριμένος θαμώνας, μιλώντας στην εφημερίδα.
Ο “τραγικός” γιος-πρωθυπουργός
Η εφημερίδα στο άρθρο της περιγράφει την αποστολή του Πρωθυπουργού, η οποία θυμίζει κάτι από τραγωδία με πρωταγωνιστή τον Οιδίποδα. Είναι υποχρεωμένος να βάλει τέλος σε αυτό το υπερτροφικό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου και το οποίο με τόσο ενθουσιασμό κράτησαν ζωντανό οι διάδοχοί του. «Η ιδέα ότι όλοι, ιδιαίτερα οι φίλοι, μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στο Δημόσιο είναι μία από τις ρίζες αυτής της τραγωδίας» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Ο αρθρογράφος περιγράφει την πολιτική πορεία του Γιώργου Παπανδρέου και τις σχέσεις του με τον πατέρα του, την άνοδό του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και τελικά την εκλογή του στην πρωθυπουργία, η οποία συνοδεύτηκε από την προσφυγή της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης και την απογοήτευση των πολιτών για το γεγονός ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα συμβεί.
Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάποτε είχε πει ότι επιθυμεί να κάνει την Ελλάδα τη Δανία του Νότου, αντιμετωπίζει μια πρόκληση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να προβλέψει: να πετύχει να μην επαληθευθεί ο οιωνός που θέλει τη χώρα εκτός ευρωζώνης και να αποφύγει έτσι έναν σεισμό με συνέπειες μη αναστρέψιμες».