Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα έχει άμεση επιρροή στην απονομή του Νόμπελ Οικονομίας για το 2011, όμως οι έρευνες που πραγματοποιούνται αυτήν την εποχή για τους τρόπους εξόδου από την κρίση είναι πιθανόν να αναγνωριστούν τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Αν και η δίνη στην οποία έχουν εμπλακεί Ευρώπη και ΗΠΑ «μπορεί να στρέψει την οικονομική σκέψη σε μια νέα κατεύθυνση», η επιτροπή Νόμπελ θα ανακοινώσει στις 10 Οκτωβρίου τον νικητή του οποίου το έργο δεν θα συνδέεται με την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Γιόνας Κόλσρουντ, διδάκτορα Οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
«Φαίνεται ότι πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 30 χρόνια από μια ανακάλυψη ως την αναγνώρισή της με ένα βραβείο», τονίζει.
Τα πέντε μέλη της επιτροπής που αποφασίζει για το Νόμπελ Οικονομίας έχουν υπογραμμίσει πως η επιλογή τους δεν βασίζεται ποτέ σε τόσο πρόσφατες εργασίες.
«Κάνουμε μια εις βάθος αξιολόγηση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, γι’ αυτό λοιπόν σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση ανάμεσα στο πότε πραγματοποιούνται οι έρευνες και στο πότε απονέμεται το βραβείο», επισημαίνει ο νέος πρόεδρος της επιτροπής, ο Περ Κρούσελ.
«Το βραβείο είναι τελείως απολιτικό και βασίζεται απλώς στη συνεισφορά (του επιστήμονα) στην έρευνα», υπογράμμισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο προκάτοχός του Μπέρτιλ Χόλμλουντ όταν το 2008 τόνισε πως η σημερινή κρίση δεν θα επηρεάσει την επιλογή του Νομπελίστα.
Για τον Κρούσελ η βράβευση του Πολ Κρούγκμαν, καθηγητή του Πρίνστον, ο οποίος είχε προβλέψει την οικονομική κρίση, δεν είναι παρά μια σύμπτωση.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ο Κρούγκμαν επιλέχθηκε για τις θεωρίες του σχετικά με τον τομέα των εμπορικών συναλλαγών την δεκαετία του 70 και όχι για τις πολιτικές του δηλώσεις τη δεκαετία του 2000.
Για τον Όλαφ Σόμελ, υπεύθυνου του τμήματος Οικονομίας στο μουσείο Νόμπελ της Στοκχόλμης, ο κόσμος θεωρεί τον Κρούγκμαν ως «τον άνθρωπο που προέβλεψε την κρίση πριν βραβευτεί».
Αλλά και αυτός μιλάει για «σύμπτωση» γιατί αν διαβάσει κανείς την ανακοίνωση της επιτροπής θα δει ότι ο Κρούγκμαν βραβεύεται για τις εργασίες του πάνω στο διεθνές εμπόριο.
Βέβαια αν η επιτροπή αποφασίσει να βραβεύσει έρευνες που συνδέονται με την κρίση χρέους, οι Αμερικανοί Κένεθ Ρόγκοφ και Κάρμεν Ράινχαρτ, συγγραφείς του βιβλίου «Αυτή τη Φορά είναι Διαφορετικά», που συγκρίνει τις οικονομικές και δημοσιονομικές κρίσεις των τελευταίων οκτώ αιώνων, είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι.
Όμως είναι εξίσου πιθανό, το παιχνίδι φέτος να παιχτεί στον τομέα της πολιτικής οικονομίας και τότε ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους είναι ο Ιταλός καθηγητής στο Χάρβαρντ Αλμπέρτο Αλεζίνα, υποστηρίζει ο Σίμουλα.
Από την πλευρά του ο Κόλσρουντ πιστεύει πως το Νόμπελ Οικονομίας θα πρέπει να απονεμηθεί σε έρευνες σχετικές με την οικονομική ανάπτυξη, με πιθανούς υποψήφιους τους Ρόμπερτ Μπάρο και Πολ Ρόμερ ή σε έρευνες για την θεωρία της κατανάλωσης, με τους Ρόμπερτ Χολ, Λαρς Πέτερ Χάνσεν και Κρίστοφερ Σιμς να προηγούνται, σύμφωνα με την άποψή του.