Πάνω από 28.000 ανέρχονται οι ανοικτές θέσεις στην αγορά παραγώγων, δύο μόλις συνεδριάσεις πριν το τέλος του χρόνου.
Ταυτόχρονα, το Χ.Α. μπήκε το 2010 στη μαύρη λίστα των αποδόσεων, αφού σύμφωνα με την ανάλυση της Merit Χρηματιστηριακή, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο “συναγωνίζεται” τη Βενεζουέλα στον πυθμένα των χρηματιστηριακών επιδόσεων ανά τον κόσμο.
Πολύ χαμηλά στην κατάταξη βρίσκεται και η Κυπριακή αγορά που είναι ουσιαστικά ένα χρηματιστήριο 2 μετοχών, που είναι εισηγμένες και στην ελληνική αγορά. Οι παγκόσμιοι πίνακες αποδόσεων αποδεικνύουν ότι η πορεία των χρηματιστηρίων είναι συνυφασμένη με την εικόνα της οικονομίας της κάθε χώρας.
Στις θέσεις που ακολουθούν την Ελλάδα στον πίνακα των παγκόσμιων αποδόσεων δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται οι αγορές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας, χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα. Στις ανώτερες θέσεις του πίνακα συναντάμε κυρίως ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας ή και της Αφρικής ακόμα.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην Αργεντινή η αγορά της οποίας φαίνεται δέκα χρόνια μετά τη χρεωκοπία της και την εμπλοκή του ΔΝΤ να ανακάμπτει. Ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές αγορές ξεχωρίζει η Εσθονία μια χώρα που ετοιμάζεται να μπει στην Ευρωζώνη και χώρες με χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία (με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της), η Λετονία που δείχνει να επανακάμπτει μετά τη βοήθεια από το ΔΝΤ κ.α.
Από τις μεγάλες αγορές κάθε άλλο παρά άσχημη μπορεί να χαρακτηριστεί η χρονιά για τη Γερμανία και τις ΗΠΑ». Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως, η απόδοση του δείκτη είναι ενδεικτική για ένα έτος που σημαδεύτηκε από μια από τις μεγαλύτερες συρρικνώσεις του ΑΕΠ της χώρας μεταπολεμικά και την προσφυγή της χώρας σε δανεισμό από την τρόικα που απαρτίζουν το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ, ενώ η χώρα έφτασε να δανείζεται μακροπρόθεσμα με επιτόκια μεγαλύτερα του 12%.
Οι απώλειες που κατέγραψε ο γενικός δείκτης της εγχώριας χρηματιστηριακής το 2010 αγγίζουν το 35%, όπως επισημαίνει η Merit Χρηματιστηριακή, τονίζοντας, ωστόσο, ότι στήριξη στο ΧΑ παρέχει η περιοχή των 1400 μονάδων, ενώ δεν αποκλείει η επιβεβαίωση της διατήρησης τους να οδηγήσει σε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία.
Επίσης, η περιοχή των 1400 μονάδων έχει αποδειχθεί ισχυρή στήριξη ως τώρα και δεν αποκλείεται η επιβεβαίωση της διατήρησης τους στις επόμενες δύο ημέρες να οδηγήσει σε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία. Δεν αποκλείεται όμως τα επίπεδα αυτά να διασπαστούν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον καθώς η ελληνική οικονομία έχει αρκετούς δύσκολους μήνες μπροστά της.
Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση το ΑΕΠ της χώρας παρά την σημαντική πτώση του ΑΕΠ την τελευταία διετία. Ο δείκτης Κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στο 25% περίπου ενώ είχε φτάσει στο 150% κατά τη διάρκεια του 1999. Μολαταύτα, το ελληνικό χρηματιστήριο δε φαίνεται να είναι υποτιμημένο σε όρους P/E λόγω της σημαντικής υποχώρησης των κερδών των εισηγμένων, καταλήγει στο report της η Merit.