Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνέντευξη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας ότι «οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν έγιναν».
«Τα πράγματα για τους εργαζόμενους είναι δύσκολα, αλλά δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
Παράλληλα, μίλησε για εκθεμελίωση των βασικών εργασιακών θεσμών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις» και αναφέρθηκε σε τρεις βασικές νέες ρυθμίσεις, για τις οποίες υποστήριξε ότι «αποδιαρθρώνουν πλήρως τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Πρόκειται για τη συζητούμενη μείωση των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την κατάργηση της δυνατότητας των κλαδικών συμβάσεων να κατισχύουν των επιχειρησιακών και την κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η οποία όπως ανέφερε ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Ο κ. Παναγόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι το πειραματικό εργαστήριο της μείωσης των εργατικών αμοιβών που στη συνέχεια θα επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη. Αναφέρθηκε επίσης σε «εξωθεσμικούς παράγοντες» τους οποίους απεκάλεσε «εθελόδουλους και σύγχρονους δοσίλογους” οι οποίοι “εφοδιάζουν την τρόικα με προτάσεις τις οποίες εν συνεχεία οι εκπρόσωποι των δανειστών απευθύνουν ως απαιτήσεις προς την κυβέρνηση».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Τσικρικάς μίλησε για την ανάγκη συντονισμού των δυνάμεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν στις προσπάθειες για τη δημιουργία αντιπαλότητας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εφόσον θίγονται εξίσου από τα μέτρα.
Σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία ο κ. Τσικρικάς το χαρακτήρισε αντεργατικό και υποστήριξε ότι χιλιάδες έμπειροι υπάλληλοι οδηγούνται με τον τρόπο αυτό στην απόλυση. Για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου ανέφερε, ότι κατεβάζει τις κατώτερες αμοιβές στα 660 ευρώ το μήνα ή 22 ευρώ ημερομίσθιο για τους νεοεισερχόμενους πτυχιούχους, ενώ για τους νέους εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο βασικός μισθός θα είναι 450 ευρώ, χωρίς δυνατότητα εξέλιξης στους ανώτερους βαθμούς.
Ερωτώμενος για τη συνολική μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα ο κ. Τσικρικάς είπε ότι η αρχική μείωση μετά το μνημόνιο ήταν περίπου 25%, αλλά η συνολική μείωση μετά το μεσοπρόθεσμο το νέο μισθολόγιο και τη μείωση του αφορολόγητου ξεπερνά το 50%.