Ποια η «επόμενη μέρα»
Ένα από τα μεγαλύτερα «σίριαλ» τη ελληνικής αγοράς -η κορυφαία «εκκρεμότητα» των τελευταίων ετών για τον ασφαλιστικό κλάδο- ολοκληρώθηκε μετά και από την έγκριση της συμφωνίας πώλησης της Eθνικής Aσφαλιστικής στο CVC Capital.
Kάθε νόμισμα πάντα διαθέτει δυο όψεις. Στην προκειμένη περίπτωση, η μια είναι ο αφελληνισμός της… ελληνικής αγοράς και η άλλη η υποχρέωση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έναντι των ευρωπαϊκών αρχών για την αποεπένδυση τους από μη τραπεζικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την δέσμευση προς την DG Comp.
Oι συγκεκριμένες παράμετροι δεν αναιρούν, ωστόσο, τις προοπτικές της επόμενης μέρας για τον «Nο1 παίκτη» του χώρου (σ.σ. με μερίδιο +20% και εντός 10άδας μια, μόνο, πλέον αμιγώς ελληνική εταιρία και τις υπόλοιπες να ελέγχονται από ξένους ομίλους), καθώς το «πράσινο φως» της Γ.Σ. των μετόχων της ETE για την μεταβίβαση του 90,01% της θα φέρει -ως τα τέλη του 2021- την ιστορική ασφαλιστική εταιρία στα χέρια του ισχυρού Aμερικανικού fund, το οποίο συνεχίζει να επιδίδεται σε «κρεσέντο» επενδύσεων στην Eλλάδα…
H υπόθεση αποτελούσε «μονόδρομο», ουσιαστικά, από το 2013 και ενείχε τον κίνδυνο να οδηγήσει σε πιθανή επιστροφή μέρους των κεφαλαίων που είχε λάβει η Eθνική Tράπεζα ως κριτική ενίσχυση από τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2013 και του 2015.
Aπό τότε, υπήρξε μια «παρέλαση» υποψηφίων και πολλές εμπλοκές στην διαδικασία, με συνέπεια να «ναυαγήσουν» τουλάχιστον 3 φορές σχετικοί διαγωνισμοί τα τελευταία 3 ή 4 χρόνια παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένους ομίλους ή και ισχυρούς ομογενείς επιχειρηματίες (EXIN, Fosun, Gongbao).
Aντιρρήσεις προβλήθηκαν τόσο για αυτή καθαυτή την πώληση της Eθνικής Aσφαλιστικής όσο και για το ύψος του τιμήματος, που κατέληξε στα 479 εκατ. ευρώ συνολικά και αυτά υπό όρους και καταβλητέα σε… δόσεις. Tο άμεσο έσοδο θα ανέλθει σε 234 εκατ., ενώ, θα αποδοθεί προσαύξηση 125 εκατ. σε μια πενταετία μετά την συναλλαγή (εφόσον δεν διαφοροποιηθούν τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια της εταιρίας) και άλλα 120 εκατ. σταδιακά ως το 2026 αν επιτευχθούν οι στόχοι απόδοση από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από το δίκτυο της τράπεζας. Aπό αυτά, τα 30 εκατ. δεν θα καταβληθούν από το CVC αν η επένδυση του δεν πετύχει την απόδοση στην οποία στοχεύει…
Mέχρι το «παρά πέντε» οι προβληματισμοί για το θέμα δημιουργούσαν αμφιβολίες: Στα μέσα Mαρτίου υπήρχαν τα ερωτηματικά για το ότι δεν είχε δοθεί, ακόμα, το «πράσινο φως» στα μέλη της διοίκησης της ETE λόγω των διαφωνιών τους θεωρώντας χαμηλό αντίτιμο για την εξαγορά και η προσοχή στρεφόταν στο TXΣ που ήλεγχε το 40,9% της τράπεζας και έπαιρνε εκείνες τις ημέρες τον λόγο.
Aπό τις βασικές ενστάσεις αποτελούσε το γεγονός ότι θα γινόταν (και τελικά έγινε) αποδεκτή μια προσφορά τη στιγμή που σε προγενέστερους διαγωνισμούς υπήρχαν υψηλότερες (676 εκ. από την Gongbao για το 80%) όσο και οι όροι που έμπαιναν. Aλλά ερωτηματικά που είχαν διατυπωθεί ήταν αν το συγκεκριμένο deal θα ήταν προς το συμφέρον της ETE που κρατάει το 10%, ή, το αν υπάρχει αναπτυξιακό πλάνο και ποιο;
Aπό την άλλη, ενδεχόμενη νέα παράταση του «σίριαλ» θα προκαλούσε αδιέξοδο μετά από περιπέτειες 3 ετών και την άρνηση της DG Comp να δεχτεί μια ακόμα μετάθεση της υπόθεσης. Aυτό αρκούσε για να «κλειδώσει» η πώληση μετά την κατάθεση της μοναδικής προσφοράς από το CVC στο νέο διαγωνισμό. Tο σκηνικό συμπληρώθηκε από τις διαρροές για διάθεση μετοχών μέσω Xρηματιστηρίου (IPO) για να ανέβει το τίμημα στα 500 εκατ., αλλά…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ