Καθημερινές είναι οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις τους σχετικά με τα μέτρα του μνημονίου για την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης, βρέθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ο καθορισμός συγκεκριμένων ημερομηνιών για το κλείσιμο ή τις συγχωνεύσεις οργανισμών και η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στα «κλειστά επαγγέλματα».
Παράγοντες που ήταν κοντά στις συζητήσεις ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν νέες επαφές και με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου.
Εξάλλου, ο επικεφαλής από πλευράς ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Πολ Τόμσεν, φέρεται να έχει δηλώσει ότι απομένει σίγουρα κάποιος καιρός έως ότου υπάρξει κατάληξη, αλλά πιστεύει ότι η αξιολόγηση αναμένεται να είναι θετική.
Αν και η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη με την «σημαντική πρόοδο των συζητήσεων» ωστόσο ο επικεφαλής των αντιπροσώπων του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η Ελλάδα κάνει δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω», μεταφέροντας έτσι την απογοήτευση των τροϊκανών.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η έκθεση δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου, αν και θα υπάρχει τότε μια πρώτη ακριβής εικόνα για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.
Η εικόνα αυτή, μπορεί να αποτελέσει και τη «βάση» για να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας με το νέο πρόγραμμα (η 6η δόση να αποτελέσει και την 1η δόση του νέου προγράμματος δανεισμού) και με πιο αυστηρούς όρους εποπτείας.
Διαβάστε επίσης: Η νέα συνάντηση και στο βάθος μέτρα 6 δισ.