Την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αν δεν υπογραφεί άμεσα καινούργια με μειώσεις του κατώτατου μισθού , ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη οι εκπρόσωποι της Τρόικα.
Επίσης, ζήτησαν να μην υπογραφεί καμία επέκταση κλαδικών συμβάσεων για τα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, προκειμένου ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να πέσει κάτω από τα 751 ευρώ που είναι σήμερα.
Η τρόικα ζήτησε να υπάρξει διαπραγμάτευση για το θέμα με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση πορκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μάλιστα, η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε πως μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και μειώσει τα δραματικά ποσοστά της ανεργίας.
Μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν βάλλει ευθέως κατά της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά είχαν περιοριστεί στις απαιτήσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις και υπονόμευση κλαδικών συμβάσεων.
Ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το θέμα , ενώ στο αίτημα της “τρόικας” για τριετές πάγωμα της επικύρωσης των κλαδικών συμβάσεων αντιπρότεινε να προωθούνται όσες κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις.
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει Ινδία και πως η Εθνική Συλλογική Σύμβαση δεν θα καταργηθεί.
Ανάμεσα στις δύο πλευρές επήλθε συμφωνία μόνο στο θέμα των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας και στη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα, από Ενώσεις Προσώπων.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος από τη μεριά του, αργά το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ακόμη ότι «παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τα χαμηλά εισοδήματα και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μέσα από την μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών».
Διαβάστε επίσης: Μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το γραφείο του Κουτρουμάνη