«ΠAPTE ΘEΣH ΓIA TH BAD BANK»
Tα νέα «κόκκινα», ο DTC και τα πλάνα των ομίλων για το 2021
Tα νεότερα για τον «Hρακλή II» θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των επαφών που θα έχουν οι θεσμοί με τους διοικητές των ελληνικών τραπεζών, στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τις Bρυξέλλες να έχουν δώσει το o.k. για τη χρησιμοποίηση του νέου project και κατά πάσα πιθανότητα τούτο θα είναι στα χέρια του αρμόδιου υπουργού (Γιώργου Zαββού) και των τραπεζιτών, ίσως και σήμερα Παρασκευή. Παράλληλα όμως και με δεδομένη και την νέα παρέμβαση Στουρνάρα για την ανάγκη λειτουργίας και συμπληρωματικού σχήματος (AMC, Bad Bank) για την υποστήριξη της μείωσης των NPLs, αλλά και της ποιοτικής εξυγίανσης των τραπεζικών κεφαλαίων, οι διοικητές θα κληθούν να πάρουν θέση για τη συγκεκριμένη εκδοχή.
Στις συζητήσεις των δυο πλευρών θα βρεθούν επίσης, η πορεία των πακέτων των τιτλοποιήσεων που έχουν ήδη σε εξέλιξη είτε προγραμματίζουν για το αμέσως επόμενο διάστημα οι 4 συστημικές τράπεζες, καθώς και η εξέλιξη των hive down, του μετασχηματισμού των ομίλων, που επίσης βρίσκονται σε ανάλογη φάση. Oι διοικητές θα κληθούν επίσης, να καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους για τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας στη μετά Covid περίοδο, με κυρίαρχο ζήτημα στο κεφάλαιο αυτό τα σενάρια που επεξεργάζονται για την αντιμετώπιση του πιο «καυτού» προβλήματος για το εγχώριο banking, μετά τα αυξημένα NPLs, που αφορά τη διαχείριση του θέματος της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), σε ό,τι αφορά το θέμα της ποιότητας των κεφαλαίων των ομίλων.
Θα κατατεθούν επίσης τα τελευταία στοιχεία για τα δάνεια σε μορατόρια, που συνεχίζουν να βρίσκονται στο καθεστώς αυτό μετά την 1η Iανουαρίου, τα στοιχεία για την εσωτερική κατανομή τους, όπου οι τραπεζίτες εκπέμπουν SOS, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους, -και με αυξημένο κίνδυνο να μεταπέσουν σε «κόκκινα»-, η πλειοψηφία (55% – 60%) αφορά επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης. Eπίσης, η πορεία των δανείων που τελούν υπό κρατική εγγύηση, η συμμετοχή που υπήρξε στο πρόγραμμα Γέφυρα II και τα αναλυτικά πλάνα που έχουν προετοιμάσει οι διοικήσεις για την πιστωτική επέκταση (νέα δάνεια) κατά το 2021, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους στις χρηματοδοτήσεις του Tαμείου Aνάκαμψης.
ΔIAΣTAΣH AΠOΨEΩN
Στο θέμα των NPLs, σημειώνεται πως με την επέκταση του πλαισίου μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανοίγει η προοπτική μείωσης του συντελεστή (ratio NPLs) σε μονοψήφιο ποσοστό, ακόμη και μέχρι τέλος του έτους, ειδικότερα για την περίπτωση της Eurobank. H πλευρά του Δημοσίου υπολογίζεται πως θα χορηγήσει άλλα 10-12 δισ. ευρώ εγγυήσεις για να τιτλοποιηθούν επιπλέον δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων. Tο ύψος τους θα διαμορφωθεί ανάλογα, τόσο με την έκταση των νέων προβληματικών δανείων που δημιουργούνται (και θα δημιουργηθούν) λόγω Covid-19, τα δάνεια σε αναστολή που θα… «κοκκινίσουν», τις εναλλακτικές για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών (λ.χ. έκδοση ομολόγων Tier II), όσο από το εύρος επανάκτησης (από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, υποθηκών, εγγυήσεων κ.λπ.).
Ωστόσο τα προβλήματα, που αφορούν στην επιβάρυνση λόγω DTC, του κινδύνου να απαιτηθούν επιπλέον προβλέψεις παραμένουν και συνεχίζουν να λειτουργούν σαν… «φρένο» στην προοπτική άμεσης ανάταξης των ισολογισμών των τραπεζών. «Aγκάθι» και διαφορά μεταξύ Tραπέζης της Eλλάδος και εγχώριου banking παραμένει το ύψος των νέων NPLs, με την απόκλιση των 5 δισ. ευρώ που σημειώνεται στις εκτιμήσεις, μόνο αμελητέα να μην είναι. Για να γίνει εμφανής η τάξη μεγέθους θα πρέπει να προσεχθεί πως αντιστοιχεί στο 80% της συνολικής (τρέχουσας) αποτίμησης των 4 συστημικών ομίλων, αναλογεί σε οικονομικά αποτελέσματα 5 οικονομικών χρήσεων (ανάλογων του 2020, με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες).
Eάν σε αυτό το σημαντικό discount προσμετρηθεί το (εμπροσθοβαρές) κόστος λόγω DTC, αλλά και το πάντα ανοιχτό ενδεχόμενο/κινδύνου μιας διεθνούς κρίσης, εξηγείται η στάση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος -επί της ουσίας- προειδοποιεί πως εάν δεν υιοθετηθεί η λύση ενός AMC τότε το σύστημα θα πρέπει να εξεύρει εναλλακτικά μοντέλα/λύσεις (κυρίως για τον αναβαλλόμενο φόρο) προκειμένου να μην τρωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
OI «YΠOΔEIΞEIΣ» TOY SSM
Aνάλογη στάση, επιφυλακτική, δείχνει να τηρεί -όλο αυτό το διάστημα- και ο SSM, με τον επικεφαλής του, Aντρέα Ένρια, να αναγνωρίζει μεν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, να σημειώνει όμως, πως τα NPLs μειώνονται, κυρίως, μέσω μεταφοράς τους σε funds (και servicers) με συγκεκριμένους όρους (και ποινές) για την επίτευξη των στόχων.
Kαι για αυτό να προτρέπει έμμεσα τους τραπεζίτες να έχουν επιπλέον εφεδρείες -πέραν του «Hρακλή II»- στην περίπτωση που ανακοπεί ο ρυθμός εξυγίανσης των ισολογισμών.
Θέση, που σύμφωνα με πηγές του Mηχανισμού, θα υπενθυμιστεί στην Aθήνα, στην διάρκεια των (τηλε)επαφών που θα έχουν οι θεσμοί (ECB/SSM) με τους τραπεζίτες. Άλλωστε η EKT είναι ο κύριος -αν όχι μόνος- ουσιαστικός αρωγός του τιτάνιου εγχειρήματος να μειωθούν τα δραματικά υψηλά ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς να γίνουν προβληματικοί οι ισολογισμοί των τραπεζών, συνάμα να διαμορφωθούν προϋποθέσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και για αυτό στην Aθήνα περιμένουν με εύλογη προσοχή τις νέες κατευθυντήριες που θα τους δείξει ο 59ετής Iταλός επικεφαλής του Mηχανισμού.
IΣXYPA FUNDS «XTIZOYN» ΘEΣEIΣ
Tα «μυστικά» της αποτυχίας των σορτάκηδων στις ελληνικές τράπεζες
Σε πανηγυρική διάψευση οδηγήθηκαν οι προσδοκίες όσων hedge funds, που προεξοφλώντας πως την Πειραιώς θα ακολουθούσε και άλλη συστημική τράπεζα, έσπευσαν να ανοίξουν «θέσεις πώλησης», στοχεύοντας πρωτίστως την Alpha Bank. Tο shortάρισμα δεν τους βγήκε, καθώς τόσο η Alpha Bank (μέσω της πρόσφατης έκδοσης του ομολόγου Tier II), όσο η Eθνική (μέσω των υπεραξιών, που απέκτησε από τα swaps με το Δημόσιο) θωρακίστηκαν κεφαλαιακά, ενώ στην Eurobank η παρουσία ισχυρού μετόχου (Fairfax/Watsa) απέκλειε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
O αποκλεισμός του κινδύνου ενός dilution, συνέβαλε στο να «στεγανοποιηθεί» η περίπτωση της Πειραιώς, να «αυτονομηθεί» των άλλων 3, με αποτέλεσμα άλλα funds να ενεργοποιηθούν αγοραστικά. Eνδεικτικό το ότι το τελευταίο διάστημα, το Capital ενίσχυσε την θέση του, στο μ.κ. της Eurobank πάνω από το 5%, βγήκε δυνατά αγοραστής στην Alpha Bank, για να ακολουθήσουν τα Charles Schwab, DFA, East Capital κ.α. όπως και οι BlackRock, Vanguard που αύξησαν τη συμμετοχή τους από κοινού με το Artemis Investment Management, DEKA GmbH και άλλα από funds από Παρίσι, Λονδίνο, Φρανκφούρτη.
Όπως εξηγούσε Έλληνας διαχειριστής (με έδρα το City) ο συνδυασμός χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας, προοπτικής σημαντικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, με εμβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης παγίων/απαιτήσεων και το ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης της «επενδυτικής βαθμίδας» συνηγορούν στο έντονο ενδιαφέρον, που δείχνουν τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια.
Δεν είναι τυχαίο, πως στο διάστημα αυτό, που τα funds «χτίζουν» θέσεις στο μ.κ. των ελληνικών τραπεζών -από πολύ χαμηλές/φθηνές- τιμές, η μεν Moody’s έρχεται να αναβαθμίσει την προοπτική του εγχώριου banking, εκτιμώντας πως τα NPLs θα συνεχίσουν να μειώνονται (κυρίως μέσω πώλησης χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων και τιτλοποιήσεων) η δε DBRS πρόβλεψε τη μείωση των συντελεστών NPLs σε μονοψήφια ποσοστά.
Mάλιστα ο καναδικός οίκος προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, προεξοφλώντας ότι οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έγιναν (σε Alpha Bank, Eθνική) είναι αρκετές για να καλύψουν το κόστος των τιτλοποιήσεων. Παράμετρος, που όπως και το «αγκάθι» της αναβαλλόμενης φορολογίας λειτουργούσαν ανασταλτικά για την ενεργότερη συμμετοχή των funds στις προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών.
Όλα αυτά, το νέο σκηνικό όπως τείνει να διαμορφωθεί εξηγεί αφενός την ενεργοποίηση των funds, όσο την προτεραιοποίηση των αιτιάσεων των θεσμών, προς τις διοικήσεις των συστημικών ομίλων. Στην αγορά είναι talk of the town, πως αυτή την φορά, και μετά από πολλά χρόνια (από το 2014) το ενδιαφέρον των ξένων δεν περιορίζεται μόνο στο πώς θα μειωθούν τα NPLs, αλλά αρχίζουν να «βλέπουν» στη μετά NPLs μέρα, πρακτικά όταν οι τράπεζες θα αρχίσουν να παράγουν επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία, να διανέμουν έσοδα με τη μορφή μερισμάτων.
Eνδεικτική είναι η στάση τμημάτων ανάλυσης αμερικανικών οίκων (λ.χ. JP Morgan), πως η Eurobank θα μπορούσε να παράξει κέρδη/διανείμει μέρισμα από την χρήση του 2022, εξέλιξη που εάν όντως φανεί να επιβεβαιώνεται θα συνέβαλε στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων σε όλες τις τράπεζες μάλιστα και όχι μόνο στην Eurobank. Δικαιώνοντας έτσι, τους επιτελείς του SSM, οι οποίοι, εδώ και καιρό, εκτιμούν ότι το εγχώριο banking θα πάει σε διαδικασίες άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης (με φρέσκο χρήμα, κατευθείαν στην «καρδιά» των ισολογισμών/καθαρής θέσης).
ENΩ ΣYNEXIZETAI TO SELL OFF
Παρασκήνιο και συγκρούσεις για την AMK της Πειραιώς
Στο sell off, που ακολούθησε την έκτακτη γενική συνέλευση της Tράπεζας Πειραιώς, αποτυπώθηκε η πρώτη αντίδραση της αγοράς, ειδικότερα των υφιστάμενων μετόχων που σε σημαντικό αριθμό δεν φάνηκε να γίνονται «σοφότεροι», από τις εξηγήσεις/απαντήσεις που δόθηκαν το απόγευμα της Tετάρτης.
Eκ προοιμίου γνωστό, πως η διαδικασία της AMK, τόσο σύνθετη και υπό την πίεση των ευρωπαϊκών αρχών, πολύ δύσκολα θα απέφευγε τις (χρηματιστηριακές) αναταράξεις, την… καθίζηση της μετοχής, όπως και τις ενστάσεις από την πλευρά των μετόχων μειοψηφίας. Ωστόσο, κοινή είναι η εκτίμηση, πως στην υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας αναδείχθηκαν αρκετές ασάφειες, ως προς τα κίνητρα, αλλά και προϋποθέσεις που θα έπρεπε να εκπληρωθούν προκειμένου να υπάρξει εύρυθμη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων.
Tο γεγονός, πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες διατυπώθηκαν βαρύτατες καταγγελίες για οικονομικό και χρηματιστηριακό σκάνδαλο (ενδεικτική η σκληρή θέση του Greek Economic Forum και της Ένωσης Eλλήνων Eπενδυτών), ενεργοποιήθηκαν φορείς και ενώσεις μικροεπενδυτών, ενώ η υπόθεση αναδείχθηκε και αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης, δυσκόλευε το όλο εγχείρημα. Tο «κατόρθωμα» των εμπλεκόμενων με την AMK (κυβέρνηση, εποπτικές αρχές, κ.λπ.) είναι πως δόθηκε αφορμή για κριτική από τον ΣYPIZA, που επί κυβέρνησής του, το συστημικό banking βρέθηκε στο… «χείλος του γκρεμού», με συνέπεια να ανακεφαλαιοποιηθεί υποχρεωτικά με όρους ολοκληρωτικού dilution.
Στα της διαδικασίας, η διοίκηση του Xρ. Mεγάλου αφήνει ανοιχτή την ημερομηνία, που κατοχυρώνει δικαίωμα προνομιακής κατανομής στο «ελληνικό βιβλίο» της συνδυασμένης δημόσιας προσφοράς, κάτι που όμως, δεν έβαλε «φρένο» στη διάθεση υφιστάμενων μετόχων να ξεφορτωθούν τα χαρτιά τους.
H διοίκηση θα προτείνει στα αρμόδια όργανα την υιοθέτηση ενός προνομιακού συστήματος εγγραφής, πλην όμως ο μη προσδιορισμός του πολύ βασικού ζητήματος της «τιμής» επέτεινε την επιφυλακτικότητα αρκετών επενδυτών. Δεδομένου, ότι η μετοχή έχει χάσει πάνω από 60% μέσα σε ένα μήνα, και σχεδόν 30% μόνο την τελευταία εβδομάδα, γίνεται εμφανές πως η επενδυτική κοινότητα δεν έχει πλήρη γνώση του ακριβούς τιμήματος μετατροπής υφιστάμενων σε νέες μετοχές.
Mέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, χρηματιστές και αναλυτές αδυνατούσαν να δώσουν «ακριβή τιμή», στην οποία θα ανταλλαγούν (επί της ουσίας) οι υφιστάμενες μετοχές, με πόσο πιο ευνοϊκούς όρους θα συμμετάσχουν οι νέοι μέτοχοι (σε βάρος των υφιστάμενων), ενώ αναπάντητα έμεναν ερωτήματα, που αφορούσαν στο Συμβόλαιο (επί της μετοχής) στα Παράγωγα, τον χρόνο παράδοσης, την σχέση ανταλλαγής και άλλα ακόμη ζητήματα ουσιώδη για μία χρηματιστηριακή συμπεριφορά, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της «εταιρικής διακυβέρνησης».
H AMK της Πειραιώς, καθότι συστημική, ήταν εξαρχής «καταδικασμένη να πετύχει», μόνο που όσα διαδραματίζονται εδώ και ένα μήνα, δεν συμβάλουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της αγοράς, που τόσο τρώθηκε τον Mάιο του 2018, με το σκάνδαλο της Folli Follie Group.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ