Επιδείνωση στον κόσμο της εργασίας, έντονη υποκειμενική επιδείνωση της ζωής, αλλά και μία βίαιη συλλογική υποβάθμιση είναι μερικά από όσα προέκυψαν από τη μελέτη, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ με τίτλο “H Eλλάδα δέκα χρόνια μετά: Η ευδαιμονία στην Ελλάδα το 2020 μέσα από τις διεθνείς στατιστικές εκθέσεις”.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: “Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα τη μελέτη με τίτλο “Η Eλλάδα δέκα χρόνια μετά: Η ευδαιμονία στην Ελλάδα το 2020 μέσα από τις διεθνείς στατιστικές εκθέσεις”, η οποία εγκαινιάζει έναν νέο ερευνητικό άξονα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με επίκεντρο τη σχέση οικονομίας και κοινωνίας.
Συγγραφέας: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ (σε συνεργασία με τον Frédéric Lebaron και τηνGraziela Perosa).
H παρούσα μελέτη επιχείρησε, στη βάση όλων των έγκυρων διεθνών στατιστικών εκθέσεων, μια συνθετική παρουσίαση της εξέλιξης της ευδαιμονίας των Ελλήνων πολιτών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, συγκρίνοντας την ελληνική κατάσταση με εκείνη των άλλων χωρών, τόσο της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου.
Τα συμπεράσματα που απορρέουν από τη μελέτη μπορούν να κωδικοποιηθούν σε τρία βασικά σημεία, τα οποία συνοψίζουν τις τρεις βασικές κοινωνικές εξελίξεις που καταγράφηκαν:
πολύ έντονη επιδείνωση στον κόσμο της εργασίας (ανεργία, εργασιακή επισφάλεια, μείωση και αστάθεια των αμοιβών και των εισοδημάτων).
πολύ έντονη υποκειμενική επιδείνωση της ζωής (ιδίως μέχρι το 2013).
συγκριτικά με άλλες χώρες, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε μια ταχύτατη και εξαιρετικά βίαιη συλλογική υποβάθμιση”.