Τι περιλαμβάνει και πως θα εφαρμοστεί
Τα μέτρα συνολικού ύψους 36,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2020-2021 που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί μίλησε για μέτρα που αφορούν σε έξι πεδία και, όπως τόνισε, θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.
«Είναι σαφές ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα θα απαιτηθεί χρόνος», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Το πλαίσιο των μέτρων ενισχύεται, εμπλουτίζεται και διευρύνεται ανάλογα με την δυναμική της πανδημίας, είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Λάβαμε μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον προβλέπουμε 11,6 δισ. ευρώ για φέτος υπερβαίνοντας σημαντικά την πρόβλεψη του προυπολογισμού για παρεμβάσεις στήριξης 7,5 δισ. ευρώ το 2021», εξήγησε.
«Αθροιστικά στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μέτρα συνολικού ύψους 36,5 δισ. ευρώ αυτή τη διετία», είπε χαρακτηρίζοντας το πακέτο στήριξης «τεράστιο» και «πρωτόγνωρο» για τα δεδομένα της Ελλάδας που κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν επιτύχει τον στόχο τους σύμφωνα με τον υπουργό γιατί:
1. περιόρισαν σημαντικά το βάθος της ύφεσης
2. περιόρισαν την διόγκωση της ανεργίας
3. περιόρισαν τα μαζικά λουκέτα
4. αύξησαν τις καταθέσεις ( Αύξηση καταθέσεων: Το «καύσιμο» για την επανεκκίνηση της οικονομίας )
Έπειτα ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ με στόχο στήριξη των θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων.
Συγκεκριμένα:
-Βελτιώνονται οι όροι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3. Καθίσταται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός τοτ 2020. Η απαλλαγή φτάνει έως και 50%, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση των θέσεων εργασίας που προβλεπόταν στον κάθε κύκλο. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 570 εκατ. ευρώ.
-Ξεκινά τον Απρίλιο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 η οποία θα δοθεί με βάση την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό της απαλλαγής διαμορφώνεται στο 50%, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, με αυξημένα κατώτατα όρια. Οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο του 2019, θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου, αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις 2 τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
-Παρατείνεται για όλους τους κύκλους η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.
-Δρομολογείται ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων και προστασίας των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται, αρχικά, στα 500 εκατ. ευρώ.
-Δρομολογείται νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων για τις επιχειρήσεις. Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» αφορά μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία, και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
1. Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
2. Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
3. Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.
4. Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές.
Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:
Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:
*Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:
*Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.
• Επέκταση αναστολών ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων. Κατ’ αναλογία με όσα ίσχυσαν τους προηγούμενους δύο μήνες, η δόση Μαρτίου των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, μεταφέρεται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ. Ενώ ισχύει και το μέτρο κάλυψης όλου του ενοικίου σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας για τον μήνα Μάρτιο, εκτιμώμενου κόστους 70 εκατ. ευρώ.