Προς το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμη η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos, στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην επάρκεια του Συστήματος και στην κάλυψη της ζήτησης που θα απαιτηθεί μετά την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.
Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT), που θα είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, εισέρχεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης μετά την παραλαβή, τον περασμένο Σάββατο, του αεριοστρόβιλου 9ΗΑ.02, της General Electric, ο πρώτος τύπου «Η» που εγκαθίσταται στη χώρα μας.
Με την τοποθέτηση και λειτουργία του η νέα μονάδα θα αποδίδει στο Σύστημα 826 MW, με 63% θερμική απόδοση, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η επένδυση είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η συνολική παραγωγή της Mytilineos, με την προσθήκη και της νέας μονάδας, θα υπερβεί τα 2.000 MW, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή από ΑΠΕ.
Ο βασικός εξοπλισμός της νέας μονάδας και η πορεία των εργασιών παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, το Σάββατο, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου.
Την αξία της επένδυσης και τη σημασία της για την απρόσκοπτη λειτουργία του ενεργειακού συστήματος το 2022 ανέδειξε ο κ. Σκρέκας. «Επενδύσεις σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Mytilineos, που προχωρούν ακόμη και εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της στη χώρα. Το νέο εργοστάσιο θα βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους της γρηγορότερης απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει. Είναι μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να πετύχουμε τον άλλο μεγάλο στόχο που έχουμε, το να έχουμε πάνω από 60% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030.
Εδώ σήμερα, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι παρόλες τις ιδιόμορφες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, εντούτοις αναλαμβάνουν τον επενδυτικό κίνδυνο και τολμούν να επενδύσουν τεράστια ποσά στον τόπο μας, με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρα μας. Δημιουργούν, παράγουν τεχνογνωσία, χρησιμοποιούν αυτό το πανάξιο ανθρώπινο δυναμικό, τα ελληνόπουλα, επιστήμονες, εργατοτεχνίτες. Και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν συνολικά και στην κοινωνική συνοχή αλλά και παράγουν τεχνογνωσία που στη συνέχεια εξάγουν και ανταγωνίζονται ως ίσο προς ίσο, τους γιγαντιαίους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό».
Από την πλευρά του, ο Ευ. Mυτιληναίος επισήμανε ότι «η παραλαβή και τοποθέτηση του μεγαλύτερου και πιο αποδοτικού αεριοστρόβιλου από τους συνεργάτες μας τη GE, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη Mytilineos. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς βρισκόμαστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση μιας σημαντικής επένδυσης και μάλιστα χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εταιρείας, ήταν για εμάς εγγύηση επιτυχίας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Mytilineos θα καταστεί σημείο αναφοράς για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα».
Το «πράσινο» ομόλογο
Σήμερα, εξάλλου, ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την έκδοση από την Mytilineos πράσινου ομόλογου 500 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μέρος των προς άντληση κεφαλαίων προτίθεται να τα διαθέσει για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,5 GW, καθώς και για κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων. Τα έργα αυτά απέκτησε πρόσφατα η Mytilineos από την Egnatia Group.
Η κατασκευή των φωτοβολταϊκών στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, με ορίζοντα αποπεράτωσης το 2023, λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου.