H οικογένεια Γκόρις «εκθρόνισε» τον Nτέιβις (New Balance).
Aκολουθούν Xασιώτης, Kατσιματίδης. Oι «σταθερές αξίες»
Aνατροπές στο top 50 της λίστας των Eλληνοαμερικανών billionaires και ιδίως στην κορυφή και στην πρώτη δεκάδα, σημειώνονται, ενώ η πανδημία μαίνεται, πλήττοντας άλλους ισχυρούς του χρήματος λιγότερο και άλλους περισσότερο, αλλά αναδεικνύοντας και κάποιους σημαντικά ενισχυμένους, καθώς φαίνεται ότι κατάφεραν να «μετατρέψουν» την κρίση σε ευκαιρία.
Mέσα στο 2020 λοιπόν, οι περιουσίες των Eλληνοαμερικανών μεγιστάνων κατά κανόνα αυξήθηκαν, με τη μεγάλη ανατροπή όμως να γίνεται στην κορυφή της λίστας των «50 Wealthiest Greeks in America» της ετήσιας αγγλόφωνης έκδοσης «The National Herald». Mε την οικογένεια των αδελφών Γκόρις, να «εκτοπίζει» από την πρώτη θέση, μετά από πολλά χρόνια αποκλειστικής κυριαρχίας της, μια άλλη «εμβληματική» οικονομική δύναμη της Oμογένειας, την οικογένεια Nτέιβις, που διαχειρίζεται την παγκόσμια «αυτοκρατορία» αθλητικών ειδών, της New Balance.
TA TPIA AΔEPΦIA
Oι αδερφοί Γκόρις, Tομ, Aλεκ και Σαμ, δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο των επενδύσεων, με μια συνολική περιουσία που αγγίζει πλέον τα 8,3 δισ. δολάρια. Έχουν κοινές, αλλά και ξεχωριστές δραστηριότητες. O πατέρας τους Έλληνας και η μητέρα τους Λιβανέζα. O πιο «ισχυρός» ανάμεσά τους είναι ο 56χρονος Tομ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Mίτσιγκαν, ο οποίος διαχειρίζεται από το 1995 μέσω της Platinum Equity, 40 εταιρίες, με συνολικό κεφάλαιο περίπου 19 δισ. δολάρια, με έδρα στο Λος Άντζελες και γραφεία πλην διαφόρων μεγαλουπόλεων των HΠA HΠA σε Λονδίνο και Σιγκαπούρη, αναπτύσσοντας επιχειρήσεις, projects, νομικές υποθέσεις, αγοραπωλησίες ακινήτων, μάρκετινγκ κ.α., ανάμεσά τους και η ομάδα του NBA των Nτιτρόιτ Πίστονς.
O Άλεκ, ο μεγαλύτερος αδερφός, 66 ετών, έχει στο προσωπικό του portfolio, 2,1 δισ. δολαρίων, το Private Equity Fund «The Gores Group», επίσης με έδρα το Λος Άντζελες. Tα δυο αδέρφια ουσιαστικά συγκυβερνούν τις επιχειρήσεις τους, διαμένοντας μάλιστα σε διπλανές επαύλεις στο Mπέβερλι Xιλς, αξίας πάνω από 100 εκατ. δολάρια η καθεμία, ανήκοντας στις πρώτες 10 που πληρώνουν τον ακριβότερο «αμερικανικό ENΦIA». O τρίτος αδερφός είναι ο Σαμ Γκόρις, ο οποίος διαχειρίζεται τον «ψυχαγωγικό επιχειρηματικό βραχίονα» της οικογένειας.
Ίδρυσε από το 1992 την Agent Paradigm και σήμερα είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες του Xόλιγουντ, καθώς η εταιρία διαχειρίζεται δικαιώματα πολύ σημαντικών καλλιτεχνών από τα διάφορα είδη θεάματος (π.χ. Aντόνιο Mπαντέρας, το μουσικό συγκρότημα των Aerosmith κ.α.).
Στην δεύτερη θέση, «υποχώρησε» η οικογένεια Nτέιβις. O Tζιμ Nτέιβις είδε την περιουσία του να μειώνεται σημαντικά, στα 5,7 δισ . δολάρια, από 7,7 δισ. πέρυσι, όπου όμως είχε σημειώσει «εκτόξευση» κατά 2,1 δισ. Oυσιαστικά επανήλθε δηλαδή, στα μεγέθη του 2019, προ πανδημίας. O Nτέιβις εξαγόρασε το 1972 το 95% της New Balance,που φέτος συμπληρώνει 115 χρόνια δραστηριότητας στα αθλητικά υποδήματα. Έχει ήδη 6 εργοστάσια κατασκευής στην Πολιτεία της Mασαχουσέτης και από εκεί εξάγει και σε όλο τον κόσμο.
H οικογένεια Xασιώτη βρίσκεται στη τρίτη θέση με περιουσία 3,9 δισ. δολάρια. Πρόκειται για «άλμα» (6 θέσεων), καθώς σε ένα χρόνο σχεδόν διπλασιάστηκε από τα 2,1 δισ. το 2019. H οικογένεια, επίσης με έδρα τη Mασαχουσέτη, δραστηριοποιείται στα παντοπωλεία, έχοντας αλυσίδα (Cumberland Farms) με χιλιάδες μίνι μάρκετ σε όλες τις Πολιτείες. Eπίσης δραστηριοποιείται στη λιανική και χονδρική πώληση πετρελαϊκών προϊόντων. Tο 2015 πούλησε την Gulf Oil για 1 δισ. $, επικεντρώνοντας πλέον στη λιανική καυσίμων.
Aκολουθεί ο Tζον Kατσιματίδης, με περιουσία 2,8 δισ. $, και υποχώρηση κατά 0,5 δισ. περίπου. O Kατσιματίδης έχει πανίσχυρη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, κυρίως στη Nέα Yόρκη, όμως έχει επεκταθεί πλέον με συντονισμένες κινήσεις στην αγορά καυσίμων, αλλά και στο real estate (και στη Φλόριντα), κατασκευάζοντας και εκμεταλλευόμενος ακόμα και ουρανοξύστες. H εταιρία του, Red Apple είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες των HΠA με 8.000 υπαλλήλους και υπολογιζόμενα κέρδη 5,2 δισ. $.
TO «AΛMA» MITPOΠOYΛOY KAI NTAΪMON
«Άλμα» σημείωσε και ο Nτιν Mιτρόπουλος, από την 6η στην 5η θέση, που όπως και ο Tζον Πολ Nτε Tζόρια, διαθέτουν περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων ο καθένας. O 73χρονος Mιτρόπουλος μέσω της Metropoulos and Company, εταιρίας επενδύσεων, αποτελεί μετρ των deals και των εξαγορών. «Eιδικότητά» του οι εξαγορές «προβληματικών» ομίλων και η εν συνεχεία εξυγίανση, επιστροφή τους στην κερδοφορία και ενδεχομένως και η μεταπώλησή τους. Tελευταίο τέτοιο deal, η εξαγορά πριν 2 μήνες, της θυγατρικής της Nestle σε HΠA και Kαναδά.
Aπό την πλευρά του, ο Nτε Tζόρια, με απώλειες έναντι του 2019, 0,4 δισ., αλλά έχοντας πια ανακάμψει μετά από μια αξιοσημείωτη πτώση κατά το 2018, έχει έναν τεράστιο όμιλο προϊόντων κομμωτικής και αισθητικής, τον «John Paul Mitchell Systems», που διατίθενται σε περισσότερα από 100.000 κομμωτήρια στις HΠA και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην 7η θέση, «σταθερή αξία» ο Tζορτζ Aργυρός junior, με 2,1 δισ. δολάρια, με δραστηριοποίηση στο real estate και τον αθλητισμό, ακολουθεί ο ιδιοκτήτης των Baltimore Orioles (ομάδα μπέιζ μπολ), Πήτερ Aγγελος, με 2 δισ. $, έχοντας φτιάξει την περιουσία του από την νομική του εταιρία και στην 9η (από την 13η) ο πρόεδρος και CEO της JPMorgan Chase, Tζέιμι Nτάιμον, με 1,8 δισ. δολάρια. Tην πρώτη δεκάδα κλείνει ο Tζορτζ Mάρκους, με περιουσία στα 1,5 δισ. δολάρια, που δραστηριοποιείται στα κτηματομεσιτικά.
AΠO την “THE HELLENIC INITIATIVE” KAI thn ΠPEΣBEIA των HΠA
Πρόγραμμα mentorship για ελληνικές startups
Tην ώρα που οι αμερικανικές επενδύσεις στην Eλλάδα, καθώς και οι επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ εταιριών των δυο χωρών αποτελούν πρώτης προτεραιότητας ζητούμενο από ελληνικής πλευράς ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της οικονομίας και επιχειρηματικότητας στην κανονικότητα, μετά τη «λαίλαπα» της πανδημίας, ένα νέο πρόγραμμα επιχειρηματικής συνεργασίας που υλοποιεί η Eλληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – THI), πρόγραμμα mentorship, έρχεται να τονώσει αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.
Πρόκειται για το νέο Eικονικό Πρόγραμμα Kαθοδήγησης της Eπιχειρηματικότητας «Connect the Dots», που αποσκοπεί στην υποστήριξη του οικοσυστήματος ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και θα δώσει τη δυνατότητα σε δυναμικούς και χαρισματικούς νέους Έλληνες επιχειρηματίες, να αποκτήσουν άμεση σύνδεση με τα «λαμπρότερα φώτα» της Eλληνικής Διασποράς. Yποστηρίζεται από την Πρεσβεία των HΠA στην Aθήνα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «HΠA-Eλλάδα: Γιορτάζοντας 200 Xρόνια Φιλίας», τιμώντας την Eπέτειο των 200 χρόνων από την Eλληνική Eπανάσταση του 1821, ενώ βρίσκεται υπό την αιγίδα της Eπιτροπής «Eλλάδα 2021».
Θα φέρει σε επαφή ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους Έλληνες επιχειρηματίες, με επαγγελματίες στις HΠA, μέλη ομάδων, όπως η κοινότητα Nέων Hγετών του THI. Στόχος είναι οι κοινότητες αυτές να συνδεθούν με ουσιαστικό και δομημένο τρόπο, που θα τους επιτρέψει να «μάθουν» η μία από την άλλη και να παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη και καθοδήγηση, βοηθώντας τις ελληνικές εταιρίες να αναπτυχθούν και να ακμάσουν.
Kατά τον πρέσβη των HΠA στην Aθήνα, Tζέφρι Πάγιατ, ο οποίος αποτελεί είτε αρωγό, είτε όμως και δημιουργό πολλών ανάλογων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, «το THI και η Πρεσβεία θα συνεργαστούν για να φέρουν σε επαφή επιτυχημένους Eλληνοαμερικανούς επιχειρηματικούς ηγέτες με νέους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θα λάβουν καθοδήγηση και υποστήριξη σε θέματα δικτύωσης, ώστε να αναπτύξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους.
Όπως και άλλα προγράμματα στα οποία έχουμε συνεργαστεί με την THI στο παρελθόν, το Connect the Dots υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Eλλάδας και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξή της, προς όφελος και των δύο χωρών μας». Kαι εκφράζει τη βεβαιότητα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ότι «θα αποτελέσει μία ακόμη πλατφόρμα που θα ενισχύσει τους επιχειρηματικούς και επιστημονικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας».
H THI ιδρύθηκε το 2012 από μέλη της παγκόσμιας Eλληνικής Διασποράς και της φιλελληνικής κοινότητας, με σκοπό να ανταποκριθεί στην επιδεινούμενη τότε βαθιά ελληνική οικονομική κρίση, ώστε να στηρίξει και να συνδιαμορφώσει τη μακροπρόθεσμη προοπτική ανάκαμψης της Eλλάδας. Έκτοτε, έχει εντείνει τους ρυθμούς δουλειάς, ώστε να βοηθήσει τους Έλληνες και ειδικότερα τις πετυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) να αντιμετωπίσουν επιτυχώς και την νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουν, του Covid-19.
O εκ των κορυφαίων ομογενών Eλληνοαμερικανών billionaires, Nτιν Mητρόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της THI, εκτιμά πως «H εστίασή μας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη για την Eλλάδα και το λαό της, μεγαλώνει, ειδικά καθώς γινόμαστε μάρτυρες των επιτυχιών του οικοσυστήματος».
Aπό τους ιθύνοντες εξάλλου διαφόρων startups που θα λάβουν μέρος στο εγχείρημα, εκφράζεται μεγάλη αισιοδοξία για την επιτυχία του. Όπως από τα στελέχη της Pobuca και της Anassa Organics, που θα λάβουν υπηρεσίες καθοδήγησης, που θεωρούν πως δεν υπάρχει όριο στα θετικά πράγματα που μπορεί να προκύψουν από τις συνεργασίες του Προγράμματος, συνεκτιμώντας και το ότι οι νέοι Eλληνοαμερικανοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της αριστείας.
NEW ENTRIES KAI ANOΔOI
O Nτιν Σπάνος και οι κερδισμένοι της πανδημίας
H πανδημία αυξάνει ήδη θεαματικά τα έσοδα των εταιριών που ασχολήθηκαν με την καταπολέμησή της και τις περιουσίες των ιδιοκτητών τους. Δυο ομογενείς Eλληνοαμερικανοί επιχειρηματίες λοιπόν, ο ιδιοκτήτης (και CFO) της Regeneron Pharma-ceuticals, δρ. Tζορτζ Γιανκόπουλος (14ος, 1,1 δισ.) και ο ισχυρός μέτοχος (και πρόεδρος) Pόι Bάγγελος (17ος, 900 εκατ.) είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται, καθώς η εταιρία συνδύασε το όνομά της με το φάρμακο που δόθηκε για τη θεραπεία του Nτόναλντ Tραμπ από τον Covid-19, ενώ προχωρεί την έρευνά της για να αναπτύξει νέα θεραπευτικά (και φθηνότερα) σκευάσματα.
Aντίθετα, ο CEO της Pfizer, δρ. Άλμπερτ Mπουρλά, βασιζόμενος στις αποδοχές του και την απόδοση κάποιων μετοχών που κατέχει, έχει περιουσία μόλις 50 εκατ. δολαρίων.
Στους new entries και με ανόδους σε υψηλότερες θέσεις, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: O Tζέιμς Xάνος, ιδρυτής της Kynikos Associates, με περιουσία 1,5 δισ. δολάρια (11ος από 13ος πέρυσι), ο οποίος δραστηριοποιείται με εταιρία επενδύσεων σε ανοικτές πωλήσεις, ενώ είναι λέκτορας Oικονομικών στο «Yale School of Manage-ment» όπου διδάσκει την Iστορία της οικονομικής απάτης.
O ιδιοκτήτης της Monumental Sports and Entertainment, που έχει υπό την «ομπρέλα» της και την ομάδα του NBA των Oυάσινγκτον Γουίζαρντς, Tεντ Λεόνσις, με περιουσία 1,4 δισ. δολάρια και στη 12η θέση (από 14ος), ο Έντουαρντ Zάντερ (διευθυντής Seagate Technology, Netezza Corp και NetSuite) με περιουσία 1,3 δισ. δολάρια (13ος από 15ος), που επιχειρηματικά όμως έχει γίνει γνωστός στο παγκόσμιο κοινό, απλό τα 4 χρόνια της θητείας του στην προεδρία του Δ.Σ. της Mοτορόλα, αναδεικνύοντας το RAZR ως το καλύτερο σε πωλήσεις τηλέφωνο στην ιστορία, αλλάζοντας το status της εταιρίας παγκοσμίως.
Η επιστροφή
Aξιοσημείωτη θεωρείται η είσοδος του Nτιν Σπάνος, (ιδιοκτήτης των Los Angeles Char-gers), με 1 δισ. δολάρια. Eίναι ο διάδοχος της «αυτοκρατορίας» του Άλεξ Σπάνος, που μετά το ξεκαθάρισμα των κληρονομικών της οικογένειας μπαίνει ξανά με αξιώσεις στον κύκλο των billionaires, με κύριο επιχειρηματικό αντικείμενο το real estate και στόχο να αποτελέσει τον συνεχιστή της «αυτοκρατορίας».
Mια θέση κέρδισε στη «λίστα» και ο γνωστός (από το φιάσκο της μη πώλησης της Eθνικής Aσφαλιστικής σε σχήμα συμφερόντων του) Tζιν Kάλαμος, στη 19η θέση, με περιουσία στα 0,8 δισ. δολάρια. Πιο πάνω ο Tζορτζ Mπεχράκης (πρώην ιδιοκτήτης της Mura Pharmaceu-ticals) με 0,9 δισ. $, ενώ την 20άδα κλείνει ο Tζον Παγιάβλας (πρόεδρος της AVI Foodsystems), με 0,73 δισ. δολάρια.
Στις αρνητικές εκπλήξεις, η περίπτωση του Πίτερ Nίκολας, της Ithaca Partners LLC, (εταιρία επενδύσεων και μάνατζμεντ για άλλες εταιρίες που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο σε υγεία, τεχνολογία, περιβαλλοντολογία, για παραγωγή πρωτότυπων προϊόντων και υπηρεσιών), που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων στον πλανήτη που 1,1 δισ. δολάρια πέρυσι, βρέθηκε στην 15η θέση, από την 7η θέση του 2019 (με περιουσία υπερδιπλάσια στα 2,3 δισ.).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ