Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη το εργασιακό νομοσχέδιο.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπαν «ναι» επί της αρχής, ενώ οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.
Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου.
Ο πρωθυπουργός που πραγματοποίησε τρεις παρεμβάσεις, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε εκσυγχρονιστικό, σημειώνοντας πως «θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα», ενώ απάντησε στην κριτική για το 8ωρο και τις υπερωρίες, λέγοντας πως όποιος φωνάζει ότι «οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια».
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, ορισμένων άρθρων που αφορούν -όπως θεωρούν- τον πυρήνα του σχεδίου νόμου και επί του συνόλου κατέθεσαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.
Προηγήθηκε μία 3ήμερη συζήτηση στο κοινοβούλιο που ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα, με βασικό χαρακτηριστικό τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και την πόλωση. Την ίδια στιγμή έξω από κτίριο της Βουλής πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξάγγειλαν τα συνδικάτα.
Η πολιτική κόντρα κορυφώθηκε σήμερα το μεσημέρι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Μητσοτάκης: Σύγκρουση προοδευτικής σκέψης με τη συντήρηση το νομοσχέδιο
Προηγήθηκε σφοδρή κοινοβουλευτική μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετον Πρωθυπουργό να επισημαίνει πως “στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά αντιπαρατίθεται η πραγματικά προοδευτική σκέψη με τις δυνάμεις της αληθινής συντήρησης”, περιγράφοντας αναλυτικά και τις μεταρρυθμιστικές αιχμές του νομοσχεδίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι απαντά στα βασικά fake news που ακούστηκαν, μίλησε για μύθους: “Ότι καταργείται το οκτάωρο. Όποιος το λέει καταργεί την ελληνική γλώσσα. Γιατί η προστασία του οκταώρου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Όποιος το λέει όμως καταργεί και την πολιτική λογική, γιατί το οκτάωρο προβλέπεται ρητά στον Ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Συνεπώς, δε μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο εάν ένα κράτος μπορεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Και σκεφτείτε ποιοι φλέρταραν κάποτε με αυτή την ιδέα. Μύθος δεύτερος ότι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια. Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με την προσαυξημένη αμοιβή όπως και τώρα. Υπάρχουν μαύρες υπερωρίες πράγματι, αλλά αυτές είναι που ξοδεύονται για την κατασκευή προπαγάνδας στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
“Μύθος τρίτος είναι ότι έρχεται το ευέλικτο ωράριο. Καλώς το δέχτηκαν όσοι το λένε μόνο που άργησαν 31 χρόνια. Γιατί τόσο ισχύει και οι τροποποιήσεις τους έχουν από κάτω τις υπογραφές της κ. Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Ραγκούση…Ρεκόρ ευελιξίας στις κυβιστήσεις έχει μόνο η αντιπολίτευση, ενώ ο επίλογος της πολιτικής μυθολογίας είναι αυτός που λέει ότι καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις”.
Τσίπρας: Ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση
Από πλευράς του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για νομοσχέδιο που δένει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα το καταργήσει μια “προοδευτική κυβέρνηση” ενώ υπενθύμισε την κυρίως αιτίαση του κόμματός του για το εργασιακό νομοσχέδιο, ότι αποτελεί “ντιρεκτίβα” του ΣΕΒ και πως με αυτό, η κυβέρνηση νομοθετεί περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή και “βαφτίζει αναγέννηση τον εργασιακό μεσαίωνα”.
Γεννηματά: Απαιτείτε από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι
Σε οξείς τόνους ήταν και η ομιλία της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, η οποία μίλησε για ρυθμίσεις που είναι “μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη”. Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. “Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις”.
Κουτσούμπας: Το έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά
“Έκτρωμα” που “θα μείνει στα χαρτιά”, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
“Ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί”, ανέφερε στην ομιλία του.
Βαρουφάκης: Θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας
Εξαπολύοντας επίθεση και στον υπουργό Εργασίας, ο γραμματέας του Μερα25, ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Υιοθετώντας την ατομική διαπραγμάτευση ο εργασιακός σας νόμος αυτοαναιρείται κ. Χατζηδάκη, ή μάλλον αυτό-προσδιορίζεται ως αντεργατικός νόμος – κάτι που βέβαια όχι μόνο το ξέρετε αλλά που είναι κι ο σκοπός σας”. πρόσιθεσε δε πως “η χειρότερη σκλαβιά, πρόσθεσε, είναι εκείνη στην οποία ο εργαζόμενος συναινεί επειδή δεν έχει επιλογή” .
Οι διατάξεις που προκάλεσαν πολεμική
Το νομοθέτημα αυξάνει τις νόμιμες υπερωρίες και προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας στις 10 ώρες ημερησίως (κατόπιν συνεννόησης εργοδότη και εργαζόμενου) μέτρα που δέχθηκαν σφοδρή κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Επίσης, πλέον δεν προβλέπεται επαναπρόσληψη εργαζόμενου ακόμα και αν δικαιωθεί στα δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης απλά θα αυξάνεται το ποσό της αποζημίωσης. Και αυτό το μέτρο δέχθηκε πολύ μεγάλη κριτική.
Ενισχύεται, τέλος, ο θεσμός των ατομικών συμβάσεων εργασίας, γεγονός που σαφώς αποδυναμώνει τον εργαζόμενο αφού η σχέση που τον συνδέει με τον εργοδότη εκ φύσεως δεν είναι ισότιμη.
Καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας η οποία όμως είχε προβλεφθεί και σε αντίστοιχο νομοθέτημα του 2011 χωρίς όμως να ισχύσει και στην πράξη. Μένει να δούμε αν αυτό συμβεί τώρα και σε ποια έκταση καθώς είναι δεδομένο ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν το know how να το εφαρμόσουν.