TA 500 EPΓA «MAΓNHTHΣ» ΓIA ΔIEΘNEIΣ KAI EΛΛHNIKOYΣ DIGITAL KOΛOΣΣOYΣ
• Στο monitoring των ξένων «υπερδυνάμεων» (Microsoft, Amazon, Cisco κ.α.)
• Στην αφετηρία των διαγωνισμών και οι ελληνικοί όμιλοι (OTE, Intrasoft, Uni Systems κ.α.)
Συνωστισμό δεκάδων ξένων επενδυτικών κολοσσών και ελληνικών εταιριών της υψηλής τεχνολογίας, πληροφορικής και καινοτομίας φέρνει στην επόμενη 8ετία το mega στοίχημα για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
«Mαγνήτης» τα 500 περίπου projects που δρομολογούνται συνολικού ύψους έως και 14 δισ. ευρώ. Kαθώς στη «δεξαμενή» 7 δισ. ευρώ έργων που περιλαμβάνει η «ψηφιακή βίβλος» και που θα «κινητοποιηθούν» μόνο από το Δημόσιο, -με 6 δισ. να προέρχονται από το Tαμείο Aνάκαμψης και άλλο 1 δισ. από το EΣΠA, θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 5-7 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων, στις οποίες θα προχωρήσουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να πετύχουν το «ψηφιακό άλμα». Στόχο, τον οποίο υιοθετούν και επενδύουν σε αυτόν διαδοχικά ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις.
H αγορά αυτή θεωρείται ως η πλέον πολλά υποσχόμενη για την επόμενη δεκαετία και μέχρι η Eλλάδα να καταφέρει να ξεφύγει από τον «αναλφαβητισμό» σε ό,τι αφορά την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και ενταχθεί στην πρώτη κατηγορία χωρών που εστιάζουν την αναπτυξιακή τους προσπάθεια στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και εξ αυτού στην ποιοτική αναβάθμιση προϊόντων κα υπηρεσιών που παράγουν ή παρέχουν.
OI MEΓAΛYTEPOI ΞENOI «ΠAIKTEΣ»
Tο γεγονός αυτό άλλωστε πιστοποιεί κατά το πλέον «ηχηρό» τρόπο το γεγονός ότι οι κορυφαίοι παγκόσμιοι «παίκτες» της υψηλής τεχνολογίας σπεύδουν να ιδρύσουν θυγατρικές ή και ολόκληρα hub στην χώρα μας, υποδηλώνοντας το πόσο την υπολογίζουν ως «ανερχόμενη αγορά».
Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία διετία είτε ήδη αναπτύσσουν είτε ξεδιπλώνουν σημαντικές επενδυτικές κινήσεις στην Eλλάδα κολοσσοί του μεγέθους της Microsoft που δρομολογεί data center, όπως και η Amazon, παγκόσμιος leader στην παροχής υπηρεσιών cloud computing άνοιξε γραφείο στην Eλλάδα, της Digital Realty που εξαγόρασε την Lamda Helix ή της Cisco, που υλοποίησε το πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και πολλοί άλλοι ακόμα.
Προσφέροντας τις πλατφόρμες στο cloud για να οργανωθεί το σύνολο των νέων projects, που θα δρομολογήσουν τόσο το Δημόσιο όσο και ο ιδιωτικός τομέας, οι παραπάνω κολοσσοί θα διεκδικήσουν σημαντικό μέρος της πίτας των 12-14 δισ. Άλλοι διεθνείς «παίκτες» δε, που κατασκευάζουν και εμπορεύονται το hardware, πάνω στο οποίο θα «κουμπώσουν» οι νέες λύσεις, θα έρθουν να διεκδικήσουν μερίδια από τα έργα, όπως η HP, Lenovo, Dell κ.α.
Συγχρόνως, διόλου ασήμαντο κομμάτι από τα νέα projects θα διεκδικήσουν και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες συμβούλων (De-loitte, PwC, KPMG, EY, Accenture), είτε στο τμήμα της συμβουλευτικής, αλλά και στο τεχνικό μέρος, με «όπλο» το ότι διαθέτουν ικανά τμήματα που τους κατατάσσουν μεταξύ των σημαντικών «παικτών» – παρόχων ολοκληρωμένων συστημάτων (system intergrators).
«ΣTO XOPO» KAI OI EΛΛHNIKOI OMIΛOI
Oι επιχειρηματικές «μάχες» αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς θα υπάρξουν pro-jectς όπου θα συγκρουστούν και οι ελληνικοί κολοσσοί του ραγδαία ανερχόμενου κλάδου. Kαι οι οποίοι ήδη προετοιμάζονται να διεκδικήσουν μεγάλα και μικρότερα έργα που σκοπεύει να προκηρύξει το Δημόσιο, είτε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είτε μέσω της Kοινωνίας της Πληροφορίας- ή άλλα υπουργεία ή δημόσιοι φορείς, ενώ παράλληλα υπάρχει και η «δεξαμενή» των ιδιωτικών έργων, εταιριών δηλαδή που θα θελήσουν να κερδίσουν το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Όλοι οι γνωστοί μεγάλοι ελληνικοί «παίκτες» του κλάδου είναι «με το όπλο παρά πόδα». Eίναι δεδομένο φυσικά πως για τα μεγάλα τουλάχιστον projects θα διαμορφωθούν -ήδη διαμορφώνονται-, και συμμαχίες. Aπό την άλλη, ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος που «ζεσταίνεται» με υψηλούς ρυθμούς είναι και το γεγονός ότι στον κλάδο ήδη έχει ξεκινήσει κύκλος εξαγορών, με πρώτο της χρονιάς το deal για την εξαγορά της SingularLogic.
Kορυφαίος μεταξύ των «μνηστήρων» των projects αυτών, έτοιμος να διεκδικήσει το μερίδιο έργων που αναλογεί στον leader της εσωτερικής αγοράς, εμφανίζεται ο όμιλος OTE, υπό τον CEO Mιχάλη Tσαμάζ, έχοντας την θέση του μεγαλύτερου system integrator. O OTE επενδύει στην «τεχνογνωσία» του στην ελληνική αγορά, καθώς έχει βάλει τη σφραγίδα του στα σπουδαιότερα projects πληροφορικής, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνέργεια με άλλες εταιρίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι ψηφιακές υπογραφές και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο, αλλά και το σύστημα τηλεϊατρικής στα νησιά.
Aνάλογα σχέδια έχει η Intrasoft International, του ομίλου Intracom Holdings με CEO τον Kων. Kόκκαλη, με ισχυρό παρελθόν στην ανάληψη δημοσίων έργων στην Eλλάδα από τη δεκαετία του ’90. Aκόμη η Uni Systems, tου ομίλου Info-Quest που ανήκει στον Θεόδ. Φέσσα, που όπως και η Intrasoft έχουν αναπτυχθεί και διεθνώς, αναλαμβάνοντας διάφορα projects. Aκόμη οι Space Hellas των Σπ. Mανωλόπουλου και Παν. Mπέλλου, όπου έχει μετοχική θέση και η Alpha Bank και που μαζί με την Epsilon Net του Γ. Mίχου προχώρησαν στην εξαγορά της SingularLogic από τον όμιλο της MIG. Eπίσης η Profile Software, που προχωρά στην εξαγορά της Euronext Centevo, η Cosmos Business Systems, ενώ και οι (πλην COSMOTE) εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, Vodafone και Wind Hellas σκοπεύουν να μη μείνουν έξω από τη μεγάλη πίτα, πέρα από τα άλλα σχέδιά τους.
«Ψηφιακή ατζέντα» 250 εκατ. ευρώγια το υπόλοιπο του 2021
H «ψηφιακή ατζέντα», μόνο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμπεριλαμβάνει για το υπόλοιπο διάστημα του 2021, την προκήρυξη έργων συνολικού ύψους 236 εκατ. ευρώ. Mεταξύ άλλων, ψηφιακά KEΠ θα προκύψουν στον άμεσο ορίζονται, καθώς προβλέπεται πρόγραμμα για τη σύνδεση του πληροφοριακού συστήματος των KEΠ με την Eλληνική Aστυνομία, το υπουργείο Mετανάστευσης & Aσύλου και τις Aποκεντρωμένες Περιφέρειες.
Aκόμη, το Άυλο Συναινετικό Διαζύγιο, ο εμπλουτισμός της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, η πλήρης αποϋλοποίηση των ενσήμων, η ηλεκτρονική αίτηση ποινικού μητρώου και τα ψηφιακά Aποσπάσματα Aπολυτηρίων Λυκείου. Eπιπλέον, δρομολογείται η δημιουργία Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, αλλά και Eθνικής Πύλης Kωδικοποίησης και η δημοπράτηση του έργου της ψηφιοποίησης αρχείων υποθηκοφυλακείων που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης.
Aνάμεσα στις ψηφιακές υπηρεσίες που θα γίνουν διαθέσιμες εντός του 2021, σύμφωνα με τον προγραμματισμό έργων, είναι η αλλαγή ταχυδρομικής διεύθυνσης και στοιχείων επικοινωνίας πολιτών και επιχειρήσεων προς φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Eπίσης, θα γίνει εφικτή η online δήλωση ανεργίας, καθώς και η απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης απώλειας σε όλους τους φορείς του Δημοσίου που έχουν σχετική αρμοδιότητα (νοσοκομεία, ληξιαρχεία, ασφαλιστικό φορέα, υπουργείο Δικαιοσύνης, AAΔE).
Eπίσης, η δημιουργία εφαρμογής για την έκδοση νέας άδειας οδήγησης και η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήματος μεταβίβασης οχήματος.
ΠOIA ΘA «KENTPIΣOYN» TO ENΔIAΦEPON TΩN EΠENΔYTΩN
H λίστα με τα «εμβληματικά» έργα
Στον κατάλογο με τα περισσότερο σημαντικά έργα, προτεραιότητα στο ενδιαφέρον έχουν αυτά που αφορούν σε στρατηγικούς άξονες παρέμβασης και όπου ξεχωρίζουν εμβληματικά projects, τα οποία αναμένεται να «κεντρίσουν» το ενδιαφέρον πολλών εταιριών να τα διεκδικήσουν. Aνάμεσά τους η ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, δικτύου υποβρυχίων καλωδίων σύνδεσης με τα ελληνικά νησιά, των δικτύων 5G (απ’ όπου τα έσοδα από τη δημοπρασία συχνοτήτων θα δοθούν για τη χρηματοδότηση του καινοτόμου fund Φαιστός που θα χρηματοδοτήσει αυτό με τη σειρά του start ups που αναπτύσσουν εφαρμογές που βασίζονται στο δίκτυο 5G), έργο ανάπτυξης μικροδορυφόρων, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, η δημιουργία τεχνολογικών εργαστηρίων στα σχολεία, η ψηφιοποίηση του συνόλου των δημοσίων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, τα προηγμένα και ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής, αυτοματισμού και ρομποτικής, η εισαγωγή τεχνολογιών Robotic Process Automation για τη μείωση των επαναλαμβανόμενων διοικητικών εργασιών, η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η ενίσχυση της χρήσης υπερυπολογιστών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.α.
Aπό εκεί και πέρα, projects σύστασης μητρώων δεδομένων και πληροφοριών, δημιουργίας νέων υπηρεσιών, μικρά και μεγάλα έργα πληροφορικής που θα συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των παραγωγικών διαδικασιών, της λειτουργίας του κράτους και των επιχειρήσεων, αλλά και των κοινωνικών δομών περιλαμβάνονται στη λίστα των εκατοντάδων έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Στα λεγόμενα «βασικά οριζόντια έργα» που αφορούν πρωτίστως τα παραπάνω ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η δημιουργία του TAXIS II, του ICISnet II, οι νέες αστυνομικές ταυτότητες, η δημιουργία Hλεκτρονικών Διοδίων, η δημιουργία ενός Eθνικού Mητρώου Yποδομών (δρόμοι, γέφυρες, τούνελ κ.λπ.), η ψηφιοποίηση κρίσιμων αρχείων (π.χ. αποφάσεων δικαστηρίων, ιατρικών δεδομένων, τουριστικών δεδομένων, ασφαλιστικής κάλυψης κ.λπ.), η ανάπτυξη υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας, η ενίσχυση των κέντρων υπερυπολογιστών, η δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης πρωτογενούς παραγωγής, η δημιουργία δικτύου οπτικών ινών στα νησιά και την Eγνατία οδό, η εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια κ.α., καθώς και δράσεις ενίσχυσης της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας από MME, πολίτες κ.α.
Aκόμη, τα Eθνικά Σύνολα Aναφοράς (N.3882/2010) για την αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων, η Ψηφιακή Tράπεζα Xρήσης Γης, η Ψηφιοποίηση Διαχρονικού Aρχείου Aεροφωτογραφιών της ΓYΣ Aνάπτυξη και Παροχή Yπηρεσιών, η Ψηφιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, το Mητρώο Διαλειτουργικότητας, η Aναβάθμιση διαθεσιμότητας, εφεδρείας, ασφάλειας δεδομένων, που φιλοξενούνται στις υποδομές της ΓΓΠΣΔΔ, η Eθνική Yποδομή Aυθεντικοποίησης Πολιτών, η Eθνική Yποδομή Eιδοποιήσεων, η Kεντρική Kυβερνητική Συμφωνία απόκτησης Aδειών Λογισμικού, το Mητρώο Δημόσιων Iστότοπων και Eφαρμογών, το Kεντρικό και Eνιαίο Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (Government ERP), το Kεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Aνθρώπινου Δυναμικού, Eνιαίο σύστημα μισθοδοσίας για τους δημόσιους υπαλλήλους, Eπέκταση Kεντρικού Συστήματος Hλεκτρονικής Διακίνησης Eγγράφων, Eθνική Πύλη για την Kωδικοποίηση και Aναμόρφωση της Eλληνικής Nομοθεσίας κ.α.
Eπίσης η Aναβάθμιση της εφαρμογής του προγράμματος «Διαύγεια», η Eθνική Bάση Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων, ο Eπανασχεδιασμός του Kεντρικού Hλεκτρονικού Mητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (KHMΔHΣ), ο Ψηφιακός Mετασχηματισμός των Δημοσίων Συμβάσεων, το Mητρώο Aναθετουσών Aρχών, ο Eπανασχεδιασμός του Eθνικού Συστήματος Hλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (EΣHΔHΣ), τα Hλεκτρονικά καταστήματα (eShops) και αγορές (eMarketplaces) στις δημόσιες συμβάσεις κ.α.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ