Προειδοποίηση για τα σπίτια το Πάσχα
Έμφαση στον εμβολιασμό έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις «Θεραπευτικές Εξελίξεις 2021», δίνοντας και σημαντική είδηση όσον αφορά τη χρήση της υποχρεωτικής μάσκας που είναι γενικευμένη στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανή απαλλαγή των εμβολιασμένων από τη χρήση μάσκας.
Κατά την παρέμβασή του, επεσήμανε ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και 230.000 έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ -μέχρι στιγμής- όλα τα ευρήματα δείχνουν πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων μεταλλάξεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, μελέτη που διεξάγει ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γεώργιος Παυλάκης σε συνεργασία με τους καθηγητές Θάνο Δημόπουλο και Ευάγγελο Τέρπο από την θεραπευτική κλινική του νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”, καταδεικνύει ότι η κυτταρική ανοσία που εξασφαλίζει ο εμβολιασμός, μέσω της διέγερσης των Τ-λεμφοκυττάρων αναγνωρίζει 50 μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Συνεπώς φανερώνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μέσω του μηχανισμού της κυτταρικής ανοσίας παρέχουν προστασία έναντι και των μεταλλάξεων», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα καταδεικνύει πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν πλήρη ανοσοποίηση, όταν βρίσκονται μαζί με άτομα που επίσης έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας και να βγάλουν τις μάσκες.
Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων τις επόμενες μέρες.
«Ο εμβολιασμός αποτελεί το μόνο μέσο για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο νόσησης, νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου, με το Ισραήλ που έχει επιτύχει συλλογική ανοσία να καταγράφει σήμερα μηδέν θανάτους», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Ο κ. Σύψας έδωσε τα στοιχεία του δείκτη μεταδοτικότητας Rt σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.
Στην Αθήνα, συγκεκριμένα είναι στο 0,95, κάτι αρκετά ενθαρρυντικό. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1.
Σε περίπτωση που το RT παραμείνει κάτω από το 1, οι διασωληνωμένοι τον Ιούνιο θα πέσουν στους 400.
Προειδοποίηση για τα σπίτια το Πάσχα
Για τα νέα μέτρα για το Πάσχα και τους πιθανούς κινδύνους μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.
Όπως, εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της πανδημίας.
Το τρίτο κύμα, που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, ξεκίνησε από τις βόρειες χώρες και επεκτάθηκε στις νότιες. «Αυτή τη στιγμή είναι στο πικ του και βλέπουμε σιγά σιγά κάμψη», τόνισε.
Ο κ. Τσακρής εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εμβολιασμένων.
«Πρέπει να είμαστε χωρίς lockdown από εδώ και πέρα. Να βρούμε τρόπους λειτουργίας των δραστηριοτήτων με πρωτόκολλα», ανέφερε.
Τόνισε, ωστόσο, ότι τον ανησυχεί το Πάσχα και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις της πανδημίας.
«Ο νούμερο 1 παράγοντας είναι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους».
Σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Τσακρής είπε πως οι παραλλαγές του κορονοϊού ενδέχεται να μειώσουν λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Ήδη, οι φαρμακευτικές ετοιμάζουν νέα εμβόλια για την επόμενη χρονιά.