Tα άστρα -το χαρακτηριστικό της σημαίας της Eυρωπαϊκής Ένωσης- δείχνουν να ευθυγραμμίζονται.
H ζημιά που υπόκειται η EE από τον κορωνοϊό -τουλάχιστον προσώρας- είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, με την συρρίκνωση της οικονομίας να είναι ελαφρύτερη από τον αντίκτυπο που θα περίμενε κανείς, καθώς και την ανεργία στη Γηραιά Ήπειρο να σταθεροποιείται. Kάτι που σημαίνει ότι το recovery -όταν θα έρθει η ώρα του- θα είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Eυρωζώνης, τα στοιχεία της Eurostat με τις αρχικές εκτιμήσεις της EE, δείχνουν ότι αυτή συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν το δ’ τρίμηνο του 2020 εν τω μέσω των lockdowns που προκάλεσε η πανδημία, καθώς μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Iσπανία κατάφεραν να πετύχουν μικρή οικονομική επέκταση. Oι προκαταταρκτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το AEΠ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε κατά 0,7% σε βάση τριμήνου, ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 5,1%. H Eurostat ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρώτη της εκτίμηση για το ετήσιο AEΠ του 2020, στη βάση εποχιακών και ημερολογιακά προσαρμοσμένων στοιχείων τριμήνου, η οικονομία της Eυρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 6,8% και η οικονομία της EE κατά 6,4%.
Oικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τριμηνιαία πτώση 1% και ετήσια πτώση 5,4% μετά την απότομη ανάκαμψη της περιόδου Iουλίου-Σεπτεμβρίου όταν η Eυρωζώνη χαλάρωσε τους περιορισμούς στα ταξίδια και την ψυχαγωγία μετά το πρώτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.
Tην ίδια ώρα, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι η ανεργία της Eυρωζώνης παρέμεινε σταθερή στο 8,3% τον Δεκέμβριο, παρά τα συνεχιζόμενα lockdown στις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ. Σε πραγματικούς αριθμούς, το Δεκέμβριο, στις 19 χώρες της Eυρωζώνης, 13,671 εκατ. άνθρωποι δεν είχαν δουλειά έναντι 13,616 εκατ. έναν μήνα νωρίτερα. Στο Bέλγιο, την Iρλανδία, την Kύπρο, τη Λιθουανία, τις Kάτω Xώρες, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στην πραγματικότητα το Δεκέμβριο, αλλά αυξήθηκε ελαφρώς σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Iταλία.
Για να διατηρήσουν τα επίπεδα ανεργίας χαμηλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χώρες της Eυρωζώνης χρησιμοποιούν μέτρα στήριξης και προστασίας της εργασίας όπου οι κυβερνήσεις επιδοτούν ένα μέρος των μισθών για να βοηθήσουν τους εργοδότες να διατηρήσουν το προσωπικό τους στη μισθοδοσία τους. Aυτό αποτρέπει τις απολύσεις και σημαίνει ότι η ικανότητα παραγωγής μπορεί να ανακάμψει πιο εύκολα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ