Άνοιγμα σχολείων και επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων ευελπιστεί η κυβέρνηση αλλά και μερίδα ειδικών εφόσον το επιτρέψουν πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα από τον επόμενο μήνα.
Πονοκέφαλος παραμένει το λιανεμπόριο, με τους επιχειρηματίες να ασφυκτιούν.
Πάντως ήδη μία μερίδα ειδικών είναι υπέρ να ανοίξει μία μερίδα δραστηριοτήτων από τις αρχές του Μαρτίου αν βέβαια οι σκληροί δείκτες της πανδημίας το επιτρέψουν.
Στο τραπέζι παράταση lockdown με μερική επαναφορά δραστηριοτήτων
Το ενδεχόμενο να έχουμε επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου ανέφερε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.
«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε εντούτοις και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.
Επιπρόσθετα εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Τα νοσοκομεία πιέζονταν και θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση, επεσήμανε αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων και τον συναγερμό που έχει σημάνει στα νοσοκομεία μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν την βοήθεια- συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.
Την ίδια επιθυμία είχε εκφράσει χτες και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως σκοπός είναι 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν κοινωνία και αγορά.
Κρίσιμη περίοδος για την εξέλιξη της πανδημίας
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν πως προκειμένου να υπάρξει μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να προσέξουμε τώρα, καθώς αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδο για τον κορωνοϊό από πολλές απόψεις.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον Ant1, προέβλεψε ότι αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στο ιικό φορτίο, λόγω της εφαρμογής των μέτρων.
«Αυτή η περίοδος είναι η πλέον επικίνδυνη για τη νόσο», είπε, επισημαίνοντας πως η πανδημία είναι «πολύπλοκο πρόβλημα», σε υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.
«Ελπίζουμε ότι θα δούμε μείωση τις επόμενες μέρες», ανέφερε και τόνισε πως «δεν περίμενε κάποιος από μία νόσο, που δεν ξέρουμε τίποτα γι’αυτήν και δεν υπάρχει εμβολιασμός να μην υπάρξει τέτοια διασπορά, γιατί δεν υπάρχει ανοσία».