Το “πράσινο φως” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε σήμερα η διάταξη, η οποία θα επιτρέπει στο εξής ευκολότερη επιβολή κυρώσεων από ό, τι στο παρελθόν για τις χώρες που επιτρέπουν στα ελλείμματά τους να διογκώνονται.
Με τον τρόπο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ μια διάταξη για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, η οποία συζητείται για σχεδόν ένα χρόνο και την έχουν ήδη αποδεχθεί τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Στόχος της διάταξης είναι η σαφής ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να τεθούν σε εφαρμογή τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Βάσει αυτής οι οικονομικές κυρώσεις θα επιβάλλονται στο μέλλον πιο γρήγορα και ευκολότερα στις χώρες που αποκλίνουν από τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας. Ο μηχανισμός αυτός θα είναι το αντιστάθμισμα για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του μόνιμου μηχανισμού για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ευρωζώνη.
Η μεταρρύθμιση αυτή, που έχει ονομαστεί “6 Pack”, καθώς αφορά έξι νομοθετικά κείμενα, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να γίνουν πράξη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση χρέους στην Ελλάδα.
Αυτή θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητεί τη λήψη διορθωτικών μέτρων ακόμη και να τιμωρεί τα κράτη που απομακρύνονται από τα κριτήρια για το έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (60% του ΑΕΠ), αξιώνοντας από το κράτος που δεν συμμορφώνεται την κατάθεση ενός ποσού ισοδύναμου με 0,2% του ΑΕΠ της.
Τα έξι νομοθετικά κείμενα έλαβαν την υποστήριξη των συντηρητικών και των φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αριστερά καταδίκασε τη μεταρρύθμιση αυτή λέγοντας ότι επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη λιτότητα και όχι αρκετά στην ανάκαμψη.
Η υιοθέτηση της μεταρρύθμισης αυτής “είναι μια καλή είδηση για την ΕΕ”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
“Η μεταρρύθμιση αυτή είναι ένα πακέτο λιτότητας που στηρίζεται σε περικοπές και κυρώσεις. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμών στα κράτη της ΕΕ για έξυπνες δαπάνες και στοχευμένες επενδύσεις”, δήλωσε ωστόσο εκφράζοντας τη λύπη του ο Σοσιαλιστής Στίβεν Χιουζ.