Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αποδίδει η Εισαγγελία Πρωτοδικών στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, άλλοτε επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς και βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση των δικαστικών χειρισμών για την έρευνα της Novartis, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.
Μετά από έρευνα που διενήργησε, με αφορμή την μήνυση Τουλουπάκη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σπύρος Παππάς, κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Αγγελή για μία πράξη παράβασης καθήκοντος, ζητώντας παράλληλα να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση για άλλα πέντε αδικήματα που περιλαμβάνονταν στην μήνυση της δικαστικής λειτουργού.
Κατά την κρίση του κ. Παππά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέπραξε παράβαση καθήκοντος τον Δεκέμβριο του 2018 και ενώ βρισκόταν με ομάδα εισαγγελέων Διαφθοράς στην Βιέννη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των ΗΠΑ για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis. Στο πλαίσιο του επίμαχου ταξιδιού, σύμφωνα με την μήνυση της κ. Τουλουπάκη, ο κ. Αγγελής, επόπτης τότε της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αρνήθηκε να παραλάβει από τους Αμερικανούς στοιχεία για λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των υπό διερεύνηση πολιτικών, για ενδεχόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να αρνήθηκε την παραλαβή των στοιχείων καθώς θεωρούσε ότι η διαδικασία της παράδοσης του εν λόγω υλικού έπρεπε να γίνει υπό την ομπρέλα της Eurojust.
Ο εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος του κ. Αγγελή, μόνο για αυτό το αδίκημα, ενώ για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονταν στην μήνυση της κ. Τουλουπάκη αποφαίνεται ότι δεν προκύπτουν στοιχεία. Μάλιστα, μεταξύ αυτών που ζητείται η αρχειοθέτηση είναι και το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου σχετικά με έγγραφο των αμερικανικών Αρχών, που είχε προσκομίσει ο κ. Αγγελής στην Βουλή και το οποίο ανέφερε ότι δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης, και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων όσον αφορά διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η εισαγγελέας Διαφθοράς, πρέπει, κατά τον κ. Παππά, να οδηγηθεί στο αρχείο.
Ο ίδιος ο κ. Αγγελής έχει ισχυριστεί πως δεν είναι αληθές ότι αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία, στο επίμαχο ταξίδι στην Βιέννη, ενώ σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, είχε θέσει νομικά ζητήματα, αναφέροντας πως θα πρέπει, εφόσον κριθεί ότι έχει διαπραχθεί το αδίκημα, να εξεταστεί αν τιμωρείται με βάση το Αυστριακό Δίκαιο και αν θα έπρεπε να υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών περιλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου, που μετά από παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του κ. Αγγελή.
τελικό λόγο για την πορεία της υπόθεσης σε βάρος του κ. Αγγελή έχει η Εισαγγελία Εφετών η οποία θα αποφανθεί αν συναινεί με την κρίση του κ. Παππά ή αν θα διαφοροποιηθεί με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας.
Δήλωση πρώην αν. υπ. Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, μετά την δίωξη κατά Ι. Αγγελή
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά την σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, δίωξη που ασκήθηκε για «παράβαση καθήκοντος, σε δήλωσή του αναφέρει:
«Αυτοί που δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά στα μεγάλα σκάνδαλα, καταλήγουν μαζί με τις βρωμιές που ανέλαβαν να ξεπλύνουν εκεί που καταλήγουν όλα τα ρυπαρά απόβλητα».
Η δίωξη σε βάρος του κ. Αγγελή ασκήθηκε μετά από μήνυση της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ενώ αρχειοθετήθηκαν 5 αδικήματα που αναφέρονται στη μήνυση ότι διαπράχθηκαν.