Διαξιφισμός ανάμεσα σε Ντίνο Ρόβλια και Χρήστο Ζώη με φόντο την εργασιακή εφεδρεία σημειώθηκε αργά το απόγευμα.
Ο υφυπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας διαβεβαίωσε πως η εργασιακή εφεδρεία θα προχωρήσει με «απολύτως διαφανή και αντικειμενικά» κριτήρια, καλώντας παράλληλα τη ΝΔ να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργαζομένων για «μικροκομματικούς λόγους».
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή για τη χώρα μας, την κάθε ενέργεια την κάνουμε αναγκαστικά και δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αντιπολίτευσης με σκοπό την ψηφοθηρία», ανέφερε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Χρήστου Ζώη.
Άμεση ήταν και η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ που έκανε λόγο για «πολυγλωσσία, σύγχυση και αριθμολαγνεία» στις κατά καιρούς εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών για τον αριθμό των εργαζομένων που θα τεθούν σε εφεδρεία. «Για εβδομήντα χιλιάδες μίλησε ο Θ. Πάγκαλος, γι’ αυτούς που προσελήφθησαν μετά το 2004 ο Μ. Καρχιμάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε «τι θα δουν τα μάτια μας τις επόμενες μέρες».
«Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, μιλάμε για 30.000 εφεδρείες» διευκρίνισε από την πλευρά του ο κ. Ρόβλιας.
Παρέπεμψε μάλιστα σε σχετική δήλωση του κ. Μόσιαλου, σύμφωνα με την οποία «ο θεσμός θα εφαρμοστεί με στόχο, έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σ’ αυτήν 30.000 με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διάφανων κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».
«Πού εμπίπτει τότε η δήλωση του υπουργού, του κ. Ρέππα, στα «Νέα», για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με την κατάργηση οργανικών θέσεων; Υπαινίσσεται απολύσεις πλέον;» επανήλθε ο Χρ. Ζώης.
«Τι ήθελε να πει ο κ. Καρχιμάκης, μιλώντας για τους «μετά το 2004»; Μήπως τους συμβασιούχους των προηγούμενων ετών που μονιμοποιήσαμε; Εσείς δεν μας εγκαλούσατε και γιατί δεν μονιμοποιήσαμε τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους στους οποίους δώσαμε την δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης;», πρόσθεσε.
Τόνισε πάντως ότι το σημαντικότερο όλων δεν είναι το πόσοι θα είναι οι έφεδροι, αλλά με ποια κριτήρια θα υπαχθούν στο καθεστώς.
«Το ΑΣΕΠ δεν έχει καμία ανάμειξη στη διαδικασία, αλλά έρχεται μετά, να πάρει τον κατάλογο των πλεοναζόντων και να τους κατατάξει σε πίνακα απ’ όπου μπορεί να απορροφηθούν», παρατήρησε και ζήτησε να «μην μείνει κανένα παράθυρο εισαγωγής του ρουσφετιού ανοικτό».
«Θέλω και κρατώ χαμηλούς τόνους. Αλλιώς, θα μπορούσα να τους ανεβάσω, μιλώντας για την καταρράκωση του ΑΣΕΠ επί ΝΔ», αντέτεινε ο Ντίνος Ρόβλιας, επισημαίνοντας ότι ούτε η κυβέρνηση χαίρεται να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. «Αλλά θα τις υλοποιήσουμε με τον καλύτερο και σωστότερο, δικαιότερο τρόπο. Αυτό σας το εγγυώμαι», κατέληξε.