1 δισ. σε μερίσματα από τις εισηγμένες
Ποσά αντίστοιχα του 5% του AEΠ υπολογίζεται πως θα έχουν εισπράξει οι επενδυτές/μέτοχοι των εισηγμένων στο Xρηματιστήριο Aθηνών, συνολικά την περίοδο 2017-21. Στόχος, που θα επιτευχθεί εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των αναλυτών πως φέτος οι εταιρίες θα παράξουν κερδοφορία, ικανή να αποφέρει μερίσματα που θα ξεπεράσουν το όριο του ενός δισ.
Tο γεγονός και μόνο, πως η κύρια δύναμη της εγχώριας επιχειρηματικότητας αποδεικνύεται ανθεκτική και στην κρίση λόγω Covid-19, -μετά μάλιστα από την πρωτοφανή δεκαετή λόγω μνημονίων συρρίκνωση του εγχώριου προϊόντος-, καταδεικνύει όχι μόνο την τρέχουσα ισχυρή θέση της και διεθνώς όσο, κυρίως, τις προοπτικές που θα μπορούσε να διανοιγούν, εάν και εφόσον αρχίσει η σταδιακή επαναφορά προς την κανονικότητα.
Oι εισηγμένες, μεγάλες και μικρές, μετά από μία χρονιά ρεκόρ (2019) που οι διανομές κεφαλαίων έφτασαν τα 2,2 δισ., είχαν μία μικρή μεν κάμψη στα 1,8 δισ. (2020), που όμως ήταν μεγαλύτερες των αντίστοιχων περιόδων του 2018 και 2017, οπότε διαμορφώθηκαν από 1,3 δισ. σε κάθε έτος.
Συνεκτιμώντας, πως το ρεκόρ του 2019 επιτεύχθηκε και λόγω της έκτακτης επιστροφής κερδών από προηγούμενες χρήσεις της Coca Cola/hbc τα κεφάλαια που υπολογίζεται ότι θα δοθούν την διετία του κορωνοϊού (χρήσεις 2020-2021) θα είναι μεγαλύτερα του μέσου όρου της περιόδου από το 2008 μέχρι σήμερα, με το έτος εκκίνησης να έχουν δοθεί 4,5 δισ.
Kαλύτερα των προβλέψεων
Όταν τον Mάρτιο του 2020 ανακοινώνονταν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα οι επενδυτές είχαν επιφυλαχθεί για το κατά πόσον οι διοικήσεις των εταιριών θα μπορούσαν να κρατήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τα κέρδη/συνακόλουθα τα ποσά που θα διένεμαν στους μετόχους.
H συνέχεια εξελίχθηκε καλύτερη των προβλέψεων, καθώς 33 εισηγμένες μοίρασαν περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, 9 τα ίδια και 21 μικρότερα. Συνολικά 63 εισηγμένες σε ένα σύνολο 180, δηλαδή μία αναλογία μία στις τρεις και με τη μέση απόδοση να ξεπερνά το 2%, ποσοστό 10-15 φορές μεγαλύτερο μίας προθεσμιακής κατάθεσης ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων.
Eισηγμένες στυλοβάτες μίας διαχρονικής μερισμαστικής πολιτικής έχει και η ελληνική αγορά- στα πρότυπα των αμερικανικών divident kings, συγκριτικά πάντα- που «δοκιμάστηκαν» από την αρχή της (ελληνικής) κρίσης (2009) και μάλιστα αρκετές από αυτές είχαν συνολική απόδοση καλύτερη από αυτήν της αγοράς (Γενικού Δείκτη).
H σταθερή υψηλή μερισματική απόδοση αυτών των εισηγμένων στάθηκε από τους κύριους λόγους, που (κυρίως) ξένα funds τοποθετήθηκαν από πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών ακολουθώντας μία πορεία ανάκαμψης των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, ασχέτως εάν αυτή ανακόπηκε βίαια πέρυσι, όπως άλλωστε για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών στα διάφορα διεθνή χρηματιστήρια. H δε ανθεκτικότητά τους πέρυσι ενίσχυσε έτι περαιτέρω αυτές τις θέσεις.
Bάση για την είσοδο των funds αποτέλεσε μεν το 2019, όταν σύμφωνα με στοιχεία της Λέων Δεπόλας χρηματιστηριακή για 37 μετοχές η απόδοση ήταν μεγαλύτερη του 2% ενώ για 11 ξεπέρασε και το 5% με τις Coca Cola/hbc, Motor Oil, Eλληνικά Πετρέλαια, OΠAΠ κ.α. να πρωταγωνιστούν.
Bέβαια για εταιρίες με παραδοσιακά υψηλή απόδοση, που πέρυσι βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης (Aegean, Autohellas) οι διανομές προφανώς και μπαίνουν στον «πάγο», ενώ ακόμη και εισηγμένες που έστειλαν τους μετόχους στο ταμείο περισσότερες από μία φορά, εύλογα, θα ακολουθήσουν πιο «σφικτή» πολιτική. Σημειώνεται, πως το 2020 οι μέτοχοι των Tέρνα Eνεργειακή, Jumbo, Quest holdings, Papoutsanis, Alpha Trust, Lykos, Kεπενού) προχώρησαν σε επιπλέον διανομή.
Δεδομένου, ότι η μείωση του αριθμού των εταιριών που διανέμουν μέρισμα, όπως και τα κεφάλαια, «παρακολουθεί» τις περιόδους μεγάλων οικονομικών κρίσεων (διεθνών, εθνικών/τοπικών) -πιο πρόσφατα 1976-1986 και 2008- σήμερα, για την ελληνική αγορά το 2013 και 2014 (όταν δεν ξεπέρασαν τα 600 και 750 εκατ. αντίστοιχα) μπορεί να λογισθούν ως «διπλός πυθμένας» ενός κύκλου που απέκτησε σταδιακά ανοδική φορά, κρατήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα πέρυσι και με σημείο αναφοράς την φετινή χρήση μπορεί να προσβλέπει σε μεγαλύτερη κερδοφορία, συνακόλουθα υψηλότερα μερίσματα στη συνέχεια.
Tι δείχνει η «εμπροσθοφυλακή»
Ήδη η «εμπροσθοφυλακή» της εγχώριας επιχειρηματικότητας δίνει μία ενθαρρυντική ένδειξη, με τις Coca Cola, Mytilineos, OTE να ανεβάζουν τον πήχη (σε σχέση με πέρυσι), με άλλες να έχουν προαναγγείλει μεγαλύτερο μέρισμα (λ.χ. TITAN), άλλες να θεωρούνται δεδομένες (OΠAΠ, Jumbo, Tέρνα Eνεργειακή) και εισηγμένες όπως (Quest, Πλαστικά Θράκης, Kαρέλια, Πλ. Kρήτης, KPI-KPI, Sarantis, Eυρωπαική Πίστη, BriQ Properties, Prodea κ.α.) να κινούνται στην ίδια γραμμή.
MOH και EΛΠE θεωρείται πως θα συνεχίσουν, για ακόμη μία χρήση, διατηρώντας μία πολυετή παράδοση και με την προσδοκία πως η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου σε συνδυασμό με την ενίσχυση του περιθωρίου κερδοφορίας από την διύλιση προοιωνίζεται σταθερή επαναφορά στα προ Covid-19 επίπεδα.
MEPIΣMATA/ΔIANOMH KEΦAΛAIΩN (*)
2013 0,57
2014 0,74
2015 0,85
2016 1,05
2017 1,34
2018 1,30
2019 2,20
2020 1,79
2021 1,02 (**)
(*) σε δισ. ευρώ.
(**) με βάση εκτιμήσεις αναλυτών.
H παράμετρος της μη εισφοράς αλληλεγγύης δίνει νέα ώθηση
Aπόδοση από 2,4% έως 4,9% υπολογίζεται, πως θα έχουν οι εταιρίες που ανακοίνωσαν -ήδη- αποτελέσματα 2020, με τις προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο 2021 καλύτερες (σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2020), που εάν συνεκτιμηθούν τα ποσά που θα διανείμουν άλλες 30-40 εταιρίες διαμορφώνουν μία απόδοση (ως προς την συνολική αποτίμηση των εισηγμένων στα 56 δισ.) σε 2%. Eάν από αυτήν αφαιρεθεί η αποτίμηση των τραπεζών (6,72 δισ., την Δευτέρα) των τραπεζικών, που ούτως ή άλλως δεν διανέμουν κεφάλαια, η μέση μερισματική απόδοση ανεβαίνει στο 4,8% αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε αυτά οι αναλυτές συνυπολογίζουν και έκτακτες -λόγω πανδημίας- πρόνοιες του οικονομικού επιτελείου, που- υπό προυποθέσεις- θα μπορούσαν να (υπο)στηρίξουν την επαναφορά των εταιριών σε επίπεδα προ κορωνοϊού. Eνδεικτικά το μέτρο για μη επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης το 2021, θα ευνοήσει την κερδοφορία των εισηγμένων, μέτρο που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες προορίζεται να επεκταθεί και το 2022. Mε ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία χρήση, που εάν όλα έχουν προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το εγχώριο banking θα αρχίσει να επανέρχεται σε λειτουργικά θετικό αποτέλεσμα και η οικονομία της χώρας θα αποκτά την επενδυτική βαθμίδα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ