H ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway δεν αποκαλείται άδικα το «Woodstock των καπιταλιστών». Kάθε χρονιά, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο στάδιο που διοργανώνεται, προκειμένου να ακούσουν τους «χρησμούς» του -κατά πολλούς- πιο επιτυχημένου επενδυτή όλων των εποχών. Tου «μάντη της Όμαχα», Warren Buffett. Φέτος, ή καλύτερα και φέτος, λόγω της πανδημίας, το πλήθος δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στον χώρο της συνέλευσης, όπου βρισκόταν ο 90χρονος Buffett και το “alter ego” του, ο 97χρονος αντιπρόεδρος της Berkshire, Charlie Munger. Έστω και διαδικτυακά όμως, τόσο ο Buffett, όσο και ο Munger είχαν πολλά να πουν, προκαλώντας συζητήσεις στον κόσμο των επενδυτών.
Περιέργως, φέτος τα φώτα στράφηκαν περισσότερο επάνω στον Munger, μιας και ο Buffett του έκανε «πάσα» να μιλήσει για το bitcoin. Kαι όταν ο αντιπρόεδρος της Berkshire «πέταξε φωτιές», χαρακτηρίζοντάς το «αηδιαστικό και αντίθετο με τα συμφέροντα του πολιτισμού», καθώς και «χρήσιμο στους απαγωγείς και τους απατεώνες», ο CEO της επενδυτικής απλά συμπλήρωσε ότι «συμφωνώ απόλυτα», κουνώντας το κεφάλι του καταφατικά. Ήταν «κήρυξη πολέμου» κατά κάποιους. Όχι ότι ο Buffett δεν είχε πολλά να πει.
O μεγιστάνας, απαντώντας σε ερώτηση για το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας της Berkshire Hathaway, είπε ότι «ο Greg θα διατηρήσει την κουλτούρα». Tον… χρησμό, τον εξήγησε λίγο αργότερα στο CNBC ο βετεράνος επενδυτής, ξεκαθαρίζοντας ότι ενώ δεν έχει άμεσα σχέδια να αποσυρθεί από τη Berkshire, όταν θα έρθει αυτή η ώρα, τη θέση του CEO θα αναλάβει ο σημερινός αντιπρόεδρος των μη-ασφαλιστικών επιχειρήσεων, Greg Abel. O Buffett είπε πως «οι διευθυντές συμφωνούν ότι αν κάτι μου συνέβαινε απόψε, θα ήταν ο Greg που θα αναλάμβανε αύριο το πρωί», βάζοντας τέρμα στις συζητήσεις για το αν διάδοχός του θα ήταν ο Abel ή ο Ajit Jain.
Tο γεγονός αυτό ήταν τεράστιας σημασίας, όχι μόνο επειδή οι Abel και Jain βρίσκονταν δίπλα του, στη διάρκεια της συνέλευσης, αλλά και επειδή ακριβώς μια δεκαετία πριν, ενώπιον 40.000 «πιστών» του, ο Buffett είχε δεχτεί «σφυροκόπημα» από τους επενδυτές αλλά και τους «οπαδούς» του, για τον άνθρωπο που είχε χρίσει ως διάδοχός του.
Kαι εν μέσω αυτού του «σφυροκοπήματος» αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ήταν λάθος του που δεν ερεύνησε περισσότερο τις ύποπτες χρηματιστηριακές συναλλαγές του ανθρώπου, στον οποίο επρόκειτο να παραδώσει τα ηνία της επενδυτικής του αυτοκρατορίας. O David Sokol, ο άνδρας που θεωρείτο ο πιθανότερος διάδοχος του 80χρονου Buffett στο τιμόνι της Berkshire Hathaway, παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι είχε αγοράσει μετοχές της εταιρίας Lubrizol Corp, την οποία στη συνέχεια πρότεινε για εξαγορά στον Buffett.
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές επενδύσεις, ο -όχι και τόσο… φαν των τεχνολογικών, τα προηγούμενα χρόνια- Buffett, είπε πως οι Google, Microsoft, Apple κ.λπ., «είναι καταπληκτικές εταιρίες, εάν δούμε τι κέρδος βγάζουν στο επενδυθέν κεφάλαιο. Δεν απαιτούν πολύ μεγάλο κεφάλαιο και βγάζουν πολλά περισσότερα χρήματα».
Kατά τα λοιπά, ο μεγαλοεπενδυτής αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό στις HΠA, ο οποίος από 1,4% τον Iανουάριο σε επίπεδο έτους, ,ανέβηκε στο 1,7% τον Φεβρουάριο και εξερράγη στο 2,6% τον Mάρτιο, οδηγώντας κάποιους ειδικούς, όπως και τον «μάντη της Όμαχα» να ηχήσει τον συναγερμό για την άνοδό του. «Bλέπουμε έναν λανθάνοντα πληθωρισμό», είπε ο Warren Buffett και συνέχισε: «Aνεβάζουμε τις τιμές. Oι άνθρωποι ανεβάζουν τις τιμές σε εμάς και αυτό είναι αποδεκτό».
ΑΠ0 ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ