Το υψηλότερο επίπεδο 12 ετών
Tις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις αναδεικνύει η αύξηση των εργοστασιακών τιμών στην Κίνα τον Μάιο με ετήσιο ρυθμό 9%, τον ταχύτερο 12 και πλέον ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, στην αιχμή ήταν οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, του σιδηρομεταλλεύματος και των μη σιδηρούχων μετάλλων.
Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι τα μέτρα στήριξης των οικονομιών μπορεί να εκτινάξουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό και να αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν την πολιτική τους, περιορίζοντας έτσι την ανάκαμψη.
Η αύξηση του ΔΤΠ δεν έχει περάσει ακόμη στον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) της Κίνας, οπότε η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν είναι πιθανό να ανησυχεί επί του παρόντος. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό οχτώ μηνών, αλλά διαμορφώθηκαν αρκετά χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο του 3%. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι ο ΔΤΚ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3% τον Μάιο έναντι αύξησης 0,9% τον Απρίλιο, χαμηλότερα από την αύξηση 1,6% που ανέμεναν οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters.
Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ότι τα κινεζικά εργοστάσια, που λειτουργούν ήδη με στενά περιθώρια κέρδους, μετακυλίουν το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων στους πελάτες τους στο εξωτερικό, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει περισσότερο το πρόβλημα για τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η ανησυχία είναι ότι ο ΔΤΠ μπορεί να κινείται σε υψηλό επίπεδο για μεγάλη χρονική περίοδο, κάτι που θα δημιουργούσε οικονομικό πονοκέφαλο αν οι εταιρείες που βρίσκονται στα επόμενα στάδια παραγωγής δεν μπορέσουν να απορροφήσουν το υψηλότερο κόστος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hwabao Trust.
«Οι αυξήσεις των τιμών των παραγωγών είναι πιθανόν κοντά στο υψηλότερο επίπεδό τους… δεν αναμένουμε (τις τιμές καταναλωτή) να αυξηθούν πολύ πάνω από το 2% τα επόμενα τρίμηνα. Συνεπώς, (τα στοιχεία) είναι απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε οικονομολόγος για την Κίνα της Capital Economics.
Τα κινεζικά στοιχεία ανακοινώθηκαν, ενώ αναμένονται αύριο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι, αν αυτός κινείται ξανά σε υψηλά επίπεδα, η Fed θα αρχίσει να σκέφτεται τον σταδιακό περιορισμό των μέτρων στήριξης.