Ένα από τα παλιότερα δείγματα τέχνης σε σπήλαια της Ινδονησίας καταστρέφεται σε ανησυχητικό ρυθμό λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει μια επιστημονική έρευνα.
Πρόκειται για μια βραχογραφία που απεικονίζει ένα αγριόχοιρο που έχει σχεδιαστεί πριν από 45.500 χρόνια στο νησί Sulawesiκαι θεωρείται η παλαιότερη βραχογραφία σε σπηλιά στον κόσμο. Άλλες βραχογραφίες στην περιοχή που απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού και υπερφυσικά όντα έχουν επίσης αποσυντεθείγρηγορότερα καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.
Τα ευρήματα σηματοδοτούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διατηρηθεί η ανεκτίμητη τέχνη. “[Αυτά τα έργα τέχνης] εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Jillian Huntley, από το Κέντρο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Έρευνας του Griffith.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονική έκθεση την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ερευνητών της Αυστραλίας και της Ινδονησίας διαπίστωσαν ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα – όπως διαδοχικές ξηρές ημέρες και βαρείς μουσώνες – έχουν επιταχύνει τη συσσώρευση αλάτων στα συστήματα σπηλαίων που στεγάζουν τις βραχογραφίες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι τοιχογραφίες φθείρονται εξαιτίας μιας διαδικασίας που ονομάζεται «αλοκλαστική», η οποία προκαλεί την αποσύνθεση των πετρωμάτων όταν διαλύματα αλατόνερου διαχέονται σε ρωγμές και αρμούς στους βράχους και εξατμίζονται αφήνοντας κρυστάλλους αλατιού πίσω. «Τα άλατα βρίσκονται παντού στα σπήλαια στο νότιο Σουλαβέσι. Αυτά τα άλατα αποδυναμώνουν χημικά τον βράχο και χωρίζουν μηχανικά την επιφάνεια των πλαισίων από τους τοίχους και τις οροφές από ασβεστόλιθο», εξηγεί η Χάντλεϋ.
“Χρειαζόμαστε επειγόντως περαιτέρω έρευνα για την τέχνη της βραχογραφίας και τη συντήρηση της για να έχουμε τις περισσότερες πιθανότητςς να διατηρήσουμε τις βραχογραφίες στα σπήλαια από την εποχή του Πλειστόκαινου στην Ινδονησία”, συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω βραχογραφία είναι η παλαιότερη απεικόνιση μιας φιγούρας στον κόσμο, αλλά δεν είναι η παλαιότερη μορφή ανθρώπινης τέχνης, καθώς στη Νότια Αφρική, ένα σκίτσο που δημιουργήθηκε πριν από 73.000 χρόνια θεωρείται το παλαιότερο γνωστό σχέδιο από χέρι ανθρώπου.