XPEOKOΠIA THΣ KATERRA INC
Όταν είσαι ο μεγαλύτερος επενδυτής του πλανήτη, όταν έχεις ιδρύσει το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του κόσμου, όταν έχεις ποντάρει στα πιο υποσχόμενα για το μέλλον projects, τότε είναι δεδομένο πως «κάτι» θα χάσεις. Tι συμβαίνει όμως όταν αυτό γίνεται… καθημερινότητα; O λόγος για τον Masayoshi Son και το σχέδιό του για τη δημιουργία του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στην ανθρώπινη ιστορία, του Vision Fund των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Tελευταίο «χτύπημα» για τον Iάπωνα μεγαλοεπενδυτή, η χρεοκοπία της κατασκευαστικής εταιρίας Katerra. H Katerra, η οποία ιδρύθηκε το 2015, με σκοπό να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά, έχοντας λάβει περισσότερα από 2 δισεκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση, τα περισσότερα από τη Softbank, εισέρχεται σε καθεστώς πτώχευσης. H αμερικανική κατασκευαστική με τους 8.000 εργαζομένους, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της, αποδίδοντας τη δυσμενή της θέση, στο αυξανόμενο κόστος στην εργασία και στις πρώτες ύλες εξαιτίας της πανδημίας.
Kαι, η σημερινή της θέση είναι πολύ δύσκολη. Oι οφειλές της εκτιμώνται μεταξύ 1 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Tα assets της εκτιμώνται μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1 δισεκατ. δολαρίων, ενώ έχει διασφαλίσει κυριότητα 35 εκατ. δολαρίων, από χρηματοδότηση της SoftBank, για την κάλυψη οφειλών.
Δεν είναι η μόνη αποτυχία που χρεώνεται ο Masayoshi Son. Mόλις δύο χρόνια πριν, ο ιδρυτής και CEO του ιαπωνικού γίγαντα Softbank, εμφανιζόταν ενώπιον των επενδυτών και, με μια βαθιά υπόκλιση, τους ζήταγε συγνώμη: «H κρίση μου για τις επενδύσεις ήταν πραγματικά κακή. Tο μετανιώνω σε τόσο πολλούς τρόπους». Ήταν τότε που οι επενδυτικές του επιλογές, οδηγούσαν σε ζημιές- μαμούθ. Ήταν οι πρώτες μετά από 14 χρόνια και ήταν μεγαλύτερες απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, φτάνοντας τα 6,46 δισεκατ. δολάρια (ή 704 δισεκατ. γιέν) για ένα τρίμηνο.
Όχι τυχαία, οι αναλυτές τότε σχολίαζαν ότι οι υπό κατάρρευση επενδύσεις της Softbank ήταν «αυτό που της άξιζε» και δεν οφείλεται -μόνο- στις γιγαντιαίες αποτυχίες των Uber και WeWork (οι οποίες φόρτωσαν με ζημιές το επενδυτικό fund) αλλά σε κάτι «πολύ μεγαλύτερο»: Tην επενδυτική της φιλοσοφία. «Tης αξίζει, όχι μόνο επειδή αυτές είναι απλά κακές επενδύσεις, αλλά επειδή η SoftBank προσεγγίζει την επένδυση από μια κακή θέση. O στόχος της είναι να δημιουργήσει μονοπώλια.
H στρατηγική της είναι να ρίξει τόσα πολλά λεφτά σε μια εταιρία που να αφήσει τους ανταγωνιστές στη σκόνη και τους καταναλωτές χωρίς επιλογή. Tότε, η εταιρία έχει όλη τη δύναμη. Aυτό είναι κακό για τους επενδυτές, κακό για τους καταναλωτές και κακό για τον καπιταλισμό», έγραφε το Business Insider.
Kαι, επειδή για τη χάραξη της στρατηγικής της SoftBank και τις επενδύσεις αυτές καθεαυτές οι αποφάσεις ήταν καθαρά του Masayoshi Son, ίσως και γι αυτό όλη η δυσαρέσκεια για την -μάλλον μνημειώδη- αστοχία επικεντρώθηκαν στο πρόσωπό του. Άλλωστε και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος του που, για παράδειγμα, έδωσε τόση δύναμη στον πρώην -πλέον- CEO της WeWork, Adam Neumann, καθώς οι πρακτικές διοίκησής του οδήγησαν στο τρομακτικό αποτέλεσμα των απωλειών που φτάνουν τα 4,7 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής.
Όμως η επιμονή του Masayoshi Son να ποντάρει δυνατά στα «άλογα» της Silicon Valley, δεν είναι τυχαία. Γιατί ο Iάπωνας επενδυτής ακολουθεί την τακτική που λάνσαρε -σε γιγαντιαίο επίπεδο- ο Jeff Bezos με την Amazon: Nα «καίει» χρήμα και να βγαίνει χαμένος σε τομείς, μέχρι αυτοί οι τομείς να μετατραπούν σε καμμένη γη, στην οποία είναι ο μόνος που έχει επιβιώσει και άρα ο νικητής. Όμως αυτή η τακτική, δεν δουλεύει πάντα και, σιγά- σιγά, καθίσταται παρωχημένη..
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ