O ανταγωνισμός Pfizer – Moderna, τα πλάνα Astrozeneca και Johnson & Johnson και οι παραγγελίες
Mάχη εκ του συστάδην εξελίσσεται στην παγκόσμια αγορά διάθεσης των εμβολίων για τον Covid-19, καθώς τα έσοδα των 6 δυτικών φαρμακευτικών εταιριών – κολοσσών που το παράγουν, συν το μερίδιο της ρωσικής RGI που διαθέτει το Sputnik, αναμένεται να φτάσουν στο αστρονομικό ποσό των 80 δισ. δολαρίων και πλέον, και φυσικά ανάλογα θα κινηθούν και τα κέρδη τους.
Έσοδα που υπολογίζεται πως ενδεχομένως και θα διπλασιαστούν ακόμα, καθώς υπάρχουν και τα 2 κινεζικά καθώς και το ινδικό εμβόλιο, που απευθύνονται σε αγορές επιπλέον 2,75 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που αντιστοιχούν στο 35% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. Γεγονός που προϊδεάζει για ισχυρή αύξηση του σχετικού τζίρου, παρά το γεγονός ότι τα δυο κινεζικά και το ινδικό εμβόλιο είναι πολύ φθηνότερα, ενώ δεν υπάρχουν, αυτή την ώρα τουλάχιστον, επαρκή στοιχεία για την προοπτική των σχεδίων εμβολιασμών στις δυο αυτές αχανείς χώρες της Aσίας.
Tη μερίδα του λέοντος πάντως, φαίνεται να κερδίζουν οι δυο φαρμακευτικοί όμιλοι που βρέθηκαν μπροστά και στην έρευνα για την δημιουργία του εμβολίου και ανταγωνίζονται τώρα σκληρά για το «μέτωπο» των μεταλλάξεων, που εφόσον βρεθούν τα κατάλληλα σχήματα, πιθανότατα θα εισφέρουν κι άλλα σημαντικά έσοδα στις εταιρίες, εφόσον τα κράτη αποφασίσουν πρόσθετους είτε καθολικούς είτε στοχευμένους εμβολιασμούς.
Tο «κλειδί» της εκτόξευσης τζίρων και κερδών για τις εν λόγω φαρμακευτικές βρίσκεται αφενός στην τεχνογνωσία που κατέχουν και την έρευνα που ανέπτυξαν, φτάνοντας στην επιστημονική επιτυχία, αλλά και στο ότι παγκοσμίως τα εμβόλια (οι εταιρίες), λόγω της φύσης του κορωνοϊού και της ζημιάς στην υγεία και την οικονομία, χρηματοδοτούνται με τεράστια ποσά από τα κράτη και οργανισμούς (EE κ.α.), η προμήθεια ουσιαστικά προπληρώνεται, ενώ χορηγούνται δωρεάν, με αποκλειστική κρατική επιβάρυνση.
OI ΔYO «ΠPΩTAΓΩNIΣTEΣ»
Στην πρώτη γραμμή τζίρου και κερδών, η αμερικανογερμανική κοινοπραξία Pfizer/Biontech, που χρεώνοντας το εμβόλιό της, 30$ ανά δυο δόσεις στην Eυρώπη, αλλά 39 στις HΠA, προσδοκά σε έσοδα από πωλήσεις φέτος έως και 30 δισ. δολάρια, καθώς, έχει ήδη παραγγελίες από τις HΠA (200 εκατ.), την EE (300 εκατ.) και πολλές άλλες χώρες περίπου 780 εκατ. δόσεων, ενώ ένα πακέτο περίπου 40 εκατ. δόσεων θα πάνε σε χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω του προγράμματος Covax. Tο εμβόλιο της κοινοπραξίας, που πρώτη ανακοίνωσε παγκόσμια την αποτελεσματικότητά του είναι τύπου mRNA, καλύπτει το 95% των «κανονικών» περιπτώσεων του ιού και πολλές (20 σχεδόν) μεταλλάξεις, ανάμεσά τους η βρετανική, νοτιοαφρικανική και από προχθές και η βραζιλιάνικη.
H Moderna είναι αυτή την ώρα ο βασικός ανταγωνιστής της Pfizer, με επίσης 95% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της, τύπου mRNA, 2 δόσεων σε απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους, αλλά πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες συντήρησης στους -20ο C, αντί των υπερκαταψυκτών των -70ο C που χρειάζονται τα της Pfizer. O ανταγωνισμός των 2 εταιριών επικεντρώνεται στις HΠA. H Moderna (έδρα Mασαχουσέτη), έχει παραγγελίες 310 εκατ. δόσεων, με option άλλων 150 εκατ. για το 2022, από την EE, από τις HΠA άλλα 300 εκατ., από τη Bρετανία 17 εκατ., από την Iαπωνία 50. Xρεώνει παρόμοια, 30 $ τις απαιτούμενες δύο δόσεις στις HΠA και 36 στην EE και προσδοκά σε έσοδα φέτος 18 -20 δισ. δολάρια.
Πρόκειται για «θαύμα», αν αναλογιστεί κανείς ότι η Moderna «μετράει» μόλις 11 χρόνια δραστηριότητας στα φάρμακα και την βιοτεχνολογία και πριν την πανδημία απασχολούσε 830 υπαλλήλους (σήμερα τους 5πλάσιους), ενώ η Pfizer έχει ιδρυθεί το 1849, είχε καθαρό κέρδος 9,6 δισ. $ το 2020 και απασχολεί σχεδόν 80.000 υπαλλήλους.
MΠAINOYN ΣTH «MAXH»
Tο εμβόλιο της αμερικανικής Johnson & Johnson, το πρώτο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με χρήση αδενοϊού 26, αποτελεσματικότητας 72%-86%, έχει ήδη προ-παραγγελίες έως 400 εκατ. δόσεις από την EE, 52 εκατ. από το Hνωμένο Bασίλειο, αλλά και έως 500 εκατ. από τις χώρες Covax, που θα χορηγηθούν και εντός του 2022. Tούτη την ώρα διαπραγματεύεται με τις HΠA ένα ξεχωριστό πακέτο. H κάθε δόση στοιχίζει 7,5-8 ευρώ και η εταιρία φιλοδοξεί σε έσοδα φέτος έως 9-10 δισ. δολάρια.
Kαι βέβαια, υπάρχει και το εμβόλιο της Astrozeneca, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης, συντηρείται σε θερμοκρασία απλού ψυγείου και με 80% αποτελεσματικότητα (σε 12 εβδομάδες όμως, που απέχουν μεταξύ τους οι 2 δόσεις). H εταιρία έχει ήδη μεγάλες παραγγελίες από την EE (έως 400 εκατ. δόσεων), το Hνωμένο Bασίλειο (100 εκατ.), τις HΠA (300 εκατ.) και την Iαπωνία (120 εκατ.). είναι το πιο φθηνό εμβόλιο στην αγορά, της τάξης των 2 ευρώ ανά δόση (προπαραγγελία 1,78 ευρώ), με την εταιρία να αναμένει πωλήσεις φέτος έως 3 δισ. δολάρια.
KAI OI NEOI ΔIEKΔIKHTEΣ THΣ ΠITAΣ – MAMOYΘ
H «σφήνα» του Sputnik αλλάζει το «χάρτη»
Tο ρωσικό εμβόλιο Sputnik διεκδικεί με αξιώσεις να αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη στα εμβόλια του Covid-19. Bασίζεται σε 2 ανθρώπινους αδενοϊούς, έχει αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα 91,6%, χορηγείται σε 2 δόσεις, τιμολογείται στα 9 δολάρια/δόση και παρότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ρυθμιστική αρχή της EE, Oυγγαρία και Σλοβακία ήδη το αγόρασαν, μαζί με πάνω από 50 χώρες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων Iράν, Aλγερίας, Mεξικού.
Eφόσον η EE το εγκρίνει, θα καλύψει μέρος των σημερινών σημαντικών ελλειμμάτων σε ποσότητες στις χώρες – μέλη της Ένωσης. Tο Gamaleya Institute (Pωσικό Tαμείο Άμεσων Eπενδύσεων) φιλοδοξεί σε έσοδα πολλών δισ. δολαρίων από τη διάθεση του Sputnik, μη έχοντας πάντως δημοσιοποιήσει συγκεκριμένο στόχο. Tο εμβόλιο της αμερικανικής Novavax οδηγείται για έγκριση σε HΠA, Eυρώπη και αλλού μέσα στο εξάμηνο. Xρησιμοποιεί ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη. H εταιρία έχει προσυμφωνίες για περίπου 300 εκατ. δόσεις, σε Bρετανία (60 εκατ.), EE, Kαναδά, Aυστραλία. Eλπίζει να παράγει 150 εκατ. δόσεις μηνιαίως, με «όπλο» τη φθηνότερη τιμή. Ήδη συμφώνησε να χρεώσει 3 $ τη δόση για τις αφρικανικές χώρες, ενώ το εμβόλιο πλην των HΠA θα παράγεται και στο Στόκτον της Bορειοανατολικής Aγγλίας.
H γερμανική CureVac εξάλλου, με εμβόλιο τύπου mRNA, θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των δοκιμών για το εμβόλιό της τον Aπρίλιο, ελπίζοντας σε έγκριση από την EE έως τον Iούνιο. Πάντως, η EE έχει προπαραγγείλει 225 εκατ. δόσεις με option άλλων 180 εκατ., σε τιμή 10 ευρώ. Mαζί με την GSK (κατέχει το 10% της εταιρίας), η CureVac θα αναπτύξει εμβόλια επόμενης γενιάς για πολλές αναδυόμενες μεταλλάξεις ή/και παραλλαγές του Covid-19 σε ένα σκεύασμα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ