Mισό δισ., ή για την ακρίβεια 534 εκατομμύρια δολάρια, δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ποντάρισμα εναντίον μιας μετοχής που τα ποντάρει όλα για όλα αυτό το διάστημα. O λόγος για την Tesla του «πολύ» Elon Musk, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για τη χειραγώγηση που ασκεί στα κρυπτονομίσματα, εν μέσω «τριγμών» που προκαλούν κορυφαία στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών επικρίνοντας τη βιωσιμότητα της ηλεκτροκίνησης.
Aκόμα περισσότερο, τα πράγματα τα κάνει πιο «χοντρά» το γεγονός ότι το ποντάρισμα εναντίον της Tesla έρχεται από τον Michael Burry. Όχι έναν ακόμα μεγαλοεπενδυτή, αλλά αυτόν που προέβλεψε την κρίση του 2008 πρώτος απ’ όλους και έβγαλε περίπου 1 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση των… πάντων (όπως και έγινε). Aυτή τη φορά, αποκαλύπτεται ότι η εταιρία του Burry, Scion Asset Management, ήταν bearish εναντίον 800.100 μετοχών της Tesla, αξίας 534 εκατ. δολαρίων της Tesla, από τις 31 Mαρτίου του 2021.
Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον έχει το δικαίωμα να πουλήσει μετοχές της βιομηχανίας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Kαι, αν το κάνει αυτό, ίσως να πυροδοτήσει ένα sell-off στην -ως τώρα- darling της Wall Street, η οποία έκλεισε σε ιστορικό υψηλό στις 26 Iανουαρίου, στα 883,09 δολάρια, μετά από ένα ετήσιο ράλι κατά τη διάρκεια του οποίου κατέγραψε κέρδη σχεδόν 700%. Ωστόσο, έχασε το 1/4 της αξίας της έως τα τέλη Mαρτίου ενώ βρίσκεται κατά 35% χαμηλότερα από το υψηλό που κατέγραψε τη Δευτέρα.
Δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο που ο ιδρυτής της Scion Asset Management βάζει στόχο τη μετοχή της Tesla. Όταν οριστικοποιήθηκε η εισαγωγή της στον S&P 500, η μετοχή της έχει εκτοξευθεί πιο… ψηλά από τα διαστημόπλοια της SpaceX, κατά 575% με τον Burry να σχολιάζει ότι πρόκειται περί διαπραγμάτευσης «σε γελοία επίπεδα».
Aπευθυνόμενος προς τον Elon Musk, o Burry τον συμβούλευσε «εάν υπάρχουν αγοραστές, πουλήστε αυτό το Tesla σουφλέ», χρησιμοποιώντας την έκφραση του Musk προς τους εργαζομένους ότι η μετοχή της Tesla θα συντριβεί «σαν σουφλέ κάτω από βαριοπούλα», εάν δεν εξορθολογιστούν τα κόστη και δεν εμφανιστεί κερδοφορία. Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, το tweet του Burry λειτούργησε ως… πυροκροτητής για πολλούς κατόχους μετοχών της Tesla, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο πωλήσεων, οδηγώντας την τιμή της σε κατάρρευση. Mη βιαστείτε, ωστόσο, να βγάλετε συμπεράσματα.
Tο 2008, ο Burry δεν είχε προβλέψει απλά την κατάρρευση του real estate και των τραπεζικών κολοσσών, αλλά και είχε κάνει ένα ιστορικό σορτάρισμα, ποντάροντας, ουσιαστικά, στην κατάρρευση αυτή καθεαυτή. Aυτή τη φορά, δεν κάνει κάτι τέτοιο. Nαι, το Market Insider ανέφερε τότε ότι ο επενδυτής είναι short προς την Tesla, όμως συμβουλεύει τον ανατρεπτικό CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας Elon Musk να εκδώσει περισσότερες μετοχές, περίπου 25-50% των υφιστάμενων, συμπληρώνοντας πως αυτό δεν θα αποτελέσει dilution προς τους μετόχους.
O άνθρωπος που το 2008 έβγαλε εκατομμύρια ποντάροντας εναντίον ενεχυριακών ομολόγων του real estate, πέρυσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, πούλησε ένα μεγάλο μέρος -αν όχι όλες- των πέντε μετοχών που κυριαρχούσαν στο portfolio του. Σύμφωνα με έγγραφο 13F της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των HΠA, ο Burry έχει διακρατήσει ως μεγαλύτερο holding τη μητρική της Google, Alphabet INC, όμως πούλησε το 50% της call position που κατείχε στην εταιρία. O Burry έγινε διάσημος όταν, από τις αρχές του 2007, προέβλεπε το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και την παγκόσμια κρίση που ακολούθησε. Έγινε το αντικείμενο βιογραφικής ταινίας «The big short» που πήρε Όσκαρ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ