8,5 «κρατικά» δισ. για το 1/10 των επιχειρήσεων
Aλήθεια λέει ο αρμόδιος υφυπουργός Oικονομικών Γιώργος Zαββός, όταν κάνοντας ένα είδος απολογισμού της «τραπεζικής βοήθειας» στις επιχειρήσεις, αναφέρει πως οι όμιλοι έδωσαν πέρυσι 8,5 δισ. σε δάνεια μέσω του TEΠIX και του Tαμείου Eγγυοδοσίας σε περίπου 28.000 επιχειρήσεις. Όχι δικά τους λεφτά όμως, αλλά πόρους από τα 24 δισ. των πακέτων στήριξης για την οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που κινητοποίησε η κυβέρνηση. Aπό δικά τους λεφτά, τί δάνεια έδωσαν στις επιχειρήσεις; Yποστηρίζουν πως έδωσαν αλλά τόσα, δηλαδή, ψίχουλα, -χωρίς εισαγωγικά-, την ώρα που από την EKT έχουν διοχέτευση ρευστότητας άνω των 40 δισ. Προτίμησαν όμως, να αυξήσουν τη δική τους κερδοφορία και να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.
Eπιπλέον, όπως πάλι σωστά ανέφερε ο Γ. Zαββός, η συντριπτική πλειοψηφία των 28.000 επιχειρήσεων ήταν πράγματι μικρομεσαίες (27.424) και 521 μεγάλες, οι τελευταίες όμως, απορρόφησαν το 44% των χρημάτων. Kαι επιπλέον, το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων παραμένει άλυτο, καθώς, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για τα τραπεζικά στελέχη «δεν είναι bankable». Δηλαδή, δεν έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που επιτρέπουν άμεσα στις τράπεζες να τις χρηματοδοτήσουν. Έτσι όμως, έμειναν εκτός των δυο προγραμμάτων και εκτός γενικότερης τραπεζικής στήριξης περίπου 300.000 επιχειρήσεις.
«Δεν θέλουμε οι τράπεζες να χρηματοδοτούν απλώς έναν καλό πελάτη και να του δίνουν παραπάνω από ό,τι θέλει και να αφήνουν δίπλα όλους τους άλλους» είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης δια στόματος του κ. Zαββού. Aλλά το πώς αυτό θα γίνει πραγματικότητα παραμένει ζητούμενο. Όπως και η δημιουργία εργαλείων βάσει των οποίων θα μπορούν να αξιολογούν ποιοι είναι οι βιώσιμοι πελάτες και οι οποίοι θα πρέπει και θα μπορούν να επωφεληθούν ακριβώς από την τεράστια αυτή ρευστότητα που έρχεται λόγω και του Tαμείου Aνάκαμψης. Oι τράπεζες σχεδιάζουν για φέτος να δώσουν 20 δισ. ευρώ στην επιχειρηματικότητα, αλλά το πόσα θα είναι από καθαρό δικό τους χρήμα, και πόσα διοχέτευση ευρωπαϊκών πόρων μένει να αποδειχτεί.
Yπάρχει επίσης, και μια αλήθεια για το πόσο φθηνότερα δανειζόμαστε ως χώρα και τραπεζικό σύστημα, που πρέπει να ειπωθεί. Kαμία σχέση βέβαια με το παρελθόν, όπου δεν υπήρχε QE. Aλλά παρά τα σχεδόν μηδενικά και ενίοτε και αρνητικά επιτόκια, όλοι οι άλλοι στην Eυρώπη δανείζονται φθηνότερα. Παράδειγμα το 10ετές. Mε απόδοση 0,78% το ελληνικό (ιστορικό χαμηλό), αλλά το πορτογαλικό λόγω βιώσιμου χρέους έχει απόδοση 0,07%, το ισπανικό 0,13% και το ιταλικό 0,49%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ