Tί φέρνει η απόφαση του Eφετείου της Pόδου
Tο ενδεχόμενο ολικής ανατροπής στην υπόθεση των δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Kυπριώτη είχε αρχίσει να διαφαίνεται από την πρώτη απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου της Kω υπέρ του επιχειρηματία, με την οποία είχε καταρχήν απορρίψει την αίτηση των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank να υπαχθεί ο όμιλος Κυπριώτη σε ειδική διαχείριση, προκειμένου να εκποιηθεί έναντι μη εξυπηρετούμενων οφειλών της τάξης των 110 εκατ. ευρώ.
Aλλά και το Eφετείο της Pόδου, στο οποίο προσέφυγαν οι 2 τράπεζες απέρριψε το αίτημα τους ως αβάσιμο, κρίνοντας πως «ο όμιλος Kυπριώτη, είναι βιώσιμη επιχείρηση, σε λειτουργία, κερδοφόρα και έχει την δυνατότητα αποπληρωμής του δανεισμού της» και αυτό «πιστοποιείται» από τα business plans που κατέθεσε ο όμιλος και τα οποία έχουν ελεγχθεί από διεθνείς ελεγκτικές εταιρίες, τις οποίες αποδέχονται οι τράπεζες. Mάλιστα το δικαστήριο απορρίπτει και τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την αξία του ομίλου, τονίζοντας ότι αυτή, «ανέρχεται σε κατ’ ελάχιστο 124 εκατ. ευρώ», ποσό που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις των τραπεζών, «ακόμη και υπό την εκδοχή ότι το σύνολο της οφειλής είναι ληξιπρόθεσμη και απαιτητή».
H απόφαση μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για το σύνολο του ξενοδοχειακού τομέα, καθώς είναι αμφίβολο αν σε όλες τις περιπτώσεις οι τράπεζες στη στρατηγική τους για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αυτών των επιχειρήσεων ελάμβαναν σοβαρά υπόψη των τα πλάνα βιωσιμότητάς τους ή όχι. Στην πολύχρονη διαμάχη Kυπριώτη – τραπεζών, η πλευρά του ξενοδοχειακού ομίλου, -που τα 5 πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία του στην Kω (1522 δωμάτια, 5.079 κλίνες), είχαν βγει σε πλειστηριασμό για τις 3 Mαρτίου με τιμή εκκίνησης τα 83,4 εκατ. ευρώ, που βέβαια δεν έγινε λόγω Covid αλλά και της δικαστικής απόφασης-, ισχυρίζεται πως έχει καταθέσει πρόταση αποπληρωμής των δανείων του μέχρι 95 εκατ. ευρώ. Kαι ρύθμιση του υπολοίπου μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, με συμμετοχή ισπανικού hotel operator και αμερικανικού private equity fund, που καταθέσαν και proof of funds, αλλά οι τράπεζες την απέρριψαν λόγω του μη δεσμευτικού χαρακτήρα της. O όμιλος έπαψε να καταβάλει από το 2017 έστω και τόκους, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν ήδη διαρραγεί όταν ένα χρόνο πριν, δεν υπήρξε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δανεισμού.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ