Ένας μικροσκοπικός πολυκύτταρος οργανισμός επέστρεψε στη ζωή του αφού ήταν παγωμένος για 24.000 χρόνια στη Σιβηρία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Οι επιστήμονες του Κέντρου Επιστημονικής Βιολογικής Έρευνας Pushchino στην Ρωσία ξέθαψαν το σκουλήκι που είναι γνωστό ως bellelloid rotifer από ένα δείγμα μόνιμου στρώματος πάγου της βορειοανατολικής Σιβηρίας, στον ποταμό Alayeza στη Ρωσική Αρκτική. Μόλις ξεπάγωσε, μπόρεσε να αναπαραχθεί με παρθενογέννηση, αφού πέρασε χιλιετίες σε μια κατάσταση παγωμένης διατήρησης, γνωστή ως κρυοβίωση.
Με βάση προηγούμενες έρευνες, ήταν γνωστό ότι τέτοιοι οργανισμοί θα μπορούσαν να επιβιώσουν κατεψυγμένοι για έως και 10 χρόνια. Ωστόσο, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην “Current Biology” τη Δευτέρα, έδειξε ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν για χιλιάδες χρόνια, αν όχι επ ‘αόριστον.
“Το συμπέρασμα είναι ότι ένας πολυκύτταρος οργανισμός μπορεί να παγώσει και να διατηρηθεί ως έχει για χιλιάδες χρόνια και στη συνέχεια να επιστρέψει στη ζωή – ένα όνειρο πολλών συγγραφέων μυθοπλασίας”, δήλωσε ο Stas Malavin, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
« Για τα θηλαστικά προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί κάποιος τρόπος που να επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο. Όμως τώρα από τους μονοκύτταρους οργανισμούς που γνωρίζαμε ότι έχουν τέτοιες ικανότητες περάσαμε σε οργανισμούς με εγκέφαλο και γαστρεντερικό σύστημα κάτι που αποτελεί μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να αναπτύξουν τέτοιες τεχνολογίες διατήρησης της ζωής μέσω κρυογονικών μεθόδων, που γνωρίζουμε από σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Με την ανακάλυψη του σκουληκιού αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες για την παρουσία ζωής σε κάποιους από τους παγωμένους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος, ειδικά εκείνους που υπάρχει και παρουσία νερού σε υγρή μορφή όπως στους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου.