Τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν της Κίνας (WIV) αρρώστησαν βαριά με συμπτώματα που προσομοιάζουν σε COVID-19 και αναζήτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη τον Νοέμβριο του 2019, ένα μήνα πριν η Κίνα καταγράψει τις πρώτες περιπτώσεις COVID-19, ανέφερεσε δημοσίευμα τηςτην Κυριακή η Wall Street Journal (WSJ)την Κυριακή, επικαλούμενη μια έκθεση πληροφοριών των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι η προηγουμένως ακοινοποίητη έκθεση – η οποία παρέχει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των ερευνητών που επηρεάστηκαν, το χρονοδιάγραμμα των ασθενειών τους και τις επισκέψεις τους στο νοσοκομείο – μπορεί να προσθέσει το λιθαράκι της στις εκκλήσεις για ευρύτερη έρευνα σχετικά με το εάν ο ιός που προκαλεί την COVID-19 θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από το εργαστήριο.
Σύμφωνα με ένα ανώνυμο άτομο με πρόσβαση στις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται η WSJ, χρειάζεται «περαιτέρω έρευνα και πρόσθετη επιβεβαίωση» σε σχέση με το σενάριο της εργαστηριακής διαρροής από το Ινστιτούτο στη Γιουχάν. Οι πρώτες περιπτώσεις που τελικά θα γίνουν επίσημα γνωστές ως COVID-19 αναφέρθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 στην κεντρική κινεζική πόλη όπου βρίσκεται το προηγμένο εργαστήριο που ειδικεύεται στην έρευνα για κοροναϊούς.
Ακόμα, στη σχετική δημοσίευση επισημαίνεται ότι οι πληροφορίες πως λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας «μέλη της ίδιας ομάδας που εργάζονται με κορονοϊούς, νοσηλεύτηκαν με παρόμοια συμπτώματα» μπορεί να είναι σημαντικές.
Από την πλευράς του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σχολιάζοντας την εν λόγω δημοσίευση, σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να περιστρέφουν τη θεωρία της διαρροής (σ.σ. του κορονοϊού) από το εργαστήριο» και, με τη σειρά του, διερωτήθηκε αν οι Αμερικανοί ανησυχούν πραγματικά για την πηγή του ιού ή «προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή».
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε δημοσιεύσει, τον περασμένο Μάρτιο, την έκθεση μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων του, ύστερα από μια επίσκεψη στη Γουχάν, ώστε να προσδιορίσει η προέλευση του κορονοϊού, με τη διαρροή του SARS-CoV-2 από το εργαστήριο να χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά απίθανη».