Τα κέρδη και η επόμενη ημέρα
Η απόσταση σε μια σειρά ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτυπώθηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο κατά τις κοινές δηλώσεις των επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών, όπου έλαβε χώρα μια πρωτοφανής για τα διπλωματικά ειωθότα δημόσια αντιπαράθεση.
Μέσα σε λίγη ώρα, η ένταση ανέβηκε και ήρθαν στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που χωρίζουν τα δύο κράτη: από τις έρευνες και τις εξορύξεις στο Αιγαίο και τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάννης και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Η απευθείας επαφή πάντως του Νίκου Δένδια με τον Ταγίπ Ερντογάν, και στη συνέχεια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προθέσεις της γείτονος.
Στις κοινές δηλώσεις, ο Τσαβούσογλου αισθάνθηκε ότι η αποτύπωση των ελληνικών θέσεων από τον κ. Δένδια θίγει την τουρκική πλευρά και ανέβασε τους τόνους. Αποτέλεσμα ήταν μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για σχεδόν το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει με σκληρό τρόπο στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας και τις προκλητικές ενέργειές της.
Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας» από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Επέμεινε στην προηγούμενη δήλωσή του για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, λέγοντας ότι καταπιέζονται τα δικαιώματα των μελών της, επειδή δεν αναγνωρίζεται ως «Τούρκοι» και κατηγόρησε την Ελλάδα για πρακτικές push back κατά των μεταναστών, «κατά 80.000 ψυχών» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Αν εσείς εκφράζεται τέτοιου είδους προκλητικές δηλώσεις είμαι αναγκασμένος να απαντήσω» δήλωσε.
Ανταπαντώντας, ο κ. Δένδιας είπε στο τούρκο ομόλογό του, ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος στο Αιγαίο. Όσον δε αφορά στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είπε ότι «αυτό λέει η Συνθήκη της Λωζάννης. Η Λωζάννη ισχύει αρέσει στην Τουρκία είτε όχι».
Απάντησε επίσης στο επίμονο αίτημα Τσαβούσογλου για συζήτηση των ελληνοτουρκικών σε διμερές μόνο επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή «τρίτων μερών», της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεντημένου, απάντησε ο έλληνας υπουργός. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 40 χρόνια και είναι περήφανη που συμμετέχει στο πιο επιτυχημένο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας στην ιστορία της ανθρωπότητας.
«Η ΕΕ δεν είναι τρίτο μέρος είναι η οικογένεια μας» είπε με νόημα.
Το σημείο που πυροδοτήθηκε η ένταση ήταν η στιγμή όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε για τρίτη φορά το λόγο για να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. «Αν μιλήσουμε για τη Συνθήκη της Λωζάννης θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και για τη διαφορά της έκτασης 6-10 μιλίων μεταξύ των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου».
Η απάντηση που έδωσε ο κ. Δένδιας ήταν σε ανάλογο ύφος: Είπε ότι «τα νησιά έχουν στρατό επειδή δέχονται απειλή από την Τουρκία και αυτό δεν είναι επιλογή της Ελλάδας». Είπε μάλιστα με δηκτικό ύφος ότι ο στρατός κοστίζει χρήματα και η Ελλάδα δεν επιθυμεί να ξοδεύει άδικα χρήματα, «απέναντι υπάρχουν αποβατικά σκάφη, εκτός και άλλαξε κάτι και πρέπει να ενημερωθούμε για αυτό».
Όσον αφορά τη διαφορά 6-10 μιλίων ότι η απόφαση ελήφθη από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1930 και η Τουρκία αντέδρασε με διαφορά σχεδόν 50 ετών, μισού αιώνα.
Το κέρδος
Η Αθήνα δεν έτρεφε ψευδαισθήσεις για την πρόσκληση του κ. Δένδια στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Θεωρούσε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση όποιες κι αν ήταν οι προθέσεις της Άγκυρας -και κυρίως του Ερντογάν- όσο κι αν το κλίμα ήταν βαρύ, η συνάντηση ήταν απολύτως χρήσιμη για να διαπιστωθεί σε ανώτατο επίπεδο και με τον πλέον έγκυρο και αυθεντικό τρόπο, αν όχι το πώς σκέφτεται, τουλάχιστον το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά ο Ερντογάν.
Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και υπήρχε ρητή εντολή στον έλληνα ΥΠΕΞ να απαντήσει αναλόγως σε περίπτωση που προκληθεί.
Η στάση του κ. Δένδια κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη, καθώς έθεσε οριστικά στο περιθώριο το φοβικό σύνδρομο, όπου η Άγκυρα φωνάζει και η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει την ευγένειά της απέναντι σε κάθε πρόκληση. Παράλληλα, δε, έδωσε τέλος στην υποκρισία στις διμερείς επαφές που επικρατούσε για πολλά χρόνια, προτάσσοντας την ειλικρίνεια που πρέπει να κυριαρχήσει από εδώ και πέρα.