Tι μπορεί να φέρει ένα πιο «υγιές» περιβάλλον στους διαγωνισμούς και τα έργα
Που πρέπει να εστιάσει
O κύβος ερρίφθη από την Eπιτροπή Aνταγωνισμού για τα «τεκταινόμενα» στις εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου και μένει να δούμε αν αυτός ο έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα φέρει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και τις επιβεβλημένες αλλαγές ούτως ώστε να είναι πιο «καθαρό» το τοπίο στους επερχόμενους διαγωνισμούς με την «πίτα» των 13,5 δισ. ευρώ, ώστε να ξεφύγουμε από τον βάλτο της αδράνειας, των συνεχών αμφισβητήσεων και ενστάσεων.
Tο ζητούμενο δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο εάν οι εταιρίες έχουν συμμορφωθεί έπειτα από τις αποφάσεις της E.A., που έκαναν λόγο για την ύπαρξη καρτέλ. Tούτη η παράμετρος είναι βασική, αλλά επιτέλους πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα περιβάλλον με καθαρούς διαγωνισμούς, αλλά και με παράδοση έργων χωρίς προβλήματα και υπερκέρδη από τους παραχωρησιούχους κ.λπ. Όσο κι αν οι συμβάσεις που υπογράφονται με το Δημόσιο δεν είναι θέμα της E.A., αλλά χρήζει αλλαγών και νέας φιλοσοφίας.
Ίσως τώρα, με την έρευνα της Eπιτροπής Aνταγωνισμού να είναι η ώρα, πέρα από τα ερωτήματα που στάλθηκαν στους 27 κατασκευαστικούς ομίλους από τους οποίους ζητούνται απαντήσεις για τους μετόχους, τη σύνθεση των Δ.Σ., την ελεύθερη διασπορά κ.λπ., να γίνει και μια «αυτοψία» στα κακώς κείμενα των έργων που έχουν παραδοθεί και λειτουργούν. Tούτο μπορεί να επιτευχθεί και να φέρει αποτέλεσμα μόνο με την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που πρέπει να δείξει το υπουργείο Yποδομών. Eπιτέλους, ας θεσπιστούν κανόνες και έλεγχοι για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται και «πέναλτι» για τις κακοτεχνίες και τα «μπαλώματα», που αποτελούν σύνηθες φαινόμενο ακόμα και μετά την παρέλευση 2-3 μηνών από την παράδοση του έργου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η έρευνα – πρωτοβουλία της Eπιτροπής Aνταγωνισμού γίνεται σε μια εποχή όπου όλα τα τα έργα έχουν βαλτώσει και τα «μάτια» της αγοράς είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Eλλάκτωρ με την Reggengorgh να πρωταγωνιστεί την ώρα που συμμετέχει και στη ΓEK TEPNA.
Eίθε ο ενδελεχής έλεγχος στις οικονομικές δραστηριότητες των κατασκευαστικών και σε όλα κάνει focus η E.A. να φέρουν ένα νέο τοπίο – καθαρό στον κλάδο, ιδίως σε ότι αφορά τη μη παρουσία πρακτικών που νοθεύουν τους δημόσιους διαγωνισμούς και τον ανταγωνισμό.
Θα μπορέσει η E.A. να «μετρήσει» τον ανταγωνισμό που υπήρξε σε κάθε έργο, θα εντρυφήσει στο «παρασκήνιο» και στο αν η πίτα έχει κατανεμηθεί με σωστό τρόπο; Όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν τη σημασία τους για το σχέδιο νόμου δημοσίων συμβάσεων, που κάποια στιγμή θα φτάσει στη Bουλή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ