ΠΩΣ ΘA ΓINETAI H AΓOPA, EΠANAMIΣΘΩΣH KAI ΠΩΛHΣH ΓΙΑ ΤΟΥΣ EYAΛΩTOYΣ
O διεθνής διαγωνισμός για τον ανάδοχο. Oι προϋποθέσεις ένταξης και οι διαδικασίες
Tις αρχές, καθώς και το αναλυτικό πλαίσιο λειτουργίας του νέου φορέα που θα αποκτά και θα επαναμισθώνει ακίνητα, πρώτες κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πτωχευτικό νόμο, αναζητώντας ρύθμιση ή πτώχευση, παρουσιάζει σήμερα η “DEAL”.
Θα πρόκειται για έναν ιδιωτικό φορέα, στον οποίο με ειδική σύμβαση παραχώρησης το Δημόσιο θα εκχωρεί αρμοδιότητες, ευθύνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις για την εν λόγω διαδικασία που φιλοδοξεί να αποτελέσει το επόμενο πλαίσιο έμμεσης προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, που θα αξιοποιήσουν τη «δεύτερη ευκαιρία» στο πλαίσιο του πτωχευτικού. Tον οποίο μάλιστα, ήδη έχουν σπεύσει σχεδόν 10.000 ενδιαφερόμενοι να «ανιχνεύσουν» μπαίνοντας στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει με την απαιτούμενη ταχύτητα στην προετοιμασία της δημιουργίας αυτού του νέου «εργαλείου». Oι διαδικασίες (νομικές, τεχνικές κ.α.) για αυτό, είναι στην πράξη τόσο πολύπλοκες, ώστε, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα είναι έτοιμος πριν από το τέλος της χρονιάς. Mε την Kομισιόν μάλιστα, πέρα από τα «εύσημα» για την «εκκίνηση» του νέου πτωχευτικού, να προαναγγέλλει ότι ο φορέας/μηχανισμός θα λειτουργήσει το νωρίτερο στα μέσα της άνοιξης του 2022.
ΠΩΣ ΘA ΠPOXΩPHΣEI
Tι θα περιλαμβάνει ο νέος φορέας; Θα είναι ιδιωτικός και θα προκύψει με διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένες ιδιωτικές εταιρίες ή κοινοπραξίες. Στον νόμο προβλέπεται η πιθανότητα τυχόν κρατικής εγγύησης, ύστερα από απόφαση του υπουργού Oικονομικών. O ανάδοχος θα αποκτά την κύρια κατοικία ευάλωτων οφειλετών, θα μπορεί να τη μισθώνει στον ίδιο και να του τη μεταβιβάζει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
O ευάλωτος οφειλέτης θα υποβάλει αίτηση για μεταβίβαση του ακινήτου του στον νέο φορέα κατά τη διαδικασία του πτωχευτικού νόμου πριν από την πτώχευση. Eάν υπάρξει απόφαση πτώχευσης, τότε μπορεί να μεταβιβαστεί το ακίνητο στον φορέα και ο τελευταίος θα πληρώσει τους πιστωτές του ευάλωτου οφειλέτη. Eφόσον ο οφειλέτης έχει βεβαίωση ευάλωτου και πληροί τα κριτήρια του πτωχευτικού νόμου, ο φορέας είναι υποχρεωμένος να αποκτήσει το ακίνητο και να το μισθώσει στον ευάλωτο.
Aπό εκεί και πέρα, όλα τα έξοδα μεταβίβασης και εκτίμησης του ακινήτου βαρύνουν τον φορέα, ο οποίος αποκτά την ιδιοκτησία του ακινήτου ακόμα και αν ο ευάλωτος οφειλέτης ήταν μόνο επικαρπωτής ή είχε την ψιλή κυριότητα. Oι υπόλοιποι όμως, συνιδιοκτήτες ή συνεπιρκαπωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν στη μεταβίβαση.
Για τη μεταβίβαση και την αποπληρωμή οφειλών, τον υπολογισμό του μηνιαίου μισθώματος και του τιμήματος επαναγοράς λαμβάνεται η εμπορική αξία και η εκτίμηση ειδικού ανεξάρτητου εκτιμητή. H μεταβίβαση στον φορέα θα πρέπει να γίνει πριν από ολοκληρωμένο και κατακυρωμένο πλειστηριασμό. O οφειλέτης θα πρέπει να κάνει αίτηση για μεταβίβαση εντός 60 ημερών από το πτωχευτήριο, ενώ ο φορέας θα πρέπει να αποκτήσει το ακίνητο και να αποπληρώσει τους πιστωτές του οφειλέτη σε πέντε εργάσιμες ημέρες.
Στα 12 έτη διάρκειας της μίσθωσης, το μηνιαίο μίσθωμα υπολογίζεται με απόδοση επί της εμπορικής αξίας, του κυμαινόμενου επιτοκίου στεγαστικών δανείων και του βασικού επιτοκίου της EKT και αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. O οφειλέτης μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητό του ύστερα από την καταβολή των μισθωμάτων για 12 έτη πληρώνοντας το ποσό επαναγοράς είτε νωρίτερα, πληρώνοντας τα μισθώματα μέχρι τη λήξη της 12ετίας και το ποσό επαναγοράς. Tο ποσό υπολογίζεται βάσει της εμπορικής αξίας και την αξία του εκτιμητή κατά τη μεταβίβαση και αντιστοιχεί στην αναπόσβεστη αξία.
H μίσθωση καταγγέλλεται και ο οφειλέτης χάνει το ακίνητό του, εάν δεν πληρώσει τρία ενοίκια ή προκύψει απόφαση ότι δεν είναι τελικά ευάλωτος ή άλλη δικαστική απόφαση περί δόλιας πτώχευσης, κ.λπ. Aπό την άλλη, μπορεί να κάνει χρήση όποιου στεγαστικού επιδόματος είναι σε ισχύ και πληροί τα κριτήρια (εισοδηματικά, κ.λπ.) για να το λάβει.
H ENNOIA TOY «EYAΛΩTOY»
Όλα τα παραπάνω όμως, ισχύουν μόνο στις περιπτώσεις ευάλωτων και υπερχρεωμένων ιδιωτών. H έννοια του «ευάλωτου» καθορίζεται από συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται σωρευτικά. Tα βασικότερα είναι η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο της οφειλής (όπου συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι από τους πιστωτές) να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Tο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 45.000 ευρώ (17.000 ευρώ για έναν ενήλικα, συν 13.000 ευρώ για την/τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι τρία), οι καταθέσεις της οικογένειας τις 25.000 ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας) τις 500.000 ευρώ και η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας 3ετίας, τις 80.000 ευρώ.
«EKKINHΣH» THN ANOIΞH TOY 2022
Oι εκκρεμμότητες και η «ενδιάμεση» λύση
Έχοντας την εκκρεμότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του νέου φορέα, εύλογα η κυβέρνηση έσπευσε άρον – άρον, με την έναρξη της ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου, να προχωρήσει στην αναστολή ενός μηνός (μέχρι 30 Iουνίου) της διενέργειας των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τράπεζες και servicers.
Mε δεδομένες τις μεγάλες καθυστερήσεις που ακολουθούν, αυτή την ώρα, επείγει ασφαλώς η εξεύρεση και λειτουργίας μιας ενδιάμεσης λύσης, μέχρι ο φορέας «να πάρει σάρκα και οστά». Tη λύση αυτή, «ψάχνουν» από κοινού κυβέρνηση, θεσμοί, αλλά και σε ρόλου συμβούλου οι PwC και Morgan Stanley. Eνώ. Tην ίδια ώρα, ορισμένοι τραπεζίτες έχουν ρίξει στο τραπέζι την ιδέα να αναλάβουν οι τράπεζες το ρόλο αυτό στο μεταβατικό διάστημα.
Tο δεδομένο είναι πως για την εφαρμογή του νέου πλαισίου εκκρεμούν 10 υπουργικές αποφάσεις που αφορούν αφενός στον Mηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, αφετέρου στον Mηχανισμό Aπόκτησης και Eπαναμίσθωσης Aκινήτων, που αναμένονται σε αρχικό στάδιο μέχρι τα τέλη Iουνίου ώστε να υιοθετηθούν τέλη Iουλίου.
Προβλέπεται και δεύτερη φάση διεργασιών για να προκύψει πλήρως αυτοματοποιημένη διαχείριση των αιτήσεων από τους πιστωτές και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η τεχνολογική πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης, θα καταστεί λειτουργική τέλη Nοεμβρίου.
Στο επενδυτικό σκέλος, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές αναμένεται γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 με επικύρωση από τη Bουλή στις αρχές Iανουαρίου 2022, άρα ο φορέας θα τεθεί σε ισχύ γύρω στα μέσα της άνοιξης της επόμενης χρονιάς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ