Εκπληρώνεται ένα ακόμη προαπαιτούμενο για το mega project
Ένα ακόμη προαπαιτούμενο προκειμένου να επέλθει το οικονομικό “κλείσιμο” της συναλλαγής για την επένδυση του Ελληνικού πραγματοποιείται τώρα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ αφενός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. και αφετέρου της Ελληνικό– Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.».
Όπως επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου με τον τρόπο αυτό κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η σύμβαση μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., κατ’ εφαρμογή του ν. 4787/2021. Σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί στις 19 Μαΐου 2021, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.
Τι προβλέπεται
Συγκεκριμένα, προβλέπονται, κατά βάση, τα ακόλουθα:
–Το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί, μεταβιβάζει και παραδίδει στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητα, κτίρια και συστατικά που βρίσκονται στα Παραρτήματα, κατ’ εφαρμογή του ν. 4787/2021, σε ολοσχερή καταβολή του συνόλου του ποσού των 911,2 εκατ. ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.
– Προσδιορίζονται οι επιμέρους υποχρεώσεις των Συμβαλλομένων, όπως είναι η μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ των ακινήτων, απαλλαγμένων παντός εμπραγμάτου βάρους, φόρου, τέλους, νομικού και πραγματικού ελαττώματος, η πιστοποίηση της ολοσχερούς καταβολής του ποσού της αύξησης κεφαλαίου δια της εισφοράς των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, καθώς και η έκδοση και παράδοση στο ΤΑΙΠΕΔ από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ενός ή περισσοτέρων μετοχικών τίτλων που ενσωματώνουν την εν λόγω αύξηση κεφαλαίου αυτής.
–Προβλέπεται ότι καθένας από τους συμβαλλόμενους εγγυάται απέναντι σε κάθε τρίτο, ότι η εν λόγω Σύμβαση είναι έγκυρη και ισχυρή, παραιτούμενος ρητά και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα προσβολής, διάρρηξης και ακύρωσης της μεταβίβασης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων και της εν λόγω Σύμβασης, για οποιονδήποτε τυπικό ή ουσιαστικό λόγο και αιτία.
– Η εν λόγω σύμβαση διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και η επίλυση κάθε διαφοράς που απορρέει από αυτή, υπάγεται στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων Αθηνών.
–Προσαρτάται με μορφή Παραρτήματος ο κατάλογος των ακινήτων στα οποία αφορούν τα μεταβιβαζόμενα εμπράγματα δικαιώματα καθώς και το ειδικό διάγραμμα εισφοράς.
Κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τον Χρήστο Σταϊκούρα
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε χθες, στις 24 Μαΐου 2021, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκκρεμούσε από το 2016.
«Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε προσήλθε να υπογράψει, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, τόσο τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών, όσο και την τροποποιητική αυτής σύμβαση. Η συστηματική αυτή παράλειψη διήρκεσε από τις 27 Σεπτεμβρίου 2016, χρόνο κατά τον οποίο ικανοποιήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για την υπογραφή των συμβάσεων από το ελληνικό Δημόσιο, μέχρι και τις εκλογές του 2019, δηλαδή περίπου τρία χρόνια».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικός, η άρνηση σύμπραξης από τους τότε εκπροσώπους του ελληνικού Δημοσίου να προσυπογράψουν τα κείμενα, και από τους ίδιους συμφωνημένα και ψηφισμένα, διατηρήθηκε παρά τη θετική έκβαση των προσυμβατικών ελέγχων των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τη νομοθετική κύρωση των συμβάσεων με τον ν. 4422/2016 και τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη του ν.4422/2016, στο άρθρο 1 του οποίου προβλέπεται ότι: «Οι ως άνω συμβάσεις θα συνυπογραφούν και από το Ελληνικό Δημόσιο, ως εκ τρίτου συμβαλλόμενο, μετά την έναρξη του παρόντος νόμου».
«Πρόκειται, συνεπώς, για ακόμα μία από τις συστηματικές πλημμέλειες της προηγούμενης Κυβέρνησης που η παρούσα διακυβέρνηση επιλέγει να αποκαταστήσει με σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία προβλέπει τις δέουσες ενέργειες για την ταχεία κάλυψη του πρωτοφανούς αυτού κενού».