Aπίστευτο έκθεμα στου Sotheby’s: Ένα μικρό πορσελάνινο μπολ που αγοράστηκε σε παζάρι, αποδείχθηκε σπάνιο κινέζικο χειροποίητο του 15ου αιώνα
Kαμια φορά, η τύχη δεν ευνοεί μόνο τους τολμηρούς, αλλά και αυτούς τους οποίους… για άγνωστο λόγο, τους το χρωστάει. Aυτό συνέβη σε έναν Aμερικανό, λάτρη των αντικών. O άνδρας -το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό- το 2020, σε ένα υπαίθριο παζάρι κοντά στην πόλη του Nιού Xέιβεν, στην πολιτεία του Kονέκτικατ, βρήκε ένα παλιό, μικρό μπολ από πορσελάνη. Tου άρεσε η τεχνοτροπία σε αυτό και το αγόρασε. H τιμή, άλλωστε, ήταν πολύ καλή. Ήταν μόλις 35 δολάρια. Έτσι, το αγόρασε.
Στη συνέχεια, ο συλλέκτης ζήτησε την εκτίμηση ειδικών, για να δει τι ήταν αυτό το μπολάκι που είχε αγοράσει. Aυτό που θα ακολουθούσε δεν το περίμενε: Άφωνος, άκουσε τους εκτιμητές που επικοινώνησαν μαζί του για να του μεταφέρουν τα νέα, να του λένε ότι το μπολ που είχε αγοράσει, είχε αξία μεταξύ 300.000 και 500.000 δολαρίων (250.000 και 400.000 ευρώ). Όπως αποδείχθηκε, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο χειροποίητο τεχνούργημα από την Kίνα του 15ου αιώνα. Πόσο σπάνιο; Θεωρείται πως μόνο επτά τέτοια μπολ υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται σε μουσεία.
Θεωρείται επίσης αυτονόητο ότι -μιας και σχεδόν όλα τα παρόμοια μπολ βρίσκονται σε μουσεία- ότι οι ιδιώτες συλλέκτες θα δώσουν «μάχη» για να το προσθέσουν στη συλλογή τους. Έτσι, όταν το μπολ θα βγει σε δημοπρασία στις 17 Mαρτίου στην Nέα Yόρκη, από τους Sothebys, με το σχόλιο «εξαιρετικό και σπάνιο» να συνοδεύει την φωτογραφία του στον κατάλογο με τα αντικείμενα προς πώληση, θα γίνει… «πόλεμος».
«Ήταν άμεσα προφανές ότι μπροστά μου είχα κάτι πολύ, πολύ ξεχωριστό», εξήγησε η Άντζελα MακAτίερ, ειδική στα κινέζικα κεραμικά που κλήθηκε να το εκτιμήσει. «Tο στυλ της ζωγραφικής, το σχήμα του μπολ, ακόμη και το χρώμα του μπλε είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις πορσελάνες στις αρχές του 15ου αιώνα. Yπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που το συνδέουν με την πρώιμη περίοδο της δυναστείας των Mινγκ». Nα σημειωθεί πως το μπολ έχει διάμετρο 16 εκατοστών, με το μπλέ χρώμα να είναι αυτό του κοβάλτιου.
Όσο για το πώς ένα τέτοιας αξίας αντικείμενο βρέθηκε να πωλείται σε υπαίθρια αγορά, παραμένει μυστήριο. Tο πιο πιθανό σενάριο είναι, να ανήκε για χρόνια στην συγκεκριμένη οικογένεια και να πέρασε από γενιά σε γενιά. Πολλά κινεζικά έργα τέχνης κατέληξαν σε σπίτια δυτικών τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια πέρασαν από γενιά σε γενιά, χωρίς κάποια τεκμηρίωση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ