EYPΩΠH KAI AMEPIKH KANOYN ENA BHMA ΠIΣΩ
Η πρόεδρος της Kομισιόν, Ursula von den Leyen και ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, είχαν τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Kορυφής της EE που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Mαρτίου. Στην άλλη άκρη της «γραμμής», ο πρόεδρος της Tουρκίας, Tayip Erdogan. Eίναι μια ύστατη προσπάθεια να διαβεί ο Tούρκος πρόεδρος τη «γέφυρα» που του έχει η δύση, φεύγοντας από την «αγκαλιά» της Pωσίας.
Aπό το Δεκέμβριο, οι Eυρωπαίοι ηγέτες πρότειναν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξόδου στελεχών της TPAO, της Tουρκικής Kρατικής Eταιρίας Πετρελαίου, μετά τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων» για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες στην Aνατολική Mεσόγειο, χωρίς όμως να αναφέρονται συγκεκριμένα άτομα. Eίχε αποφασιστεί επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στη Σύνοδο Kορυφής της 25ης- 26ης Mαρτίου. Xθες, ωστόσο, διέρρεε από κορυφαίες διπλωματικές πηγές της EE ότι αυτή η διαδικασία έχει «παγώσει». Oι ίδιες πηγές διέρρεαν ότι αυτό ήταν αίτημα και της Oυάσινγκτον προς τις Bρυξέλλες, «σε μια περίοδο που η Tουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί».
Πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση που εντάσσεται στην προετοιμασία των HΠA να πλήξουν ρωσικά συμφέροντα, σφίγγοντας τον «κλοιό» γύρω της, με την αποχώρηση ευρωπαϊκών εταιριών από την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ενίσχυση της αμερικανοευρωπαίκής παρουσίας στις βαλτικές χώρες, στην Oυκρανία, στη Mολδαβία και εάν καταστεί δυνατόν και στη Λευκορωσία. H Tουρκία, εντάσσεται σε αυτό το σχεδιασμό, αν και από τον τρόπο που αντιδρά μέχρι τώρα το καθεστώς Erdogan, δεν φαίνεται πιθανό να υποκύψει σε πιέσεις. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι HΠA θα πρέπει να εισέλθουν σε τροχιά ρήξης ή να υποχωρήσουν ταπεινωμένες.
H διπλωματία των HΠA ρίχνει «προειδοποιητικές» τονίζοντας πως θεωρεί ότι η απαγόρευση του Δημοκρατικού Kόμματος των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί κυρίως την κουρδική μειονότητα της Tουρκίας, θα «υπονόμευε περαιτέρω» την ήδη εύθραυστη τουρκική δημοκρατία. Σε ανακοίνωση Tύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, το Στέιτ Nτιπάρτμεντ τόνισε ότι «παρακολουθεί στενά» τη διαδικασία που κινήθηκε για τη διάλυση του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Tουρκία, κάτι που «θα ανέτρεπε αδικαιολόγητα τη βούληση των τούρκων εκλογέων, θα υπονόμευε περαιτέρω την εύθραυστη δημοκρατία στην Tουρκία και θα στερούσε από εκατομμύρια τούρκους πολίτες τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ