Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια πιθανότητα 40% οι παγκόσμιες θερμοκρασίες να φτάσουν προσωρινά τους 1,5 C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα τα επόμενα πέντε χρόνια – και αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη.
Οι 1,5 βαθμοί C αποτελούν το όριο που έχει τεθεί από την διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα το 2015, με τους οι επιστήμονες να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να ξεπεραστεί για να μπορέσει ο πλανήτης να αντέξει και να υπάρξει ελπίδα αντιστροφής της κατάστασης.
Ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού εξετάζει τη θερμοκρασία με βάση ένα μέσο όρο 30 ετών, και όχι ένα έτος. Ωστόσο, υποδηλώνεται ότι «πλησιάζουμε μετρήσιμα και αναπόφευκτα» στο όριο αυτό, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (WMO), Petteri Taalas. Ο Τάλας χαρακτήρισε τη μελέτη ως “ακόμη μια κλήση αφύπνισης” για μείωση των υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι κάθε χρονιά από το 2021 έως το 2025 είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον κατά 1 C θερμότερη. Προβλέπεται επίσης πιθανότητα 90% τουλάχιστον ένα από αυτά τα χρόνια να γίνει το θερμότερο έτος από τότες που ξεκίνησαν να κρατούνται στοιχεία, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2016. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 – ένα από τα τρία θερμότερα χρόνια – η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,2 C πάνω από την προ-βιομηχανική βάση αναφοράς.
Σύμφωνα με τον WMO η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω λιώσιμο των πάγων κάτι που με την σειρά του οδηγεί στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας προκαλεί περισσότερους καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Επίσης η αύξηση της στάθμης της θάλασσας συνδέεται με καταστροφή οικοσυστημάτων και πάνω από όλα με πλημμύρες ή ακόμη και βύθιση νησιωτικών και παράκτιων περιοχών. Η εξαφάνιση αυτών των περιοχών από τον χάρτη σημαίνει ότι θα υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται σε κοινωνικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.