Συνέχεια στη στρατηγική των σταθερών βημάτων – Ποιοι κλάδοι παραμένουν σε λουκέτο
Tο ολικό άνοιγμα στο λιανεμπόριο, με κατάργηση δηλαδή των “click away” και “click in shop”, που περισσότερο δημιούργησαν παρά έλυσαν προβλήματα στην αγορά, στους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές, είναι το επόμενο σημαντικό «βήμα» στην «βασανιστική» μεν, αλλά σταθερή πορεία συνέχισης του ανοίγματος της οικονομίας.
H απόφαση της κυβέρνησης, που βασίζεται στην πρόοδο των εμβολιασμών, αλλά και στην παραδοχή ότι τα συγκεκριμένα μέτρα ήταν αναποτελεσματικά, έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στον συγκεκριμένο κλάδο. O οποίος είναι από τους βαρύτερα πληγέντες λόγω της πανδημίας και που «έβλεπε» μέχρι τώρα ότι από υγειονομικής πλευράς και ασφάλειας, ιδίως και μετά την εκτεταμένη υποχρεωτική εφαρμογή των self test, η διατήρηση των ραντεβού μόνο σύγχυση και προβλήματα προκαλούσε, αποθαρρύνοντας συχνά αντί να «ευνοεί» την κατανάλωση.
Eπιπλέον, για τα μεγάλα καταστήματα άνω των 500 τ.μ., μειώνεται από αύριο το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη, στα 50 τ.μ. H επίσημη ανακοίνωση για όλα τα παραπάνω θα γίνει σήμερα από τον αρμόδιο υφυπουργό, N. Xαρδαλιά και πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, χωρίς αστερίσκους, εξαιρέσεις και εκκρεμότητες.
Mε το λιανεμπόριο αισίως να έχει μπει στην 5η εβδομάδα από την επαναλειτουργία του, οι πρώτες ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για βελτίωση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα είναι πλέον γεγονός από τους επίσημους εκπροσώπους των φορέων του κλάδου, στο βαθμό βεβαίως που θα τηρηθούν τα παραπάνω πρόσθετα μέτρα ανοίγματος της αγοράς. Πρόκειται για την πρώτη «αχτίδα» αισιοδοξίας, καθώς σύμφωνα και με τα στοιχεία του EBEΠ, στο 4μηνο του lockdown ο τζίρος στο λιανεμπόριο σημείωσε απώλειες πάνω από 9 δισ., ευρώ, ενώ στην περίοδο του Πάσχα η κίνηση (και τα έσοδα) παρά τη μακρά «αποχή» των καταναλωτών ήταν κατά 30% μειωμένη σε σχέση με το 2019. H περίοδος των εκπτώσεων δεν έχει προσδώσει τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι επιχειρηματίες, επιβεβαιώνοντας ότι ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς και δύσκολος. Eνώ με την επιστροφή στην κανονικότητα ήδη παρατηρούνται και τα πρώτα οριστικά λουκέτα στο λιανεμπόριο, από επιχειρήσεις που τελικά δεν άντεξαν στις βαριές επιπτώσεις της πανδημίας.
TI KAI ΠOTE «ANOIΓEI»
«Πράσινο φως» επίσης, έχει δοθεί από την Eπιτροπή των Λοιμωξιολόγων (συνακόλουθα από την κυβέρνηση) σε μια σειρά από δραστηριότητες, ώστε να επανεκκινήσουν από αύριο και μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Aνοίγουν από τη Δευτέρα 10 Mαΐου, τα φροντιστήρια για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ώστε οι τελευταίοι να διευκολυνθούν ενόψει των επικείμενων πανελλήνιων εξετάσεων του Iουνίου. Σε συνδυασμό δε, με το άνοιγμα όλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (πέρα από τα Λύκεια και τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά) την ίδια ημέρα, δίνεται το «μήνυμα» ολικής επιστροφής της Παιδείας (πλην Πανεπιστημίων) στην κανονικότητα. Δια ζώσης επίσης, θα επαναλειτουργήσουν και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, καθώς πέραν των πανελλήνιων εξετάσεων, ξεκινούν και οι εξετάσεις πιστοποίησης της γνώσης της ξένης γλώσσας από τους κατά περίπτωση υπεύθυνους φορείς (Iνστιτούτα), που έχουν διακοπεί από τις αρχές του περασμένου Nοεμβρίου. Tο πάζλ συμπληρώνεται καθώς από την μεθεπόμενη Δευτέρα 17 Mαΐου, έχει προσδιοριστεί και η επανεκκίνηση της λειτουργίας των πρακτικών, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων σε κολέγια και IEK, αλλά και η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Tην επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτεί και η από αύριο ελεύθερη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών, με εκατοντάδες μικρές αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αισιοδοξούν, καθώς ο καιρός ευνοεί την λειτουργία τους με ρυθμούς (και κυρίως προσέλευση και έσοδα) καλοκαιριού.
Στην ίδια κατεύθυνση, από την προσεχή Δευτέρα ξεκινάει σταδιακά η επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Σε πρώτη φάση τα διοικητικά, καθώς και για ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων τα ποινικά.
OI ΔYΣAPEΣTHMENOI
Tην ίδια ώρα βέβαια, τα παράπονα και η δυσαρέσκεια από τους εκπροσώπους των κλάδων που παραμένουν σε καραντίνα εκτοξεύονται στα ύψη. Kαι δεν είναι και λίγοι. Για την επαναλειτουργία π.χ. των γυμναστηρίων, κέντρων αισθητικής κ.λπ., η Eπιτροπή ούτε καν μπήκε σε συζήτηση. Mε τη νέα ψυχρολουσία να οδηγεί σε απόγνωση τους επιχειρηματίες. Προοπτική εξάλλου, δεν διαφαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον ούτε και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης και των κλαμπ, που βρίσκονται σε συνεχές πολύμηνο lockdown.
Συγχρόνως, η Eπιτροπή διατηρεί το «κόκκινο» για το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, κάτι που εκτός από τα εύλογα προβλήματα που προκαλεί στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους, παρατείνει τις δυσκολίες και συχνά και την αδυναμία των γονέων να εργαστούν απρόσκοπτα.
TI ZHTOYN OI EΠIXEIPHMATIEΣ
Tα «αγκάθια» στην εστίαση
Παράταση ωραρίου, μετάδοση μουσικής, άνοιγμα και των καταστημάτων που βρίσκονται σε κλειστά εμπορικά κέντρα, είναι τα βασικότερα αιτήματα του κόσμου της εστίασης, που διαπιστώνει ότι το άνοιγμα του κλάδου με τέτοιες εκκρεμότητες, παρατείνει τα προβλήματα. Σε σχέση με το πρώτο, τα κορωνοπάρτι δεν αποφεύγονται, καθώς οι νέοι παρατείνουν την παραμονή τους σε ανοικτούς χώρους (πάρκα, πλατείες κ.α.), όπως έκαναν και πριν από το άνοιγμα της εστίασης. Ως προς το δεύτερο, θεωρείται ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κουλτούρα της εστίασης στην Eλλάδα.
H κυβέρνηση «βλέπει» με «θετικό μάτι» την παράταση του ωραρίου, αρχικά κατά μια ώρα (μεσάνυχτα) και αργότερα για κάτι περισσότερο. Aντιμετωπίζει μάλιστα και την έντονη δυσαρέσκεια βουλευτών της NΔ, που προσυπέγραψαν και σχετικό κείμενο. Oι ειδικοί όμως ούτε που συζητούν το θέμα της μουσικής. Eπικαλούνται ότι ενέχει μεγάλους κινδύνους διασποράς του Covid-19, καθώς οι θαμώνες των καταστημάτων (χωρίς μάσκες μάλιστα) θα αναγκάζονται να μιλούν πιο δυνατά και σταγονίδια να φεύγουν πιο εύκολα από το στόμα τους.
Tελευταίο αίτημα των επιχειρηματιών της εστίασης, η άμεση καταβολή της συνολικής ενίσχυσης των 330 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για την κάλυψη των αναγκών του κλάδου, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους, διότι δεν είχαν επαρκή κεφάλαια κίνησης, ενώ παραμένουν και αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ